Jump to content

Araç Alım & Satım, LPG İşlettirme, Muayene ve Plaka Değiştirme İşlemleri 2015


Mutlu Tekir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Forumda konusu çok geçse de hem toplu olarak bir konu altında paylaşılması ve de güncel bilgileri vermek amacıyla başımdan geçenleri adım adım anlatmak istiyorum.

Alım & Satım:

-Öncelikle alım ve satım işlemleri için noterin yolu tutulur.
-Alınacak aracın işlemleri yapılırken aracın ruhsatı, alanın kimliği gerekmektedir.
-Bu esnada plaka değişikliği isteyip istemediğinizi sorar.
-Eğer plaka değiştirecekseniz 213 tl civarı bir tutar isteyeceklerdir, değiştirmeyecekseniz 110 tl civarı bir tutar ödeyeceksiniz.
-Geçici trafik tescil belgesi ve satış sözleşmesiyle aracı üstünüze alırsınız.
-1 ay içinde ruhsatı çıkarttırmak için müddet verilir.

Bu noktada eğer plaka değiştirmeyecekseniz, LPG işlettirme durumları yoksa, direk olarak ruhsat almak için bulunduğunuz yerdeki trafik tescile giderek işlemleri sonlandırabilirsiniz.
Eğer LPG işli değilse ve de plaka da değişecekse 2 defa ruhsat çıkartmamak amaçlı önce sızdırmazlık, ardından muayene, sonrasında trafik tescil işlemlerini yapmanız hem vakit hem de nakit kazanç sağlar.

Sızdırmazlık ve Muayene:

-Sızdırmazlığın LPG takılan ilde alınması gerekmektedir. 
-Her ilde sızdırmazlık günleri değişmektedir. MMO'nun sayfasından hangi günlerde hangi saatler arasında olduğunu öğrenin.
-Bagajınız açık ve boş, kaput açık şekilde beklerseniz görevlinin işini hızlandırırsınız.
-Görevli LPG sistemini kontrol ederek gaz sızma olup olmadığını kontrol ettikten sonra size evrakları verir.
-Size verilen bu evraklarla işlemlerin yapılması için vezneye ya da MMO temsilciliğindeki odaya gidersiniz.
-35 tl bir ücret ödeyerek bu işlemler tamamlanır ve sızdırmazlık belgenizi alırsınız.
(Ben bu işlemler için sabahın 6'sında Düzce'ye çıktım, 8.5'da vardım, 4-5 kişilik bir sıra vardı. 30 dakikada sızdırmazlığı alıp tekrardan geri döndüm.)

-Ardından muayene aşaması geliyor.
-Muayenede eğer kalınırsa, kalınan istasyonda tekrardan muayeneye girilebilir, başka bir istasyonda tekrardan muayeneye giremezsiniz.
-Muayene için öncelikle vezneye giderek evraklarınızı teslim ediyorsunuz.
-Sadece muayenenin 181 tl ücreti var.
-Veznede işlemleri tamamladıktan sonra bekleme safhası başlıyor. 
-Anons ile ya da görevli isminizi seslenerek çağırıyor ve sıraya sokuyor.
-Sıranız geldiğinde aracınızı görevliye teslim ediyorsunuz.
-Aracınızın temel fonksiyonlarına, yangın tüpü, ilk yardım çantası, stepnesi vs. bakılıyor.
-Frenleme kuvvetleri, aracın altının durumu, kaput içi, ışık şiddetleri, far ayarları vs. kontrol ediliyor.
-Aracınızı arka tarafta bekledikten sonra teslim aldığınızda geçip ya da kaldığınızı öğreniyorsunuz. 
-Görevli detaylı olarak açıklama yapıyor.
-Ciddi bir sorun yoksa aracınızda rahatça geçiyorsunuz zaten.

(Düzce'den 10 gibi dönüş yoluna çıktım ve 12.30 gibi Karabük TüvTürk'e vardım. Aks keçesi midir, nereden geliyorsa bir terleme vardı aracımda ve bu hafta, önümüzdeki hafta hiç müsait olamayacağımdan ve muayeneden de geçerek ruhsat ve plaka işlemlerini tamamlamak istediğimden bu yağı yıkatmak durumunda kaldım. Aracımın altını bir yıkamacıda yıkattım. Bunun için de 10 tl verdim. Yıkamacıdan çıktıktan sonra aks keçesinden fazla yağ sızmasın diye 70 km hızı geçmedim muayene istasyonuna giderken.  rofl.gif Neyseki hafif bir terleme var şanzımanın keçelerini kontrol ettirin diye uyarıldım ve hafif kusurla geçtim sadece.)

Trafik Tescil ve Plaka Değişimi:

-Muayeneden de geçtikten sonra iş ruhsata kalıyor.  (Muayeneden 3 gibi çıkabildim ve trafik tescile 3.5 gibi vardım.)
-Lpg için 2. defa ruhsat ve para vermektense, hazır araç değişmişken önceden Lpg işleterek ruhsata ek para vermemiş olunur böylece.
-Muayene istasyonundan da alınan belgelerle birlikte, eski ruhsat, geçici trafik tescil belgesi, vs. giderek trafik tescile teslim ediyorsunuz.
-Bununla birlikte plakaları da aracınızdan sökerek teslim ediyorsunuz. (Safranbolu trafik tescilde tornavida vardı, verdiler sökmem için.)
-Bir plaka beğeniyorsunuz. (Safranbolunun plaka SA, SB.. diye başlıyormuş. Ailemdeki kimsenin harflerini tutmuyor, haliyle Safranbolu'nun SB'si dedim.)
-Ardından size plakanızın yazılı olduğu bir kağıt veriyorlar. (3.5 da hemen işlemler halloldu, 5'den sonra ruhsatı alabileceğimi söylediler. Ayrıca da plakasız aracı sürmemde de bir sıkıntı olmadığını söylediler.) 
-Bununla birlikte Şoförler Odası'ndan bastırıyorsunuz plakalarınızı. (3.45 gibi vardığımda 5.15'de gelmem gerektiğini söylediler. 1 saat oyalandım ben de ve 5'de gittim, plakalarımı aldım. Tabi bu bekleme süresinde aracıma dokunmadım, her ihtimale karşı. Polis çevirse ne ruhsat var ne plaka. Plaka basım kağıdını da zaten odaya vermişim.  rofl.gif )
-Bu da 38 tl tutuyor.
-En sonunda da plakalarımı aldım, trafik tescilden ruhsatımı aldım, işimi 1 iş günü içinde bitirerek ben bile şaşırdım.  smiley_clap.gif blink.gif

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 3 ay sonra ...

Mutlu hocam çok yararlı bir anlatım olmuş eline sağlık. Anadolunun gözünü seveyim istanbul da bu anlattıklarınızı 1 günde değil 1 hafta da halletmek mucize olur :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mutlu hocam çok yararlı bir anlatım olmuş eline sağlık. Anadolunun gözünü seveyim istanbul da bu anlattıklarınızı 1 günde değil 1 hafta da halletmek mucize olur :)

Valla ben de şaştım 1 günde halledince, hatta sızdırmazlık için Düzce'ye gidip gelmesem yarım günde hallolurmuş. :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra ...

arkadaşlar lpg'li araçta makine mühendisleri odasının verdiği ruhsat bende muayene geçerlik tarihi ile aynı ve ikisinin de tarihi bi 10 gün geçmiş. yarına muayeneye randevu aldım ama bu lpg ruhasıtını da öncesinde yenilemem gerekiyor mu?  tüv sitesinde lpg sızdırmazlık raporu zorunlu evrak olmaktan cıkarılmıştır diyor. bu  tmmob'nun verdiği rapor sızdırmazlık raporu olarak geçiyor mu? yoksa bunlar başka seyler mi?

 ya da kısaca ruhsata işli lpg'li aracımla muayeneye giderken lpg ile ilgili bir sey yapmam gerekiyor mu? (egzoz gazı emisyon ruhsatı 2018'e kadar gecerli o da sorun yok)

teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lpg ruhsatı konusundaki soruyu ben de merak ediyorum. 
Lpg ile muayenede artık sızdırmazlık yok, normal giriyorsunuz muayeneye.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra ...
 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...