Jump to content

Rotary Öldü..

chaos
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

• 3 ay sonra ...

HIROSHIMA, Japonya - Rotary Motor yaşıyor.

Haziran ayında RX-8'in üretiminin sonlandırılmasının planlanmasına ve Mazda yönetiminin RX-8 yerine yeni bir wankel motorlu aracı piyasaya sürmeyi düşünmemesine rağmen, Mazda wankel konusunda yeni bir atılımın hazırlığı içerisinde olabilir.

Mazda'da genel müdür ve motor geliştirme sorumlusu olan Mitsuo Hitomi, yakında gelecekteki yakıt ekonomisi ve emisyon standartlarını karşılayan bir yeni rotary motor geliştirmesini tamamlayacaklarını söyledi.

Hitomi kesin bir tarih vermemiş olsa da, bu açıklama wankel motorlu yeni bir aracın yolda olduğunu kanıtlamakta.

Hitomi, WardsAuto ile yaptığı bir röportajda: "Rotary motorunun yakıt tüketim değerlerini eşdeğer hacimdeki pistonlu motorlara benzer değerlere indirebilecek bir yol bulduğumuzu düşünüyoruz ve bunu gerçekleştirebilirsek rotary motorlu araçları tekrar pazara sunabileceğiz" diye anlatıyor.

Hitomi Bunun olabileceğine dair ne zaman kesin olarak belirlemek için reddetse de, ancak süre kabaca Mazda'nın araç programlarından birine takılı diğer motor ile eşdeğer olacağını göstermektedir. Uygulama tespit edildikten sonra en iyi tahmin, iki yıldır.

Mazda yöneticisi, yakıt ekonomisi ve düşük emisyon değerlerini sağlamak için yapılacak en önemli değişikliklerden birisinin rotor housinginin şeklinde yapılacak değişiklikler olarak belirtmekte.

1960'ların ortalarında üretilen Cosmo Sport, Mazda'nın ilk rotary motorlu arabasından bu yana rotary motorunda özellikle rotorun tepe veya uç noktalarıyla housing birleşim noktası arasındaki sızdırmazlık uzun süredir devam eden sorun olmuştur".

"Hatta mevcut 1.3L Renesis rotary'de bile hafif yük esnasında apex contası ve housing arasındaki boşluklar nedeniyle gaz basıncı dengesizlikleri gelişebilir" diyor.

Spesifik olarak, santrifüj kuvveti apex sealını housing üzerine doğru iter. Düşük motor devir aralıklarında veya düşük yük koşullarında, yanma odasındaki gaz basıncı apex sealından diğer odacığa gaz sızmasına neden olabilir.

Motor housing biçimi değiştirilerek, seal ler housinge her zaman teğet kalabilir. Hitomi şöyle devam ediyor: "Bu değişiklik emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, daha iyi sızdırmazlık yakıt ekonomisi sağlar ve genel performansı artırır."

İkinci bir geliştirme ise ateşleme odaklı.

Mazda mühendisi, "rotary motorun bujileri pistonlu motorlardan farklı olarak motor gövde yüzeyinin altında yer almaktadır.

Bu ateşleme sorunlarına neden olur ve yakıt tüketimini arttırır. Biz dramatik iyileştirmeler yapmak için iyi bir yol bulduk, "diyor.

Haziran ayında, Autocar dergisi Mazda'nın konvansiyonel bujilerin yerine bir lazer-ateşleme sistemi getireceğini bildirmişti.

Hitomi , rotary motorun yakıt ekonomisinin doğası gereği kötü olduğunu ancak bunun gelecekte değişeceğini söylüyor. 

"Geçmişte, Mazda mühendisleri en döner zayıf noktalarına odaklanmak için bilinçli bir karar aldı.  - örneğin düşük tork," diyor. "Bu örnek olarak, bir karmaşık ve büyük değişken emme sisteminin kabulune yol açmıştır.

"İleriye hareket olarak biz rotary motor'un güçlü noktalarından daha fazla önemli olduğunu planlıyoruz - düşük titreşim, kompakt boyutu ve yüksek güç çıkışı. Ve bu şekilde, bu yakıt ekonomisi artırabilir. "

Bunun bir sonucu: Mazda da motor büyüklüğü azaltacak olan, emme sistemi basitleştirecek.

Hitomi yeni motor sonunda Chevrolet Volt gibi genişletilmiş-menzilli elektrikli araçlar için kabul edilecektir inanmaktadır. O öyle demiyor, ama anlamına gelebilir bir gelecek RX-8, RX-9 veya bir RX-7 Erev bile.

Mazda Kompakt boyutları ve hafif mühendislik uzmanları AVL dahil diğerlerinden ilgi çekiyor.Rotary motorları için Erev uygulamaları bakarak yalnız değildir.

Yeni Mazda Motor mutlaka bildirildi.Hacim 1.6 litra olarak hedef alındı ve 350 hp üretecek 2007 Tokyo Motor Show'da, sergilenen 16-X prototip olmayacaktır.

Mazda'nın Skyactiv yakıt verimliliği teknolojisinin yanı sıra, yeni rotasyon için uygulanması muhtemel olabilir.

"Ben ne olursa olsun motoru tanıtmamızın gerekli olduğunu düşünüyorum - konvansiyonel benzinli ve dizel rotary motor olarak,teknoloji uygulanabilir," diyor Hitomi.

Benzinli Skyactiv-G artık piyasada, dizel Skyactiv-D ve döner Skyactiv-R: Aralık ayında bir basın toplantısında, Hirotaka Kanazawa, Mazda'nın teknik operasyonlarından sorumlu kıdemli genel müdür, açıkça üç Skyactiv motor serisi tartışıldı.

1967 yılından bu yana, Mazda Cosmo Sport tanıttı, oto üreticisi yaklaşık 2 milyon rotary motorlu araç sattı. Motorun 1970'lerde parlak döneminde ABD'de satılan beş Mazda modeli içerisinde dördünden biridir.

http://wardsauto.com/vehicles-amp-technology/mazda-design-breakthrough-may-give-rotary-new-life alıntıdır.Türkçe'ye çevrilmiştir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hitomi zeki bir adama benziyor  :) ...

21 Kasım 2013 tarihli aşağıdaki makaleden de hala bir ümit olduğunu anlıyoruz.

http://www.caradvice.com.au/261095/mazda-skyactiv-models-helping-finance-future-rotary/

Fujiwara-san joked that the rotary development team may need a little more money and a little more time.

Mazda already leases a Premacy in Japan that features a hydrogen-powered rotary engine combined with an electric motor.

The company is also putting a rotary engine into a vehicle in 2014, though it won’t power any wheels but instead serve as a range extender to recharge battery power of the electric car.

Mazda’s global CEO and president Masamichi Kogai said there was still potential for the company to produce another vehicle powered purely by a rotary engine that has become embedded in the company’s history and DNA.

Ayrıca sitede bir diğer dikkat çeken konu  şu an  Avustralya da en çok satan ilk 10 araç arasında 

1: Mazda 3

2 : Toyota Corolla

3 : Toyota Hilux

4 : Hyundai I 30

5 : Holden Commodore

6 : Ford Focus

7: Mazda CX 5

8 :Ford Ranger

9 : VW Golf

10: Hyundai IX 35

post-5674-141695298587_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

http://www.caradvice.com.au/261095/mazda-skyactiv-models-helping-finance-future-rotary/

Fujiwara-san joked that the rotary development team may need a little more money and a little more time.

Mazda already leases a Premacy in Japan that features a hydrogen-powered rotary engine combined with an electric motor.

The company is also putting a rotary engine into a vehicle in 2014, though it won’t power any wheels but instead serve as a range extender to recharge battery power of the electric car.

Mazda’s global CEO and president Masamichi Kogai said there was still potential for the company to produce another vehicle powered purely by a rotary engine that has become embedded in the company’s history and DNA.

Ayrıca sitede bir diğer dikkat çeken konu  şu an  Avustralya da en çok satan ilk 10 araç arasında 

1: Mazda 3

Bence skyactiv den kazanacakları parayla ford dan ayrılmanın da etkilerini üstlerinden atıverecekler şirketi finansal acıdan belli bir noktaya taşımanın derdindeler...eger mazda ekonomik anlamda çok güçlenirse skyactiv 2 skyactiv 3 skyactiv 4 diye devam edecek bu teknoloji tahminimce rotary motor kullanılarak yapılacak çünkü firma inatla elinde tutuyor bu motoru gelişmesine ön ayak olması için bile hiçbir markaya patent hakkı vermiyor sanki son kozunu elinde tutar gibi geldi bana eminim 2020 li yıllarda mazda bizi çok şaşırtacak...tahminlerim bu yönde

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...
  • 4 hafta sonra ...

1: Mazda Lantis

İkinci elde TR de bir numara LAntisdir arkadaşlar, o kadar :hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 ay sonra ...

Çoğunun söylenti olduğunu düşünüyorum fakat;

Google da "new mazda RX-8 " araması yaptıgımda bir çok haber ve gri bir mazda arabasi gözüme çarptı.

2014-mazda-rx-8-sm.jpg

Mazda yabancı bir haber sitesinde okuduğum demeçte "Yakın bir zamanda yeni bir wankel rotary motor kullanan araç beklemeyin " demiş.

Evet motorun bir çok kişiye göre ekonomik yönden (çok yakması bakımı motorun düzgün kullanılmadığında ölmesi vs vs vs.. ) çok ta tercih edilmemesi Mazda'nın bu tür bir araba çıkartma olasılığını çok aza düşürüyor.

Forumda çok tecbüreli arkadaşlar var . Mutlaka bu haberleri incelemişlerdir. Gerçekten yeni bir wankel kullanılan araç gelebilir mi? Mazdanın kendi sitesinde bununla ilgili bir haber göremedim fakat biraz araştırıldığında benzer haberleri bulmak mümkün. Üstelik binlerce kişi altına bayram havasında yorumlar yapmış.

Yenisi çıksa alırmıyım?

Hiç düşünmem .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Shinari konsepti bu... Eleştirmek için söylemiyorum yanlış anlama ama biraz geç kalmışsın 4 yıl kadar :) 2010 yılından beri var..

Buyrunuz... keyifli seyirler...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

öncelikle kibarlığın için teşekkür ederim. Zaten belliydi böyle birşey çıkacağı :)

Shinari konsepti şeklinde arattığımda gerekli bilgilere ulaştım. Mazdayı yeni keşfetmeye başlıyorum. O Kadar açım ki bilgiye zamanım yetmiyor araştırmaya okumaya. Okudukça yeni birşey . Öğrendik çe yeni sorular .

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rx8 lere tempra motoru taktırın kasayı saklayın bence :)

Satışta bir kaç tane tempra motorlu rx8 ve 7 gördüğümü hatırlıyorum.

Tabi önüne gelen araç tokatlar o aracı ama görüntü itibarıyla da asam basmadı yoksa ben nasıl geçeyim rx8 i dedirtir.

Bence 2  tane sandık motor stoklamak da mantıklı. :)

Özgür Kızılkaya

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Rx8 lere tempra motoru taktırın kasayı saklayın bence :)

Satışta bir kaç tane tempra motorlu rx8 ve 7 gördüğümü hatırlıyorum.

Tabi önüne gelen araç tokatlar o aracı ama görüntü itibarıyla da asam basmadı yoksa ben nasıl geçeyim rx8 i dedirtir.

Bence 2  tane sandık motor stoklamak da mantıklı. :)

Özgür Kızılkaya

Yanlız açıklamaya bayıldım hahahah temra motorlu rx-8 ve adam basmadı yoksa ben nasıl geçeyim :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Okulda ilk ödevim  Wankel Motor çalışma prensibiydi. Ödevin sonunda mazda araçlarında kullanmaktadır yazmıştım. Yeni ödev hazırlayanlar  :kafa: :kafa: :kafa: wankel öldü yazsınlar :kafa:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Yok bitti, yok üzerinde çalışılıyor.. Yukarıdaki iletilere bir göz gezdirirseniz, Mazda'da yetkili insanların ağzından birbiriyle çelişkili açıklamaları okuyacaksınız. Bu seferki haber, Mazda'nın en yetkilisi, şirketin en başındaki adam: Masamichi Kogai'den geliyor ve Mazda severlerin tüm ümitlerinin, hayâllerinin içine ediyor.

Automotive News'e yaptığı açıklamada;

Bu çeşit bir üretimin gelecek planlamalarında olmadığını belirtmiş. Ürün gamında çok değişik segmentlere ayrılmanın, şirketin doğru yatırımlara odaklanmasını zorlaştıracağını da eklemiş.

Haberin tamamı aşağıdaki linkte.

http://www.autoblog.com/2014/11/10/mazda-ceo-no-rx-sports-car-report/

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...