Jump to content

3.Nesil Mazda 3 Geri Görüş Kamerası Montajı

robosapiens17
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

1 dakika önce, Mustafa Yılmaz :

Merhaba dönüştürücü kullanmanızı tavsiye ederim. Görüntü kalitesini arttıracaktır. Ben uzun zamandır bu şekilde kullanıyorum. 

1 dakika önce, Mustafa Yılmaz :

Merhaba dönüştürücü kullanmanızı tavsiye ederim. Görüntü kalitesini arttıracaktır. Ben uzun zamandır bu şekilde kullanıyorum. 

Kullandim fakat uzerindeki dugme ile herhangi bir ayar yapmadim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 dakika önce, g3z3g3n1616 :

Kullandim fakat uzerindeki dugme ile herhangi bir ayar yapmadim.

Bu ayarı yapmanız gerekli. Yapmazsanız o parça hiç bir işe yaramaz. 

Dönüştürücü 6V luk araçtaki voltajı 3.3V a dönüştürecek şekilde ayarlanmalı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 dakika önce, Mustafa Yılmaz :

Bu ayarı yapmanız gerekli. Yapmazsanız o parça hiç bir işe yaramaz. 

Dönüştürücü 6V luk araçtaki voltajı 3.3V a dönüştürecek şekilde ayarlanmalı.

Okay tsk ettim bilgi icin.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...
03.04.2016 at 21:07, Mustafa Yılmaz :

Evet arkadaşlar HB araçlar için kamera montajını adım adım anlatacağım umarım sizlere yardımcı olur;

Öncelikle bazı lazım olan araçlarla başlayalım
       - Tornavida, Pense
       - Elektrik bandı
       - Lehimleme yöntemini kullanacaklar için ( C16 konnektörünün içine pin montajı) 
       - Lehim makinesi, Lehim, Toplu İğne
(Resim 1) ve törpü ( Lehimlerin fazlalıklarını törpülemek ve konnektöre oturtmak için )
*Lehimleme yöntemini kullanmayacaklar için KIRMIZI ile belirtilen araçlara gerek yok

ARAÇTA YAPILACAK İŞLEMLER

Bagaj Plastik Parçalarının Sökülmesi
       1. Bagaj kapağı plastiği hafif zorlayarak kendinize doğru çekin kolayca çıkacaktır. (Resim 2)
       2. Plastik tutucuları (Resim 3) teki gibi kaldırın ve çıkarın
       3. Yan bölümdeki askı tutucuları önce kafasından çekin ve daha sonra çıkartın (Resim 4) Önemli:Kafa kısmı iki parçadan oluşuyor dikkat edin

4. Yan bölüm plastiğini çıkarın
       5. Sıra büyük plastik parçada tornavida ile lamba değiştirme plastiklerini çıkartıyoruz (Resim 5)
       6. Bagaj kapatma plastiğini çıkartıyoruz (Resim 6)
       7. Plastiği çekerek çıkarıyoruz, plastikleri sökme işlemini tamamlamış olduk (Resim 7)

Kamera Üzerinde Yapılacaklar
       1. Kameramız (Resim 8 ) gibi olduğunu düşünerek kırmızı (güç kablosu) ve sarı (görüntü kablosu) belirtilen yerden kesiyoruz.
       2. Resim 8 deki diğer uzatma kabloları keserek, kestiğimiz kamera kablolarına ek yapıyoruz ve bagaj kapısındaki C16 konnektörüne kadar uzatıyoruz (Resim 9)
       3. İsterseniz kesmeden bu kabloları birbirine direkt olarak bağlayabilirsiniz. Ancak C16 konnektörüne uzatılan kabloların birer uçlarını kesmeniz şart (C16 konnektörüne montaj yapmak için)
       4. C16 konnektörüne montaj yapılacağını düşünerek (orjinal bir işlem oluyor C16 KONNEKTÖRÜNE GELEN KABLOLARI KESMEDEN) C16 konnektörüne kadar uzattığımız kameradan gelen ve uçlarını kestiğimiz kablolara Toplu iğneleri lehim makinesi ile 4 kabloya da lehimleyerek hazır duruma getiriyoruz.(Toplu iğnelerin sivri uçlarını kesip düz bir hale getiriyoruz.) (Resim 9)

Önemli Not: Almış olduğunuz kamera 6V ile çalışıyor ise sorun yok, fakat 12V ile çalışıyor ise dönüştürücüyü devreden çıkartmamız gerekiyor (Resim 10)

Ve Son Bölüm Kameranın C16 Konnektörüne Monte Edilmesi
       1. Önce konnektöre bir bakalım ve iyi analiz edelim (Resim 11 ve Resim 12)
       2. Kamera uçlarını(pinlerini) şimdi monte edelim 
                         Kamera uçları                              Konnektöre Takılacak Yer
                         Kırmızı Uç (güç kablosu)----------->1.Delik 6VDC+
                         Siyah Uç (video kablosu)----------->2.Delik Video ground
                         Sarı Uç (video kablosu)------------->3.Delik Video signal
                         Siyah Uç (güç kablosu)------------->4.Delik 6VDC-
Bakınız (Resim 13 ve Resim 15)
         3. Kabloları sabitleyelim ve kameramızı test etmek için C16 konnektörünü takıp aracımızı çalıştıralım. (Resim 14)
         4. Takmış olduğumuz kamerayı sistemin tanıması için sistemi resetliyoruz (GERİ+NAV+MUTE) 10 sn basılı tutuyoruz.
         5. Sistem kapanıp açılıyor veeeeeeeeee artık geri vitese takma zamanı HAYIRLI OLSUN 
RESİM 15 SİSTEMİN TAKILMIŞ VE TAMAMLANMIŞ HALİDİR TÜM ANLATILANLARIN ÖZETİDİR. BU RESİM BİLE YETERLİDİR.
Kameranın monte edileceği yer konusunda bilgi vermedim burası artık size kalmış....

Artık sökülen parçaları geri monte edebiliriz. Burası anlattığım bölümün tam tersi şeklinde olacak

Not: Bazı resimle alıntıdır.

Soracaklarınız olursa mesaj atabilirsiniz. Yardımcı olmaya çalışırım.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.JPG

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

Mustafa Bey, konu hakkında tüm sayfaları okudum. Kafama takılan bazı yerler var. Yardımcı olursanız sevinirim. Öncelikle aracım sedan ve aldığım kamera 6 volt. Sedan araç için kablo bağlantısını da paylaştınız. Kafama takılanlar:

1.) Kamera tiplerimiz aynı gibi. Benim kameram 6 volt olduğu için sizin kesip attığınız dönüştürücüyü kesmesem olur mu? Aşağıdaki resimde kamera kablolarını uzatma kablosuna taktım. Uzatma kablosundaki ince kırmızı siyahlı kablonun giriş yaptığı yerden kesip 4 kabloyu ayırsam olur mu? 

2.) Kablo uçlarına toplu iğne lehimleme yapmadan C16 konnektörüne bağlantı yapabilir miyim ve sağlam olur mu? Toplu iğne ve lehim şart mı? 

3.) Toplu iğneye lehimleme yaparsak konnektöre bağlantımız nasıl olacak? (Konnektöre de lehimleme yapacak mıyım yoksa toplu iğne konnektörde sağlam duracak mı? iğneyi konnektöre sokmada sıkıntı çıkarır mı?

4.) C16 konnektöründe hali hazırda bulunan koblolara dokunmuyoruz değil mi? (Dokunulmuyor ve konnektörün sol tarafındaki dört deliğe kameradan gelen 4 kabloyu sokacağım diye biliyorum.)

Şimdiden teşekkür ederim.

20161116_193602.jpg

20161116_201958.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Budaren :

Mustafa Bey, konu hakkında tüm sayfaları okudum. Kafama takılan bazı yerler var. Yardımcı olursanız sevinirim. Öncelikle aracım sedan ve aldığım kamera 6 volt. Sedan araç için kablo bağlantısını da paylaştınız. Kafama takılanlar:

1.) Kamera tiplerimiz aynı gibi. Benim kameram 6 volt olduğu için sizin kesip attığınız dönüştürücüyü kesmesem olur mu? Aşağıdaki resimde kamera kablolarını uzatma kablosuna taktım. Uzatma kablosundaki ince kırmızı siyahlı kablonun giriş yaptığı yerden kesip 4 kabloyu ayırsam olur mu? 

2.) Kablo uçlarına toplu iğne lehimleme yapmadan C16 konnektörüne bağlantı yapabilir miyim ve sağlam olur mu? Toplu iğne ve lehim şart mı? 

3.) Toplu iğneye lehimleme yaparsak konnektöre bağlantımız nasıl olacak? (Konnektöre de lehimleme yapacak mıyım yoksa toplu iğne konnektörde sağlam duracak mı? iğneyi konnektöre sokmada sıkıntı çıkarır mı?

4.) C16 konnektöründe hali hazırda bulunan koblolara dokunmuyoruz değil mi? (Dokunulmuyor ve konnektörün sol tarafındaki dört deliğe kameradan gelen 4 kabloyu sokacağım diye biliyorum.)

Şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar;

1) Eğer 6V ile çalışan bir kameranız var ise tabiki direkt takınca çalışacaktır. Parçayı kesmenize gerek yok.

2)Toplu iğne şart değil tabiki ama orjinalliğini bozmamak için bu yöntemi kullandım. Çünki diğer yöntemle C16 konnektörüne gelen kabloları kesmeniz gerekecek.

3) Konnektöre bağlantıyı konnektöre arkasına gelen kabloları kesme yada soyup bağlamayı kullanmanız gerekecek.

4) Evet o dört deliği kullanmanız gerekli fakat o deliğe kabloları ince uclu metal parçalarla (toplu iğne gibi) sokabilirsiniz. Yada arkadan keserek monte edebilirsiniz.

Bağlantı şeması sedan araçlar için resimde verilmiştir:

2.jpg.cede92588673088f3f2aec2f85400088.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

01.07.2015 at 23:15, robosapiens17 :

Kamera Kapağı.jpg

UP yazan parçayı nasıl söktünüz? Ok yönünde sürttürerek mi yoksa arkadan mı? Aldığım kameranın çerçevesi bu parça boyutları ile aynı. Bu parçayı söküp kamerayı direkt takacağım.

20161116_193429.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, Budaren :

UP yazan parçayı nasıl söktünüz? Ok yönünde sürttürerek mi yoksa arkadan mı? Aldığım kameranın çerçevesi bu parça boyutları ile aynı. Bu parçayı söküp kamerayı direkt takacağım.

20161116_193429.jpg

Merhaba benim aldığım kamera ile sizin kameranızı aynı değil ama sökülüyordur

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

21 dakika önce, Budaren :

Bagaj kapağındaki kaplamayı söktüm ama konnektörü bulamadım. Sedan araçlarda bagajın sol tarafında sanırım.

Benzin depo kapağının hemen arkasında olması gerekiyordu. Öyle hatırlıyorum. Resimden çıkarabilirsiniz belki. Bu arada 14.sayfada size yardımcı olabilir.

2eb83060f75f79a02ad7062bd50dd03f.jpg

Mustafa Yılmaz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Şöyle voltaj ile ugrastirmayacak kaliteli ve uygun kamera tavsiyesi verebilecek olan var mı teşekkürler.

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, limpony :

Şöyle voltaj ile ugrastirmayacak kaliteli ve uygun kamera tavsiyesi verebilecek olan var mı teşekkürler.

Merhabalar;

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki almış olacağınız kamera sistem olarak 12 V giriş gerilimine uygun olarak üretiliyor. Bizim mazda da geri görüş kamerası için 6V luk bir gerilim mevcut sorun da tam burada çıkıyor. Kameraların Mazda ya uyumlu olabilmesi için fabrika çıkışı 6V luk özel bir kamera gerekir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhabalar;
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki almış olacağınız kamera sistem olarak 12 V giriş gerilimine uygun olarak üretiliyor. Bizim mazda da geri görüş kamerası için 6V luk bir gerilim mevcut sorun da tam burada çıkıyor. Kameraların Mazda ya uyumlu olabilmesi için fabrika çıkışı 6V luk özel bir kamera gerekir.

Öyle bir kamerada yok herhalde sagolasin kardeşim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 saat önce, limpony :

Merhaba, @limpony hiç uğraştırmayacak OEM bir ürün mevcut aslında. Bende aldım ve sorunsuz kullanıyorum. Montajı da çok basit. Tak çalıştır olarak geliyor. Serviste satılan orijinal üründen tek farkı ekrana gelen kılavuz çizgilerinin lastik izinden biraz dar olması. Ama alışınca sorun etmiyorsunuz. Fiyatı da orijinal ürüne göre oldukça uygun. Almak isterseniz bu ürünü bir üyemiz satıyor. @robosapiens17 

large.20160611_184451.jpg

20160524_121224-m.jpg

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20.05.2016 at 15:56, Mustafa Yılmaz :

isterseniz size bu konuda da yardımcı olabilirim. Sayfa 12 de dönüştürücünün kullanımını anlatmıştım ama yinede bir sorun olursa size buradan yardımcı olabilirim.

Merhaba. Söylediğiniz gibi toplu iğne lehimledim ve konnektöre soktum. Görüntü aldım fakat karıncalıylı. İğne ince gelmiş olabilir mi? İçinde biraz oynuyor. Tavsiyeniz var mı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, Budaren :

Merhaba. Söylediğiniz gibi toplu iğne lehimledim ve konnektöre soktum. Görüntü aldım fakat karıncalıylı. İğne ince gelmiş olabilir mi? İçinde biraz oynuyor. Tavsiyeniz var mı?

Tekrar Merhaba 

Öncelikle bizimle bir resim paylaşabilir misiniz. İğnelerin küçük geldiğini düşünmüyorum. Eğer böyle olsaydı temas etmez ve görüntüyü alamamış olurdunuz. Kamera ile ilgili bir durum olabilir. 

Dönüştürücü kullandınız mı? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kabloları daha sabitlemedim. Güneş vurduğu için net görünmüyor ama ekranın üst tarafında görüntüde bozukluk var. Görüntü netliği çok iyi değil. Kamera kalitesinden olabilir. İğneler biraz ince geldi gibi. Kalın iğne ile mi denesem?

20161125_211356.jpg

20161126_093919.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, Budaren :

Kabloları daha sabitlemedim. Güneş vurduğu için net görünmüyor ama ekranın üst tarafında görüntüde bozukluk var. Görüntü netliği çok iyi değil. Kamera kalitesinden olabilir. İğneler biraz ince geldi gibi. Kalın iğne ile mi denesem?

20161125_211356.jpg

20161126_093919.jpg

Anladığım kadarıyla Dönüştürücü kullanmamışsınız. Benim kamerada da dönüştürücü kullanmadığımda titreme ve renklerde bozulmalar oluyordu. Daha sonra çözümü dönüştürücü ile bulmuştum. 

İğnelerin ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum çünkü görüntü ekrana geliyor. Ama yinede tereddüt ediyorsanız değiştirin. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, Mustafa Yılmaz :

Anladığım kadarıyla Dönüştürücü kullanmamışsınız. Benim kamerada da dönüştürücü kullanmadığımda titreme ve renklerde bozulmalar oluyordu. Daha sonra çözümü dönüştürücü ile bulmuştum. 

İğnelerin ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum çünkü görüntü ekrana geliyor. Ama yinede tereddüt ediyorsanız değiştirin. 

Kamera 6 volt ve kendi dönüştürücüsü var. Araçtan 12 volt gelip 6 ya düşüyor.

20161126_093919.jpg

20161116_193429.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

7 saat önce, Budaren :

Kamera 6 volt ve kendi dönüştürücüsü var. Araçtan 12 volt gelip 6 ya düşüyor.

20161126_093919.jpg

20161116_193429.jpg

Burada kamera konusunda araçlarımızdaki bir noktayı düzeltmek gerekir. Mazda 3  için arkaya çekilmiş olan kabloların 6V luk bir Voltaj taşıdığını bilmek gerekir(12V değil). Almış olduğum(n)uz kamera sistemleri bu şekilde tasarlanmıştır. 

Bu nedenle karıncalanmalar meydana gelmektedir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yukarıdaki kamerayı bu şekliyle bağladığınızda görüntü alabilmek bile büyük olay.

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Etiket tabanlı benzer içerikler

• okkko
      Yazan: okkko
      Geri görüş kamerası isteyenler elini kaldırsın...

Geri görüş kamerası çalışmalarımız sonuç verdi.
      Kendi aracımızda çalıştırmayı başardık.
      Müşteriye maliyeti 1250TL civarında olabilecek.

Örnek resimler aşağıdadır.

https://www.dropbox.com/s/rwwsefcbddt79er/20141203_100356_resized.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/xts9qm43cyba8j1/20141203_100427_resized.jpg?dl=0

• Yeni Oluştur...