Jump to content

Kontağı Açınca Çıkan Fan Sesi

OveRMinD
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Ya ben sesi tarif ediyorum, belki başka bişey olabilir bilmiyorum. Ses tam olarak dönen bi fanın bi plastiğe sürtme sesi, bilgisayardan biliyorum aynı sesi, işlemci fanı kablolara sürtünce aynı ses çıkıyo...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

radyatör üzerinde bir sensor vardır ve bu sensor makinenin sıcaklığını ecu'ye bildirir. belli bir sıcaklığın altında ise otomatik jikle , rolanti motoru  kendine ayar çeker ve makineyi kısa süre marş basarak çalıştırmak için optimum ayara getirir. genellikle bu kritik değer olan 14 santigrad derecenin altındaki sıcaklıklarda makinenin kolay çalışması için ecu'ye sinyal gönderir ve ecu ona göre karışımı ayarlar. gelen ses bundan dolayı olabilir. 2.si kontak ilk açıldığında makine çalışmaya hazırlanır ecu tarafından ve enjektörlerin açılıp kapanmasını sağlayan variable resistor ve röle'ler devreye girer. 3. olarak ise klima fanı açık pozisyonda ise konsolun içindeki fan ilk hareketi alırken her zaman en üst devirden başlar ve sonra kendini ayarlanan devire çeker ; bunun nedeni de elektrik motoru olduğundan kömürlerinin yapışmamasıdır ( bazı firmalar fan'ın uzun süre kullanılmamasından dolayı motorun kömürlerinin yapıştığını saptamış ve araçta her kontak açıldığında fan motoruna bir kez tahrik verilerek kısa bir süre için dönmesi sağlanmış ve sorun ortadan kalkmıştır) tabi bu fan motoru döndüğü anda kabin içindeki havalandırmalardan hava gelmez çünkü fan kontrol panelinde kapalıdır bu nedenle servo motorlar klapeleri kapatmıştır. 4.sü ise aynı sorun elektrikli radyatör soğutma fanlarında gerçekleşmiştir , bu nedenle kontak açıldığında ecu klima ve özellikle su radyatörünün fanını kontrol eder , ki bir sorun olup olmadığını anlar ve çalışmaya onay verir.

bu parçalar sonuç olarak plastikten üretilmiş ve çok da dayanıklı olmayan parçalardır bu sebepten dolayı sıcaktan formlarını kaybedebilirler ve zaten az olan çalışma clearence 'larını kaybedebilirler çünkü bu parçaların her birisi bir nozul içerisinde dönmekte olup zaman içerisinde bu deforme olan nozul pervane üzerine doğru eğilebilmektedir. ısındığında ise plastik olduğundan parça genleştiğinden yerine gelir ve ses ortadan kalkar...

ben tecrübelerimi ve sınırlı bilgimi paylaştım umarım bir parça yardımcı olabilmişimdir , tabi konunun uzmanı arkadaşlar daha iyi yardımcı olacaktır. inşallah sorunsuz halledersin :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bunlar çok güzel bilgiler ve büyük ihtimalle doğrular.Fakat mazda yada ona benzer uzun ömürlü araçlar için geçerli olduğunu sanmıyorum(elektrik motorları kısmı).Benim aracımdaki hiçbir servo yada elektrik motor kontrollü sistem kendini kontrol edip çalıştırmadığı gibi 16 yıllık olmasına rağmen kömür de bitirmedi.Japon üretimi elektrik motorları beklenenin aşırı derece üzerinde kalitelidir.Buna örnek olarak TCDD nin elektrikli çekicilerinin Toshiba motorlu olduğunu verebilirim.Bence o ses hemen hemen her araçta duyulan benzin pompasının bir sebepten değişmiş sesi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bendede buna benzer ses geliyor ama sadece klima açıkken.Bu ses araba soğuk olduğunda oluyor ve hareket halindeyken.Sonra geçiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bunlar çok güzel bilgiler ve büyük ihtimalle doğrular.Fakat mazda yada ona benzer uzun ömürlü araçlar için geçerli olduğunu sanmıyorum(elektrik motorları kısmı).Benim aracımdaki hiçbir servo yada elektrik motor kontrollü sistem kendini kontrol edip çalıştırmadığı gibi 16 yıllık olmasına rağmen kömür de bitirmedi.Japon üretimi elektrik motorları beklenenin aşırı derece üzerinde kalitelidir.Buna örnek olarak TCDD nin elektrikli çekicilerinin Toshiba motorlu olduğunu verebilirim.Bence o ses hemen hemen her araçta duyulan benzin pompasının bir sebepten değişmiş sesi.

haklısın Tansu, özellikle japon araçlarında oluşması zor fakat üretim hatası nedeni ile bazen baş gösterebilen arızalar , benim de aracımda herhangi bir elektriksel problem yok 17yaşında olmasına rağmen :) sadece dediğim gibi araştırmalarım ve diğer kullandığım araçlarda başıma gelen bazı sorunlar bir başkasının sorununa az da olsa yardımcı olabilir diye düşündüm ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çok sağlam şeyler bile arada sırada bozulabiliyo, örneğin benim klima pompası gibi, servise gittiğimde ilk defa bu arızayla karşılaştıklarını ve çok düşük bi ihtimal olduğunu söylemişlerdi, Allah yapısı değil diyoruz ama Allah yapısı şeyler bile bozulup hastalanabiliyoken arabanın arıza yapmayacağını düşünmek mantıklı değil tabi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 8 ay sonra ...

Bu konu açıklığa kavuşmuştu sanki siteye ben girmeyeli bilgiler uçmuş silinmiş.Bu sesi bulamayan hala varsa anlatayım;Direksiyonun sağ alt tarafında kontak anahtarının oradaki 3 tane üstüste çizgi şeklindeki açıklık,içerinin havasını alıyor ve klima için iç hava sıcaklığı bilgisi sağlıyor.Buradaki fan tozlanınca bilgisayar fanlarında olduğu gibi ses çıkarıyor.Çaresi garanti.Ben değiştirdim ama fiyat bilmem garantiden olduğu için.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 yıl sonra ...

abs hidrolik beyin zamanla ses yapmaya başlar...

marşa basmadan önce veya bazı araçlarda ilk hareket anında. 3-5 sn. kadar sürer.

daha önce duymadığın ve şimdi duymaya başladığın bir ses ise bu olabilir.

aynı tozlanmış pc fanının sesi diyince ışık yandı kafamda... :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tarif edilen ses bende olmuştu bir ara. Git gide de ses arttı. Atmayayım ama galiba marş dinamosu ya da motoru gibi birşey arızalıydı 250lira civarı bir şeye patladı değişimi ve kesildi ses.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O ses farmacc arkadaşın anlattığı nedenden dolayı dogrudur,ve sesin kesilmesi için fanın değişmesine gerek yoktur.Sökülüp temizlenmesi ve greslenmesi gerekir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...