Jump to content

Kurdaki Artış Otomobil Fiyatlarını Artıracak

Ali
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Evet önyargı diyoruz.

Bende Mustafa Armağanın da kitapları var. Neler yazdığını görüyorum. Siz İlber ORTAYLI ve Halil İNALÇIK için ne düşünürsünüz? Ya da okudunuz mu hiç?

İlber için daha önce yazdım dr öz gibi düşünün.. o tarihin şoveminidir ciddiye alınmaz. Onu okurken çok ciddi elemeye tabi tutmak gerekir.

Mustafa armağan okumadım. makalelerini okudum kitabını okumadım.

halil inancık önemli bir tarihçi ama resmi tarihin sınırlarını aşamaz aşmak istemedi onun olayı o zaten. Resmi teze uygun dayanaklar bulmak yoksa yaratmak vs

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlber için daha önce yazdım dr öz gibi düşünün.. o tarihin şoveminidir ciddiye alınmaz. Onu okurken çok ciddi elemeye tabi tutmak gerekir.

Mustafa armağan okumadım. makalelerini okudum kitabını okumadım.

halil inancık önemli bir tarihçi ama resmi tarihin sınırlarını aşamaz aşmak istemedi onun olayı o zaten. Resmi teze uygun dayanaklar bulmak yoksa yaratmak vs

Peki kimleri tarihçi(!) diye önerirsiniz. Sizin düşünce yapınızı şekillendiren yazar-tarihçileri öğrenmek isterim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Peki kimleri tarihçi(!) diye önerirsiniz. Sizin düşünce yapınızı şekillendiren yazar-tarihçileri öğrenmek isterim.

tarihçi önermeden önce tarihte yöntem nedir, tarihçi tarihe nasıl yaklaşır, tarafsız steril tarih mümkün müdür diye bir tartışma yapmak lazım....

Ayrı bir başlık açmak gerekiyor bu tartışma da Marks ve Althusser'e referans vermeden yapılamaz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Olsun, taraflı-tarafsız. beğendiğiniz, gerçek tarihçi dediğiniz isimleri öğrenmek isterim. Çünkü başka türlü işin içinden çıkamayacağız anlaşılan.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Olsun, taraflı-tarafsız. beğendiğiniz, gerçek tarihçi dediğiniz isimleri öğrenmek isterim. Çünkü başka türlü işin içinden çıkamayacağız anlaşılan.

O tartışma yapılıyor olsa isim önermek gerekmez zaten. Belge sunabilen her tarihçi kıymetlidir ama buna tarihçilik denmez buna arşivcilik denir. Tarihçi denen insanı arşivçiden ayıran temel nokta ise belgeyi yorumlamaktır.

Yorum tarihi donmuş bir arşiv kaydı olmaktan çıkarır. Onu bilim yapar yani yanlışlanabilen değişebilen geliştirilebilen bir şeye dönüştürür.

Bu anlamıyla tarih biliminin kurucusu markstır. tarih bilimi onunla başlamıştır

tarihle insan arasındaki bağı bizim önümüze açan ise Althusserdir ki oda pascaldan temel alır.

Bu ekole bağlı kalan tüm dünyada önemli tarihçiler var.. E.H. caar örneğin

Bilim tarihi açısından Khun,

antropolik tarih açısından Levi straus, manilovsi

Türkiye için berktay, hakan erdem  hemen akla gelenler

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

marx ve althusser mi:))

bence otomobillerin türkiye'de neden pahalı olduğunu sadece marx açıklayabilir:)))

iş tarihten tarih felsefesine girdi beyler emniyet kemerlerini bağlayın. birazdan collingwoodlar vicolar giambatistalar hegeller croceler diltheylar havada uçuşacak..

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O tartışma yapılıyor olsa isim önermek gerekmez zaten. Belge sunabilen her tarihçi kıymetlidir ama buna tarihçilik denmez buna arşivcilik denir. Tarihçi denen insanı arşivçiden ayıran temel nokta ise belgeyi yorumlamaktır.

Yorum tarihi donmuş bir arşiv kaydı olmaktan çıkarır. Onu bilim yapar yani yanlışlanabilen değişebilen geliştirilebilen bir şeye dönüştürür.

Bu anlamıyla tarih biliminin kurucusu markstır. tarih bilimi onunla başlamıştır

tarihle insan arasındaki bağı bizim önümüze açan ise Althusserdir ki oda pascaldan temel alır.

Bu ekole bağlı kalan tüm dünyada önemli tarihçiler var.. E.H. caar örneğin

Bilim tarihi açısından Khun,

antropolik tarih açısından Levi straus, manilovsi

Türkiye için berktay, hakan erdem  hemen akla gelenler

Teşekkür ederim. Bu isimler herşeyi anlatıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

marx ve althusser mi:))

bence otomobillerin türkiye'de neden pahalı olduğunu sadece marx açıklayabilir:)))

iş tarihten tarih felsefesine girdi beyler emniyet kemerlerini bağlayın. birazdan collingwoodlar vicolar giambatistalar hegeller croceler diltheylar havada uçuşacak..

Ee bunlara girmeden tarih bilimini konuşmanın mümkün olacağını düşünmüyorsunuz değil mi

Teşekkür ederim. Bu isimler herşeyi anlatıyor.

aslında bu yanıt ne konuştuğumuzdan hiç bir şey anlamadım demektir.

İstersen test edebiliriz bunu :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Beni test edecek adam olmadığın için buna gülerim sadece.

Benim tarihçi dediğime sen şovmen dersen senin örnek verdiklerini bildiğim için bu yazıyo yazdım. Sen git tarikatınızdaki Hımbıl bademleri test et.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

"bu anlamıyla tarih bilimibini marx kurmuş" olamaz çünkü arşivci dediğiniz homeros vs tarihçiliğinin eleştirisini marx'ın babası hegel yapmıştır. marx toy bir hegelci iken bunun ilmini kurmuş olamaz. olsa olsa hegel kurmuştur diyebiliriz. ötesi zaten anakronik olur.

marx'ın yaptığı yenilik ayakları uzerine oturttum dediği hegel'in diyalektiğinde tarihi sınıfların savaşının tarihine indirgemesi.

bu hususta biraz daha orhan hançerlioglu'ndan uzaklaşırsak daha iyi olur gibi:))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

"bu anlamıyla tarih bilimibini marx kurmuş" olamaz çünkü arşivci dediğiniz homeros vs tarihçiliğinin eleştirisini marx'ın babası hegel yapmıştır. marx toy bir hegelci iken bunun ilmini kurmuş olamaz. olsa olsa hegel kurmuştur diyebiliriz. ötesi zaten anakronik olur.

marx'ın yaptığı yenilik ayakları uzerine oturttum dediği hegel'in diyalektiğinde tarihi sınıfların savaşının tarihine indirgemesi.

bu hususta biraz daha orhan hançerlioglu'ndan uzaklaşırsak daha iyi olur gibi:))

Ya meraklısı varsa bir başlık açalım... söylediklerin doğru değil ve  uzun uzun anlatmak gerekir. İlgi çeker mi eminde değilim.

Ama orhan gelsin beni okusun,, orhan marksizmde ve  konumuz itibariyle tarih biliminde en son refere edilecek isimdir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ayrıca bahsini ettiğiniz isimlerin çogu tarihe bulas.ıştır ama tarihci degildirler.

kuhn mesela lakatos feyerabend popper gibi bilim felsefecisidir tarih felsefecisi degil. bu adamlar elbette bilim ve felsefe tarihine bulasır felsefesini yaparken ama tarih felsefesine bulasmaz.

bunlar ayrı şeylerdir..

yoksa bilimsel devrimlerin yapısı bilimsel paradigma çözümlemeleri bakımından şahsen en begéndiğim kitaplardan biridir.

ama isimleri biraz daha dikkatli telaffuz edelim ve neden arabalar memelekette bu kadar pahalı ona bakalım.

ama elbette tarihsel bağlamda:)))

siz tarih bilimini marx kurmuştur diyince ben de zaten ona istinaden dedim; olsa olsa bunu orhan hançerlioğlu demiştir diye. geyik yani. hani o gelsin sizi okusun falan benim karışacağım şeyler de değil.

zaten rahmetli olmadı mı kendisi:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ayrıca bahsini ettiğiniz isimlerin çogu tarihe bulas.ıştır ama tarihci degildirler.

Lakatos tarihi en yanlış anlayanlar tarihçiler oldu der. Yukarda adını verdiğim insanları tartışmadan tarih tartışılamaz....

Memlekette araba pahalı çünkü

arabayı ithal ediyoruz... nakliye ve gümrük üzerine biniyor

tl dolar karşısında daha değersiz bir para bu da ek yük bindiriyor

devlet cari açığı tutamam diye yüksek vergi alıyor. Araba talebini yavaşlatmaya çalışıyor

yerli araba olmayınca ithallerle rekabet edilemiyor

kişi başı milli gelir halen düşük bu nedenle alım gücümüz az...

fakat bunlara rağmen yılda 1 milyon araba satışıyla ciddi bir pazar olmayı sürdürüyoruz,

bu kadar araba satılıyorsa demekki insanlar alabiliyor ve çok pahalı bulmuyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

lakatoş'un ağzı torba değil ki büzesin:))

en boşboğazları onlar zaten.

bunun yoldaşı arkadaşı feyerabend de kendi ifadeleri ile; bilim söz konusu olduğunda bir orospunun dediği ile bilim adamının dediği arasında çok fark yok derdi de överdi afrika çin alternatif tıbbını..

kanser olduğunu ögrendiğinde ilk yattığı hastane avrupanın en teferruatlı teşeküllü hastenesi idi.. ne oldu? öyle oradan konuşunca oluyor ama dimi:)))

neyse mesele dağılıyor..

konu ayrı yere açılırsa da tartışılır tabi.. şahsen zevk alırım..

lakin dışarıdayım telden yazıyorum arada derede.. özellikle typolar için özür.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Memlekette araba pahalı çünkü

arabayı ithal ediyoruz... nakliye ve gümrük üzerine biniyor

tl dolar karşısında daha değersiz bir para bu da ek yük bindiriyor

devlet cari açığı tutamam diye yüksek vergi alıyor. Araba talebini yavaşlatmaya çalışıyor

yerli araba olmayınca ithallerle rekabet edilemiyor

kişi başı milli gelir halen düşük bu nedenle alım gücümüz az...

fakat bunlara rağmen yılda 1 milyon araba satışıyla ciddi bir pazar olmayı sürdürüyoruz,

bu kadar araba satılıyorsa demekki insanlar alabiliyor ve çok pahalı bulmuyor.

bence bu başlıkta buradan devam edelim

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

o zaman soruyu da baştan alalım:

amerikada da türkiye'de de üretilmeyen bir otomobil türkiye'de neden iki katından daha pahalı:))

gerçi açalım biraz çünkü cevaplar tatmin edici değilden ziyade cevap o sorunun cevabı değil.

yani misal domates neden neden 5 tl dersen

uretici 1 tl halci 2 tl nakliyeci 3 tl kabzımal 4 tl market 5 tl cevabı sorunun cevabı değil. yani bu cevap kimseyi tatmin etmediği gibi ilgilendirmez de...

o halde tekrar.

soru şu olsun..

iki ülke üretmedikleri bir otomobili biri 21 binden diğeri daha zayıf modelini üstelik 47 binden satıyorsa ikinci devlet vatandaşı ne kadar ve neden bu kadar acımasızca söğüşlüyor:))

nasıl değil, bakınız neden?

ha ama delikanlıca aga biz beceremedik adamlar becerdi sana seni nasıl söğüşlediklerini anlatabilirim satır satır ama bana neden böyle oldu deme derseniz anlarım. yoksa bana ne kardeşim cari açıktan dengeden zarttan zurttan. bunlar elin avrupalısına amerikalısına bu yükü bu kadar ağır getirmezken bana neden getiriyor? vermeseydin sen de bunca açığı doğru düzgün yönetseydin ülkeyi demezler mi adama?

derler.

e aslında bunun da somut bir cevabı olmadığı için mesele turkiye tatihine oradan da hızını alamayıp tarih felsefesine girdi ki çok lüzumsuzdu ve bence kaçamaktı. ama eğlenceli miydi? bence öyleydi..

konunun anahtar cümlesi de aslında ust sayfalarda belli etmişti kendini.. "bu ülke 90 sene sırt üstü yattı"!

"yeni türkiye" mavalı da zaten ekseriyet bu yüzden okunuyor. olm iki dakka musaade edin ülkeyi uluslararası alanda uçuracaz falan derken olaylar olaylar.. tapeler mahkemeler..

her seçim öncesi bir umut gaz verilir zaten dikkat edin yakında seçim var yine çıkar nükleer enerji benzerleri.

yok batman'da deli petrol bulundu. yok kendi uçağımızı yaptık! orada bi f16 resmi duruyor gazetede kimse de demiyor la bunu yıllar önce yaptılardı diye, sonra efenim yok kendi otomobilimizi üretiyoruz yok bor'da dünya kralıyız alıp yürüyecez bizi seçin yoksa olmaz bu lar haa falan filan

hep umut hep hikaye.

zaten bu ülkeyi bu pembe hikayeler mahvetti. hükümete gelen kendini devlet zannetti. devleti ele geçirdi öbürüne abandı. bu sırada olan alıp başını yürüyen bilime teknolojiye ilime irfana oldu.

bizde en fazla inşaat ya resulallah!

sonra sorarsın aga onu bunu geç amerikada araba 21 bin bizde 47 bin ne iş? kısa net soru kısa net cevap! ama yok kalabalık var cevap yok.

neyse efenim gökten üç elma düşmüş biri kesin benim başıma düşmüş olmalı ki bi kahve içeyim diye oturduğum yerden bunları kastırıyorum:))

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

iki ülke üretmedikleri bir otomobili biri 21 binden diğeri daha zayıf modelini üstelik 47 binden satıyorsa ikinci devlet vatandaşı ne kadar ve neden bu kadar acımasızca söğüşlüyor:

Buna daha önce cevap vermiştik.

Cari acığı durdurmak için yapıyor bunu. Vergi oranlarını artırıp araba alımını dizginlemeye çalışıyor. Buna rağmen 1 milyon araç satılıyor.

2014 rakamlarıyla araç ithalatının bedeli 8 milyar dolar.

ABD fiyatlarıyla satarsa bu açığın 5 katına çıkacağını hesaplıyorlar. Bunu yaparsa ülke çöker bu cari açık karşılanamaz.

ABD cari fazla veren bir ülke dünyanın en büyük ekonomisi bu nedenle çok küçük bir vergi ile satıyor.

Ülkeyi siz yönetseniz sizde bu vergiyi koyarsınız kısa vadede yapılacak bir şey yok çünkü. Hangi hükümet gelse bunu yapmak zorunda.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bildiğim kadarıyla ötv denen haraç 1999 depreminde depremzedelere yardım toplamak adına çıkarılan ve sonrasında sanki hep varmış ve haklı bir uygulamaymış gibi şuanki baştakiler döneminde kalıcı hale getirilen bir beladır..

cari açığa gelirsek hep aynı terane açık artıyor artıyor,,ee zam koydun gene arttı,vergi aldın hala arttı demekki çözüm buda değilmiş..

kaldıki    2015 yılı Ocak ayı Milletvekili maaşları açıklandı. Milletvekillerinin 2015 yılında alacağı ilk zamlı maaşlar.

2015 Milletvekili Maaş Tablosu Yıl Maaş (TL) Emekli Milletvekili Maaşı (TL) 2015 15.000 8.190

Aynı anda hem emekli aylığı hem de milletvekili maaşı alan vekiller ise aylık 23.190 TL aylık alıyor.

HEM BU ŞEKİLDE MAAŞ ALACAKSIN,HEM DÜĞÜNDE TAKTIĞIN TAKILAR BİLE MECLİS BÜTÇESİNDEN KARŞILANACAK,,MAKAM ARACIN OLACAK TRİPLEK VİLLALARDA LOJMAN ADI ALTINDA OTURACAKSIN,TELEFON FATURANA KADAR HERSEYİNİ,DEVLETE ÖDETECEKSİN

EE ORTADA CARİ AÇIK DİYE BİR SORUNDA VAR ÇÖZÜM NE??? VERGİ ALALIM;

ulan bunu ilkokul mezunana anlat oda vergi alalım der,,bu mu yani çözümünüz beyinsiz koyun sürüsü

ağzından 1 kelime çıkmadan kürsüde 1 dk süre almadan millet vekili maaşını yıllarca halan haram domuzları 

bu kadar ayrıcalığın karşılığı nedir ya bu kadar sağlanan imkan karsısındaki hizmetiniz nedir?al vergi bitsin bunu her beyinsizde söyleyebilir farkları bu kadar işte...

bundan daha vahim olanıda birileri saraylarda yaşasın,birileri bu imkanları alsın,,başta bitane serseri huylu adam canının istemediği şeyi ülkeye yasaklasın diye

üniversite bitirmiş 4yıldır işsizide bunları savunur,şehit aileleride bunlara oy verir,bu ülkenin yarısından çoğu asgari ücret alır,yine bunlara oy verir,,doğuda pkk yol keserken kahraman polisimiz cemaat okullarını basmakla mesgul olur ama cemaat mensuplarıda gider bunlara oy verir.memur zamlar karsısında ezildik enflasyona karsı eridik der gider bunlara oy verir,somada kaza yoktur devletin işletemediği 2 kez kapatılıp özel sektöre verildiği özelde de 2 kez hava ile birleşince içten içe yana,,en tehlıkeli kokusuz renksz ama öldürü karbonmonoksit cıktıgı tespit edilmişken devlet yine ihale ile kendi yandasına veriri 300insan ölür ama soma yine bunlara oy verir....

demekki herkez halinden memnun  burda anca yazıp yazıp kendimizi sinir ediyoruz.başka birşeye faydasıda olmuyor..

milli tok sesli kapılı arabamız olan golfun en fulü 95bin tl olmus..ne diyelim hayırlı uğurlu olsun..allah mutluluğumuzu arttırsın

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

o soru o soruya aslında cevap veril(e)mediği için tekrar sorulmuştu...

ama hala cari açık. ne cari açıkmış arkadaş:)))

neyse efenim bu hususta düşüncelerim bundan bir önceki mesajımdan ibarettir.

şahsen 5 yıl almanya'da yaşamış biri olarak söyleyeyim ki bir almanın misal "bizde neden iki katından fazlaya satılıyor otomobil?" sorusuna "şimdi aga otomobil bizde iki katından fazla çünkü cari açık..." diye cümleye başlasanız cümlenizi bitiremezsiniz yönetici olarak:))

neyse tutamıyorum kendimi ama hakkatten 21 nireee 47 nireee:)

almanya'da bi ara mazda 323'üm vardı hatirlayamadım 8-10 yaşnda falan, o sıralar almanlar bi kanun çıkardı hem euro norm muhabbetini yükseltmek hem de çevre vs için. oysa asıl sebep şuydu: otomotiv sektöründe krizi önördüklerinden ki yıllar sonra haklı da çıktılar ve bu vesile ile ülkemizde de güzel indirimler oldu o zaman neyse- sıfır satışları arttırmak için eski otomobillere deli vergi koydular ki insanlar yeni otomobile yönelsin diye.

ben de öğrenci iken evrak eksikliği vs bir kaç ay birikip toplu ödenen burstan cesaret alıp 1000 euroya bir mazda 323 aldım ama iki ayda araba oldu sana çöp. çöp derken şaka değil gerçekten çöp ama çöpe atmak da 100 küsür euro yani beleş değil. ben de çöp parası vermemk icin gazeteye ilan verdim arabayı 50 euroya. o sıralar bu kanun çıkınca tabi almanlar patır patır sattı arabalarını fiyatlar deli düştü. ama balkanlar o zamanlar avrupa birliğinde değil gözaçık çekler slovaklar vs aldılar bunları tırlarla kendi memleketlerine götürdüler satmaya. onların arasında bizimki gibi duvarlar yok tabi. neyse bi slovak da benim araca talip olmuş ben evde yokum kardeşimle 40 euro olmaz mı diye pazarlıga tutuşmuş:) bizimki de kızmış kovalamış ama adam almış sonradan. orada satış işi bizimki kadar teferruatlı da değil. bi iki kağıt var alıyo götürüyo yapıyor işleri..

yani demem o ki bizi buralarda çok pis yiyorlar abiler.. burada bazen görüyorum 30 yıllık hurdalara ne paralar isteniyor..

demem şu; millet avrupa'da bizimkine kıyasla refahın dibine vuruyor ama bize anlatılan hep hikaye hep hikaye..

bi bakın bakalım avrupada 3-5 yaşındaki bir bmw 520d'ye!?

adamlar 15-17 bin euro civarlarına 2011 model 520d satıyor

http://m.autoscout24.de/angebote/bmw-520-d-diesel-blau-276208519

burada olsa aynı arabaya evinin tapusunu isterler adamdan,

yani hesap mesap hikaye. realiteye bakalım. son kullanıcıya bakarsak bu işte bir yanlışlık olduğu çok net kim ne derse desin..

ya da bu işte hiç de açıklaması olmayan bir yalnızlık var:))

ha ama ben kendimi mogadişu ne bileyim kenya ya da somali ile kıyaslarım, bakın yaşıyoruz elhamdülillah derseniz o ayrı:)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...