Jump to content

Kurdaki Artış Otomobil Fiyatlarını Artıracak

Ali
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Döviz kurlarındaki artışın otomobil fiyatlarını eylül ayından itibaren artırabileceği bildirlidi.

Nissan Türkiye Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Anaç, kurdaki artışların ağustos ve eylül aylarında fiyatlara tam yansımayacağını belirterek, "Eylülden itibaren fiyat artışları ufak ufak başlar, ekim sonrası daha da artar. Bu doğrultuda otomobil fiyatlarında yüzde 5-6 civarında artış beklemek doğru olur" dedi.

Otomotiv sektöründeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Anaç, sektörün ilk yarıda geçen yıla göre yüzde 40'ın üzerinde bir büyüme kaydettiğini söyledi.

Anaç, geçen yılın ilk yarısında daralan bir pazar bulunduğunu, bu nedenle 2013'e göre kıyaslamanın daha doğru olduğunu belirterek, 2013 yılına göre sektörün yüzde 20'nin üzerinde büyüdüğünü dile getirdi.

Söz konusu büyüme trendinin devam etmesi durumundapazarın 1 milyonlu rakamları görebileceğine işaret eden Anaç, "Şu anda 950 binin üzerinde bir pazar öngörüsü herkesin hemen hemen üzerinde mutabık kaldığı bir tahmin. Ancak ikinci yarı için son dönemde seçim sonrası gelişmeleri dikkate aldığımızda trendin aşağı doğru seyredeceğini öngörüyoruz. Yeni yaptığımız tahminler 875-900 bin civarında. Rakamın 1 milyona ulaşamayacağı kesin olmakla birlikte, 875 bin düzeyinde gerçekleşmesi daha büyük olasılık" diye konuştu.

Anaç, öngörülerinin talebin 850 bin civarında gerçekleşeceği yönünde olduğunu aktararak, firmaların yıl sonunda bütçede taahhüt ettikleri hedeflerini gerçekleştirmek için yılın kalan diliminde biraz daha agresif olabileceğini ifade etti.

Ağustos ve eylülün, kurdaki artışların fiyatlara tam yansımadığı aylar olarak geçeceği öngörüsünde bulunan Anaç, "Eylülden itibaren fiyat artışları ufak ufak başlar, ekim sonrası daha da artar" yorumunu yaptı.

Seçim sonrasına ilişkin sektör genelinde temkinli bir iyimserlik olduğunu belirten Anaç, şunları kaydetti:

"Koalisyon olabileceği ihtimali aslında öngörülmüştü ve planlamalar da biraz ona göre yapılmıştı. Bu nedenle pazar öngörülerinde 900 binli rakamlar konuşuldu. Nissan özelinde biz biraz daha muhafazakar davrandık. Tüm planlamalarımızı biraz daha temkinli bir şekilde yaptık. Şu yaşadıklarımız bizim için öngörülemeyen bir durum değildi. Ancak; yıl sonu için kurdaki maksimum tavan seviye olarak avro için 3,20, dolar için 2,90 öngörmüştük. Buna ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımıyla erişebileceğini düşünmüştük, ama daha ağustos ayı itibarıyla kur bizim öngörmediğimiz yerlere geldi."

"ARTAN MALİYETLER FİYATA YANSIYACAK"

Anaç, kur açısından şu anda ciddi bir devalüasyon olduğunu kaydederek, "Bugün itibarıyla ay başı ile ay sonu arasındaki devalüasyon oranı yüzde 9. Bu da maliyetlerin yüzde 9-10 civarında arttığı anlamına gelir. Artan maliyetler de fiyatlara yansıyacaktır" diye konuştu.

TL karşısında avro ve dolardaki yükselişin, fiyatlara hangi düzeyde yansıyacağına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Anaç, şöyle devam etti:

"Avro/TL'de 3'ün üzerindeki her rakam, belli fiyat artışlarını gerektirir ama biz fiyat artışlarını kısa vadeye bakarak yapmıyoruz. Biraz daha bekliyor ve görmek istiyoruz. Ancak şu anda gelinen noktada, kurun çok da aşağı inmeyeceği şeklinde bir beklenti var. Avro/TL'nin 3,20'lerde dengeleneceği gibi bir beklenti söz konusu. Piyasalara tekrarlanacak seçimler sonrası çok ciddi bir istikrar mesajı gelirse, kur o zamaniyi seviyelere inebilir. O zamana kadar da avro/TL için 3,20 seviyeleri iyimser bir tahmin.

Aynı şekilde dolar/TL'nin de 2,90'ın altına inmesi iyimser bir tahmin olur. Bu tahminler doğrultusunda otomobil fiyatlarında yüzde 5-6 civarında artışı beklemek doğru yaklaşım. Bizim orta vadede yapacağımız fiyat artışı bu seviyeleri bulur. Fiyatların eylülde birden bire bu kadar artmasını beklemiyor, 'kademeli artış olur' diye öngörüyoruz."

Kaynak : http://www.ntv.com.tr/ekonomi/kurdaki-artis-otomobil-fiyatlarini-artiracak,I7H8k2YUxkWKk7m4vWWVZg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Zam haberleri gelmeye başladı. Mazda da zam yapmış. Mazda 3 Power Sense, Ateş kırmızı 89.200 TL olmuş. Toyota,Hyundai,VW,Skoda da takip ettiğim kadarı ile zamlı liste fiyatlarını yayınladılar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Katılıyorum. Pek iyi bir gelecek beklemiyor bizleri...

Çalıştığım şirkette imalatta kullandığımız tüm ürünler yurt dışından geliyor. Döviz aldı başını gidiyor. Satışlarımız ise yurt içi. 30-60-90-120 gün vadeli satış yapıp. Yurt dışından peşin ödemeyle mal getiriyoruz. Tüm müşterilere dövize endeksli satış yapamıyoruz. Yaptığımız adam ise dövizi takip ederek ödeme yapmıyor. Dövizde kur düşmesini bekliyor ödeme yapmak için.

TL sattığın adamda zaten zarardasın resmen...Çok uzun zamandır öz sermayemiz ile ayakta kalıyoruz. Ama bu duruma daha ne kadar direnebiliriz, bilmiyorum açıkcası..

Tüm bunları geçtim, pek kafama takmıyorum artık. Ama halen her şeyin güllük gülistanlık olduğunu düşünen ve savunan insanlar olmuyor mu ? İşte onlara fena kafayı takıyorum.

Allah devletimizin, milletimizin yardımcısı olsun.

• Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bilişim sektöründe de durum kötü ve zamlar geliyor. Şu bir gerçek piyasa kötüye gidiyor ama bazıları bunu görmüyor. Allah sonumuzu hayır etsin at gözlüğü olanlarında gözlüğünü çıkarmasını nasip etsin her görüştekilerin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tüm bunları geçtim, pek kafama takmıyorum artık. Ama halen her şeyin güllük gülistanlık olduğunu düşünen ve savunan insanlar olmuyor mu ? İşte onlara fena kafayı takıyorum.

Şu cümleler zaten herşeyi özetliyor. Bu zihniyet olduğu sürece bizim bir yerlere gelmemiz sor. Adamlar yurt dışında bir benzin zammını bile organize olup protesto hakkını kullanıp geri aldırabiliyorlar. Bizde herkes kanıksamış. Akşam ana haberi seyredip ülkede olan herşeyi normal kabul ettiğimiz için bizim işimiz zor anlayacağınız.

İnşallah işlerinizde düzelme olur ve bu süreci atlatmanızı dilerim. Ülkece yaşadığımız bu sıkıntılı günlerin geçmesi ümidiyle.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Zam haberleri gelmeye başladı. Mazda da zam yapmış. Mazda 3 Power Sense, Ateş kırmızı 89.200 TL olmuş

Arabamı 6 ay önce almış biri olarak fiyatlardaki artış beni rahatsız etmiyor tam zamanında almışım :))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arabamı 6 ay önce almış biri olarak fiyatlardaki artış beni rahatsız etmiyor tam zamanında almışım :))

Bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın diyorsun yani abi öyle mi ?

Senin guzu zaten benzinle değil, suyla çalışıyor bu arada sanırım. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bizi soyuyorlar deyince, bu bir darbe girişimi diyecek insanlar var aramızda. Daha ne diyelim.

Şimdi gelirler buraya uzuuuun uzuun yazarlar. Efenim şöyleydi de böyleydi. Yazıları uzun, içerikleri boş ifadeler. Sonuçta soyuluyoruz.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın diyorsun yani abi öyle mi ?

Senin guzu zaten benzinle değil, suyla çalışıyor bu arada sanırım. 

Yılan zaten doğanın dengesi gerekli bir hayvan... : :)

Bu arada dünyada benzin fiyatları düşüyor daha düşmesi muhtemelen çin ekonomisi ciddi yavaşlama emareleri gösteriyor.

Doların artışı tüm dünyada var. Ama çok uzun sürmez yüksek kur en çok ABD'nin ihracatını vuruyor. Yakında faiz artırımı yapıp tekrar dengeyi kurarlar.

Bizi soyuyorlar deyince, bu bir darbe girişimi diyecek insanlar var aramızda. Daha ne diyelim.

Şimdi gelirler buraya uzuuuun uzuun yazarlar. Efenim şöyleydi de böyleydi. Yazıları uzun, içerikleri boş ifadeler. Sonuçta soyuluyoruz.

Aa yine gelmiş bizi soyuyorlar takımı.. dolar tüm dünyada artıyor dünya ekonomisinin yönelimlerini tartışmak ona göre projeksiyonlar yapmak gerek..

adam aynı teraneyi söylüyor.  tüm dünyada artıyor alooo tüm dünya :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yılan zaten doğanın dengesi gerekli bir hayvan... :))

Bu arada dünyada benzin fiyatları düşüyor daha düşmesi muhtemelen çin ekonomisi ciddi yavaşlama emareleri gösteriyor.

Doların artışı tüm dünyada var. Ama çok uzun sürmez yüksek kur en çok ABD'nin ihracatını vuruyor. Yakında faiz artırımı yapıp tekrar dengeyi kurarlar.

Aa yine gelmiş bizi soyuyorlar takımı.. dolar tüm dünyada akıyor dünya ekonomisinin yönelimlerini tartışmak ona göre projeksiyonlar yapmak gerek..

adam aynı teraneyi söylüyor. tüm dünyada artıyor alooo tüm dünya :)

Yani o düzenleme sonra fiyatların inmesini mi bekleyelim?

Çok beklersin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yani o düzenleme sonra fiyatların inmesini mi bekleyelim?

Çok beklersin.

Fiyatlar inmez artık ama kur normal seviyeye gelir yeni bir denge kurulur. Dünya ekonomisinde bir değişim yaşanıyor ana etken çindeki yavaşlamanın boyutu buna göre belirlenecek herşey....

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

....Aa yine gelmiş bizi soyuyorlar takımı...

Hadi biz, "Bizi soyuyorlar takımıyız",

peki siz? "Ben malı götürüyorum, bana ne milletten" ya da "Padişahım çok yaşa"cı mısınız?

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu zam otomobil sektöründe sizi rahatsız etmiyor olabilir. Fakat genel olarak ülkede gidişat iyi değil alımlar düştükçe insanlar işsiz kalıyor. Bizim ülkemizde üretim yok çok fazla satışa dayalı bir sistem var ama parası olan otomatik alır olmayan manual alır diyecek bir insanada doğru nasıl anlatılır oda tartışılır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hadi biz, "Bizi soyuyorlar takımıyız",

peki siz? "Ben malı götürüyorum, bana ne milletten" ya da "Padişahım çok yaşa"cı mısınız?

off hocam bu tarz cidden çekilmiyor bir analiz yap dünya ekonomisi değerlendir dünyada dolar neden artar çindeki yavaşlama niye oldu nasıl oldu bi açılım getir.

petrol fiyatlarının düşmesi neyi nasıl etkiler emtiya fiyatlarındaki artış...

Hep bu tuhaf kafayla hayatını idame ettirebiliyor musun sen yahu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sevgili dostlar  ,  arabadan ziyade gıdadaki inanılmaz rakamlara dikkat çekmek gerek. bir market alışverişi asgari ücretin yarısı tutmakta , bununla beraber fatura yükü neredeyse aylık 450 -500 tl 'leri buldu . Felakete sürükleniyor ekonomi ama cehalet mutluluktur öyle değil mi , ben hep 50 tl lik benzin alıyorum mantığı mutluluktur.

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

off hocam bu tarz cidden çekilmiyor bir analiz yap dünya ekonomisi değerlendir dünyada dolar neden artar çindeki yavaşlama niye oldu nasıl oldu bi açılım getir.

petrol fiyatlarının düşmesi neyi nasıl etkiler emtiya fiyatlarındaki artış...

Hep bu tuhaf kafayla hayatını idame ettirebiliyor musun sen yahu.

Senin gibi insanüstü yaratık değiliz maalesef. O günler gelip insanüstü olursak idame edebiliriz belki. Şu anda senin gibi yaşamıyoruz ya.

Kendin gibi olmayanlara "tuhaf" diyebilme küstahlığını nereden aldığını da görüyoruz hep birlikte.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sevgili dostlar  ,  arabadan ziyade gıdadaki inanılmaz rakamlara dikkat çekmek gerek. bir market alışverişi asgari ücretin yarısı tutmakta , bununla beraber fatura yükü neredeyse aylık 450 -500 tl 'leri buldu . Felakete sürükleniyor ekonomi ama cehalet mutluluktur öyle değil mi , ben hep 50 tl lik benzin alıyorum mantığı mutluluktur.

Enflasyon rakamları ortada 6-7 aralığında seyrediyor. kurdaki artışa rağmen piyayasanın daralması nedeniyle fiyat artışları bu oranı aşmadı. Toplam gıda ürünlerindeki artışda bu oranda oldu.

Ortada bir felaket yok hükümetin kurulamaması ve 2 seçim nedeniyle oluşan geçici belirsizlik bu.

Senin gibi insanüstü yaratık değiliz maalesef. O günler gelip insanüstü olursak idame edebiliriz belki. Şu anda senin gibi yaşamıyoruz ya.

Kendin gibi olmayanlara "tuhaf" diyebilme küstahlığını nereden aldığını da görüyoruz hep birlikte.

yokmu hiç dünyadaki ekonomik gelişmelere dair bir fikrin FED napar mesela sence

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Enflasyon rakamları ortada 6-7 aralığında seyrediyor. kurdaki artışa rağmen piyayasanın daralması nedeniyle fiyat artışları bu oranı aşmadı. Toplam gıda ürünlerindeki artışda bu oranda oldu.

Ortada bir felaket yok hükümetin kurulamaması ve 2 seçim nedeniyle oluşan geçici belirsizlik bu.

yokmu hiç dünyadaki ekonomik gelişmelere dair bir fikrin FED napar mesela sence

FED? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bir kolu mu?

Haa sahi, unutmuşum. Bizi sizin amerikanız yönetiyordu ya. Pardon.

Paramızı da onlar basar, bizi de, ekonomimizi de yönetir. Özür dilerim FED yapar bunları.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...