Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Video Oynatma, Nav. ve AIO


volcano2K
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

06.05.2020 at 23:28, anarchitect :

Bu arada aracımda 2014Q2 haritalar yüklü clone bir sd kart vardı. Ben orijinal olduğunu sanıyordum ama Mazda Toolbox ile Diagnostics taraması yaptığımda clone olduğunu gördüm. Araçta sorunsuz çalışıyor ama haritalar çok eski, güncelleyebilmek için ciddi bir araştırma yaptım. Daha önce navigasyonu bir şekilde ücretsiz kullanabilenler olmuş. Bu forumda da detayları var ama bu daha önce sd kart kullanılmamış araç söz konusu olduğunda çalışıyor. Tamamını test ettim, yurtdışındaki forumlarda da sordum, yaklaşık 1 haftadır inceliyorum. Özetle aracın şasi numarası ve sd kart lisansı 100 km sürüşü sonrası eşleştiriliyor. Bundan sonra tek yolu mazda toolbox üzerinden güncelleme almak, e-bay üzerinden satılan sd kartlar alındığında ise yine güncelleme yapılamıyor ama en azından üzerindeki yeni sürüm kullanılabiliyor. Hatta bunun dahi çalışmadığını bildirenler de var. Özetle Mazda Toolbox üzerinden güncelleme yapmaya karar verdim, istenilen fiyat 3 yıl için 209.5 dolar, ciddi anlamda yüksek. Bunu yurtdışında çok daha ucuza çözebilenler var, nasıl yaptıklarını bilmiyorum ama risk alıp bağlantı kurdum. Kendilerine ödeme ulaştıktan 5 dk sonra 3 yıllık uzatma hakkı tanımlı lisansınızı gönderiyorlar:) Ücret çok çok uygun, ilgilenenler olursa nasıl bağlantı kurulur, paylaşabilirim. Bu arada tamamen yasal olarak Mazda Toolbox üzerinden lisansınız tanımlı ve oradan güncellemeleri alıyorsunuz. Özetle ciddi uğraş verdim ama değdiğini düşünüyorum. Her ne kadar artık akıllı telefonlarda navigasyon olsa da HUD'a yansıması ciddi kolaylık ve sürüş sırasında dikkat dağılımının önüne geçiyor, herkesin kendi kişisel tercihi. Son olarak apple car play için donanım değiştirmeyi ve yazılım güncellemeyi düşündüm ama navigasyon yine HUD'a yansımıyormuş. Birkaç kaynaktan bunu doğrulayınca vazgeçtim. Sadece waze uygulamasındaki haritaların yansıdığını bir yerde okudum ama doğrulamaya muhtaç, deneyebilecekler varsa bu gizem de çözülmüş olur:)

Öncelikle bilgilendirme için çok teşekkürler ve mümkünse ister buradan ister özelden detaylı bilgi verebilir misiniz?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

28 dakika önce, Bilalakbaba20 :

Öncelikle bilgilendirme için çok teşekkürler ve mümkünse ister buradan ister özelden detaylı bilgi verebilir misiniz?

Rica ederim, acikcasi surecin aciga cikmasini cok istemedigimden buraya yazmak istemiyorum, cunku buna karsi da bir onlem alinacaktir, tipki tweaks uygulamasini engelleyen firmaware surumu gibi. dolayisiyla pm ile detaylari atiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 saat önce, Alhaner :

Merhabalar Herkese

biliyorum konu mutlaka önceden açıklnmıştır ancak 54 sayfada bulamadım :(

mazda teeaks yükleyip ios root yaparak apple ile ekran yansıtmayı kullanabilir miyiz?

Genellikle AA ekran yansıtma konusu var forumda 

Tşkler

iOS ile direk olarak pek mümkün değil ama ille de yapmak istiyorum diyorsanız biraz uğraşarak ve maliyetli bir şekilde yapabilirsiniz. Ekstra bir devre ile CMU'ya ekstra video/ses girişi yapabiliyorsunuz. Bunu yaptıktan sonra herhangi bir mirroring cihazı bağlayarak airplay ya da mirror cast ile ister ios, isterseniz android görüntüsünü aktarabilirsiniz. Ben bu yöntem ile Apple TV bağlamıştım ama artık telefonu rootlayıp Android Auto üzerinden görüntü yansıtmayı kullanıyorum.

Video girişi:

07.thumb.jpg.6c397b06ce4c46cab9cec2e75f0e1568.jpg

 

Android Auto / AA Mirror:

desktop-head-unit_AalfGxVB3E.thumb.jpg.467b8241cefefc8c36b303d35449d023.jpg

desktop-head-unit_OQQc7imA2F.thumb.jpg.e80c9a6006926814ecbd50a3736701c2.jpg

desktop-head-unit_8IH9f79yVn.thumb.jpg.36e2be65d2ad75b75fab99da478d43de.jpg

desktop-head-unit_c8lFApNxGT.thumb.jpg.6d649e7a695523bc6c2be1b200e79fa1.jpg

desktop-head-unit_Vt1UdPamfd.thumb.jpg.039d85460e7ea8dc4e1c1464c4049f14.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

cevabınız için tşkler

Android telefonu root lamak güvenlik açığı oluşturmaz mı ?  Sanırım herkes sonuçta mobil bank vs işlemlerini yelden yapıyordur

en güvenilir şelçkilde root nasıl yapılır

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Root'lamak gerektigine dair ben bir bilgi goremedim, bildigim kadariyla bilinmeyen kaynaklardan uygulama yuklenmesi icin izin vermek gerekir, bu da basit bir sekilde ayarlardan yapilabilir ki bu da screen mirroring apk'si icin gerekiyor. Bahsedilen tej uygulama android auto app, android kullanmadigim icin bilmiyorum ama muhtemelen resmi olarak ulasilabilir veya telefonda kendiliginden vardir.

Bu arada sitede bunu yapan bircok kisi var, onlar destek olacaktir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba forumda kimse pek aktif degil, kolay kolay da destek bulmak mumkun degil, ben yine kendi ugraslarimla mazda rev. forumdan buluyorum, zaten bu basliktaki iceriklerin neredeyse tamami oradakilerin kopyasi, burasi artik forum gibi calismak yerine sadece ust uste soru yiginlarinin oldugu bir yere evrilmis maalesef @Tarahumara nin desteklerini saymazsam, halbuki daha onceki yillarda cok daha aktif oldugu goruluyor. Hesabim silinebilir bunlari yazdiktan sonra ama acikcasi sorun degil. Neyse konumuza donersek ios kullaniyorum soyledigim gibi ama android auto'nun root'lamak ile bir ilgisi yok, daha once de yazdim. Sadece google play store turkiye'de resmi olarak sunulmuyor bildigim kadariyla. Play store ulke ayarlari degisirse yine indirilebilir. Android 10 sonrasi isletim sistemlerinde default olarak geliyor, eger surumunuz daha eskiyse ayarlardan bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirilebilmesine izin vermeniz lazim, root gerektirmez, herhangi bir riski de yoktur. Cok cekiniyorsaniz android auto'yu kurup tekrar kapatabilirsiniz bu ozelligi. Bir de araca bu kadar tweaks kurmak android root'lamaya gore cok daha riskli, bunu da ekleyeyim. Son olarak android auto son versiyonu icin link: https://www.apkmirror.com/apk/google-inc/android-auto/android-auto-5-3-5016-release/android-auto-google-maps-media-messaging-5-3-501634-release-android-apk-download/download/

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, Alhaner :

cevabınız için tşkler

Android telefonu root lamak güvenlik açığı oluşturmaz mı ?  Sanırım herkes sonuçta mobil bank vs işlemlerini yelden yapıyordur

en güvenilir şelçkilde root nasıl yapılır

Telefonu rootlamak güvenlik açığı oluşturur dersek tam olarak doğru söylemiş olmayız. Güvenlik açığı oluşturmaz dese, yine tam olarak doğru olmaz. Rootladıktan sonra ne yapıldığı ile alakalı aslında güvenlik açığının oluşup oluşmaması. Rootlamak, en basit anlatım şekliyle, Google'ın yazılımcılara sunduğu imkanlar dahilinin dışarısına çıkmak demek. Yani telefonun her yerine serbest erişim imkanı. Ben rootladıktan sonra, kaynağı güvenilir olmayan ya da açık kaynak kodu olmayan root işlemlerini yapmıyorum. Telefonumda aktif olarak da banka uygulamalarını kullanıyorum. Hem TR bankaları hem de UK bankalarında bir sorun yaşamadım henüz. Google Pay ve Samsung Pay (dijital saat) ile temassız ödeme işlemleri bile yapabiliyorum.

Rootlama işlemi yapmadan, Android Auto üzerine birşey yapmanız mümkün değil maalesef. Android Auto nun ilk sürümlerinde bilinmeyen kaynaklara izin vererek, ekran yansıtma, video oynatma vs. işlemler yapılabiliyordu fakat, Google başının yasal sorunlarla ağrımaması için bunları engelledi. Bilinmeyen kaynaklardan AA'nın içine uygulama yüklemenin tek yöntemi maalesef rootlamak. Ben iki yıla yakın rootsuz bir şekilde telefonu kullanıyordum fakat 2-3 ay kadar önce rootlama gereği hissettim. En büyük etken reklamlardan usanmam oldu. Android Auto'nun gereksiz kısıtlamaları, sürüş sırasında listelerde gezintiye izin vermemesi, gelen mesajların önizlemesini araç hareket halindeyken göstermemesi, gerektiğinde yolcular için ya da kendim için araç ekranına telefonun görüntüsünün yansıtılması gibi şeyler.

Yalnız tweak yükleyerek yapmak için yöntemler var ama hiçbiri sağlıklı çalışmıyor. Sorunsuz bir şekilde yapmak istiyorsanız iki yöntemi var, ya root/jailbreak ya da önceki mesajımda bahsettiğim video/audio in kiti. Bu arada iOS cihazlarda da jailbreak ile, istediğiniz uygulamayı Carplay uygulamasına dönüştürebiliyorsunuz. 2 senedir iPhone kullanmadığım için jailbreak olaylarında son durum nedir bilemeyeceğim. 2017'de kiraladığım Opel Insignia'da Carplay vardı. O zaman denemiştim. Sorunsuz çalışıyordu.

IMG_8973.thumb.JPG.809732ff0e960c77e2ffa5b0ff165462.JPG

IMG_1015.thumb.JPG.90ed8ee3dbc3202af94567d5b8d8abe2.JPG

 

Bir saat önce, anarchitect :

Hesabim silinebilir bunlari yazdiktan sonra ama acikcasi sorun degil. 

Burası öyle bir forum değil, insanlara hakaretler yağdırmadığınız sürece istediğiniz tür eleştirilerde bulunmakta özgürsünüz. 

Bu arada bilinmeyen kaynaklardan APK dosyası yüklemek rootlamak kadar olmasa da riskli bir işlemdir. Onu da bilinen kaynaklardan indirmeniz gerekiyor. Android Auto diye indirdiğiniz APK Android Auto olmayabilir ya da içerisine başka kodlar enjekte edilmiş olabilir. Sonuçta yüklediğiniz APK, Play Store üzerinden inmediği sürece bir denetime tabi değil. Tweakler konusuna ben de katılıyorum. Bu tweakler ile uğraşırken CMU'yu çalışmaz hale getiren çok insan var. Sizin için elzem değilse ya da ne yaptığınızdan emin değilseniz tweak işlerini önermem. Mazda'nın navigasyonunu kullanmak yerine de her zaman orjinal kit ile Carplay/Android Auto kullanmanızı öneririm. Navigasyon inanılmaz sistem kaynağı yiyor. Menüler arasında geçerken bile takılmalar olabiliyor. Bunun testini daha önce videolu bir şekilde paylaşmıştım.

Bir de haritalara senede 2 kere güncelleme geliyor ama ne garip güncelleme ise 3. köprü yapıldıktan 2 sene sonra geldi. Birçok yol eksik ya da yanlış. Her şey bir kenara, trafik bilgisinin olmaması kullanmamak için yeterli. Bakkala giderken bile trafik bilgisi olan online navigasyon kullanmak gerekiyor neredeyse eğer merkezi yerlerde yaşıyorsanız. Mazda'nın kendi navigasyonun sisteminde de trafik hizmeti var ama maalesef hiçbir derde derman olacak şekilde çalışmıyor. Her defasında hotspot üzerinden araç ile wifi bağlantısı yapmanız gerekiyor. Yapsanız bile trafik bilgisi yarım yamalak var. Her şeyi geçtim, 2 ay sonra sizden bu işe yaramaz hizmet için para talep ediyorlar. Tek güzel yanı, navigasyon yönergelerinin aktif sürüş ekranına yansıtılması. Aslında Google Maps bu bilgiyi veriyor araba üreticilerine ama Mazda'nın teknoloji özürlülüğü sebebiyle orjinak AA kitine eklememişler bu özelliği. Tweak üzerinden AA'yı kurduğunuzda, Google Maps navigasyon yönergeleri aktif sürüş ekranına yansıyor.

 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Arkadaşlar merhaba;

İstanbul Ümraniye de yaşamaktayım. Yapılan bu işlemler çok hoşuma gitti ancak dosyalar da silinmiş ve ingilizcem de iyi olmadığı için işlemleri yapamıyorum. Bana yakın olan ve yardımcı olmak isteyen varmıdır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir saat önce, mhakanhanci :

Arkadaşlar merhaba;

İstanbul Ümraniye de yaşamaktayım. Yapılan bu işlemler çok hoşuma gitti ancak dosyalar da silinmiş ve ingilizcem de iyi olmadığı için işlemleri yapamıyorum. Bana yakın olan ve yardımcı olmak isteyen varmıdır.

Merhaba dostum. Benim araç 59 sürümü idi 70 sürümüne geçtim o yüzden bunların hiçbiri yapılamıyor. Senin sürüm kaç öncelikle ona göre yardımcı olabilirim belki. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

18 saat önce, Bilalakbaba20 :

Merhaba dostum. Benim araç 59 sürümü idi 70 sürümüne geçtim o yüzden bunların hiçbiri yapılamıyor. Senin sürüm kaç öncelikle ona göre yardımcı olabilirim belki. 

ayarlar-sistem güncellemesi kısmından baktığım kadarı ile 

işletim sistemi sürümü 31.00.100

müzik veritabanı sürümü 00.02.000

hata güvenlikli sürüm 31.00.100

 

baya eski galiba arabaya hiç güncelleme yapmamışlar. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, mhakanhanci :

ayarlar-sistem güncellemesi kısmından baktığım kadarı ile 

işletim sistemi sürümü 31.00.100

müzik veritabanı sürümü 00.02.000

hata güvenlikli sürüm 31.00.100

 

baya eski galiba arabaya hiç güncelleme yapmamışlar. 

"Mazda Connect v59.00.502+ sürümleri için tweak koruması" konu başlığına bakarak Tarahamura arkadaşımızın paylaşımı takip edersen yardımcı olacaktır. Yine yapamazsan yazarsın. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, Bilalakbaba20 :

"Mazda Connect v59.00.502+ sürümleri için tweak koruması" konu başlığına bakarak Tarahamura arkadaşımızın paylaşımı takip edersen yardımcı olacaktır. Yine yapamazsan yazarsın. 

Orada yazan işlemi yapınca bütün herşey hazır olarak mı geliyor?? Eğer sonrasında yine birşeyler yapılması gerekiyorsa nereden bulacağım bu konudaki linkler çökmüş. 

Baya riskli bir işleme benziyor. Cmu yu bozma ihtimali var. Gözüm baya korktu...

Kusura bakma yeniyim bu işlerden anlamıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

21 saat önce, mhakanhanci :

Orada yazan işlemi yapınca bütün herşey hazır olarak mı geliyor?? Eğer sonrasında yine birşeyler yapılması gerekiyorsa nereden bulacağım bu konudaki linkler çökmüş. 

Baya riskli bir işleme benziyor. Cmu yu bozma ihtimali var. Gözüm baya korktu...

Kusura bakma yeniyim bu işlerden anlamıyorum.

https://my.hidrive.com/share/hsodpqja.l#$/

Bu adrese girip biraz incelersen ilgili dosyaları indirip yükleme de yapabilirsin, telefonumu gönderdim sana ararsan detaylı anlatırım da sıkıntı yaratacak bir durum yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

  • 1 yıl sonra ...
  • 4 ay sonra ...

https://tr.aliexpress.com/item/1005003463909942.html

Şöyle bir şey buldum ama ne derece sağlıklıdır, benzerini alıp kullanan oldu mu?

Bir de doğru konu mu bilmiyorum ama serviste satılan apple car kitini taktırsam android auto çalışıyor mu sıkıntısız? Telefonu kabloyla mı bağlamak gerekiyor?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 saat önce, postaci :

https://tr.aliexpress.com/item/1005003463909942.html

Şöyle bir şey buldum ama ne derece sağlıklıdır, benzerini alıp kullanan oldu mu?

Bir de doğru konu mu bilmiyorum ama serviste satılan apple car kitini taktırsam android auto çalışıyor mu sıkıntısız? Telefonu kabloyla mı bağlamak gerekiyor?

Linkteki sd kartı alabilirsiniz ama navigasyon kartının pek bir artısı yok tabela tanıma sistemi yoksa aracınızda. Serviste satılan kiti taktırmanız çok daha mantıklı. Kablolu bir şekilde hem carplay hem de android auto bağlantısı yapabilirsiniz.

  • Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

29.11.2021 at 16:04, Tarahumara :

Linkteki sd kartı alabilirsiniz ama navigasyon kartının pek bir artısı yok tabela tanıma sistemi yoksa aracınızda. Serviste satılan kiti taktırmanız çok daha mantıklı. Kablolu bir şekilde hem carplay hem de android auto bağlantısı yapabilirsiniz.

Merhabalar 2018 Model CX5 sahibiyim ve araçta tabela tanıma sistemi mevcut, ayrıca apple carplay de yüklü tek eksiğim navigasyon eğer bu aliexpresste satılan sd kartı alıp direk yuvaya takarsam navigasyon uygulaması ve HUD ekranda tabela tanıma sorunsuz bir şekilde anında aktif oluyor mu acaba? Belli bir süreye mi tabi oluyor bu klon kart yoksa süresiz kullanabiliyormuyuz? son olarak harita güncellemesini ne şekilde yapabiliyoruz bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim. Saygılar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

40 dakika önce, sakgoz79 :

Merhabalar 2018 Model CX5 sahibiyim ve araçta tabela tanıma sistemi mevcut, ayrıca apple carplay de yüklü tek eksiğim navigasyon eğer bu aliexpresste satılan sd kartı alıp direk yuvaya takarsam navigasyon uygulaması ve HUD ekranda tabela tanıma sorunsuz bir şekilde anında aktif oluyor mu acaba? Belli bir süreye mi tabi oluyor bu klon kart yoksa süresiz kullanabiliyormuyuz? son olarak harita güncellemesini ne şekilde yapabiliyoruz bilginiz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim. Saygılar.

Eğer aldığınız kartta bir sorun yoksa tabela tanıma sistemi ve navigasyon siz takar takmaz çalışacaktır. Çalıştığı günden itibaren de yılda 2 kez çıkan güncellemeleri 3 yıl boyunca ücretsiz yapabilirsiniz. Bu süre bittikten sonra sadece ücretsiz güncelleme yapamazsınız ama kartınız çalışmaya devam eder. Güncellemeleri Mazda'nın kendi bilgisayar uygulaması ile kartı takıp basit bir şekilde yapabiliyorsunuz. Tek avantajı dediğim gibi trafik tabelası tanıma sistemi. Navigasyon maalesef kullanışlı değil çünkü, ne google maps gibi anında güncelleniyor, ne de trafik bilgisi var. Bir de bütün sistemi yavaşlatma gibi bir dezavantajı var. Ben çoğu zaman SD kartı yuvasında ama takılı olmayacak şekilde tutuyorum. Trafik tabelası tanıma sistemi de çok düzgün çalışmıyor çünkü ülkemiz yollarında hem navigasyon datası olarak çok hata var,  hem de yollarda hız tabelası yok çoğu zaman. Kısacası gelişmiş ülkeler için güzel bir sistem ama bizimki gibi az gelişmiş bir ülkede pratikliğini yitiriyor. Sistem çalışırken belli bir süre tabela görmez ise navigasyondaki datayı kullanmaya başlıyor. 120 hız sınırı olan yerde 50 gösterdiğine çok şahit oldum.

Sistemin saçmalamasına bir örneği aşağıda çektiğim videoda görebilirsiniz. Videoyu bunun için çekmemiştim ama saçmaladığı bir ana denk gelmiş.

 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 dakika önce, Tarahumara :

Eğer aldığınız kartta bir sorun yoksa tabela tanıma sistemi ve navigasyon siz takar takmaz çalışacaktır. Çalıştığı günden itibaren de yılda 2 kez çıkan güncellemeleri 3 yıl boyunca ücretsiz yapabilirsiniz. Bu süre bittikten sonra sadece ücretsiz güncelleme yapamazsınız ama kartınız çalışmaya devam eder. Güncellemeleri Mazda'nın kendi bilgisayar uygulaması ile kartı takıp basit bir şekilde yapabiliyorsunuz. Tek avantajı dediğim gibi trafik tabelası tanıma sistemi. Navigasyon maalesef kullanışlı değil çünkü, ne google maps gibi anında güncelleniyor, ne de trafik bilgisi var. Bir de bütün sistemi yavaşlatma gibi bir dezavantajı var. Ben çoğu zaman SD kartı yuvasında ama takılı olmayacak şekilde tutuyorum. Trafik tabelası tanıma sistemi de çok düzgün çalışmıyor çünkü ülkemiz yollarında hem navigasyon datası olarak çok hata var,  hem de yollarda hız tabelası yok çoğu zaman. Kısacası gelişmiş ülkeler için güzel bir sistem ama bizimki gibi az gelişmiş bir ülkede pratikliğini yitiriyor. Sistem çalışırken belli bir süre tabela görmez ise navigasyondaki datayı kullanmaya başlıyor. 120 hız sınırı olan yerde 50 gösterdiğine çok şahit oldum.

Öncelikle hızlı ve değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Anlık trafik akışı için telefonu hotspot yapıp wifi kullanmak gibi bir çözüm yolu yok değil mi navigasyon için? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

  • Etiket tabanlı benzer içerikler

    • LeKLeK
      Yazan: LeKLeK
      Unlock a world of casual fun and excitement with the premier dating site.
      Genuine Ladies Prime Сasual Dating
      [URL=http://meettomy.site]Premier Сasual Dating[/URL]
    • Alhaner
      Yazan: Alhaner
      Merhaba
      Ekrana hiçbir darbe, nem vs yokken ekteki gibi durum oluştu. Dışardan tırnak girmiyor hiçbir pürüz vs de ele gelmiyor içerden bu nasıl oluştu veya bunu nasıl temizletebilirim?? 


    • cagdas123
      Yazan: cagdas123
      Merhaba Arkadaşlar. Önümüzdeki günlerde mazda3 aracımın ön hız kadranlarının o kısmı yani dashboard kısmını dijital lcd ekran ile değiştirmek ve son model araçlardaki tema tasarımlarını yerleştirmek üzere bir çalışmam var. İşlem safhalarını tamamladıkça görseller alarak sizinle paylaşmak istiyorum. Bakalım ne kadar başarılı olabileceğim yada sonuç nasıl olacak göreceğiz.

    • ufukcaliskan
      Yazan: ufukcaliskan
      2014 soul paket aracımıza multimedia ekran taktırmak istiyoruz yardımcı olabilecek varmı 
    • mrtslk
      Yazan: mrtslk
      Merhaba arkadaşlar.
      Kısa süre önce yaşadığım problemi ve uzun uğraşlar sonucu bulduğum çözümü sizlerle paylaşmak istedim.
      3. Nesil araçlarda bulunan MZD Connect infotainment sistem için malum pahalı navigasyon kartı sebebiyle birçok kişi gibi bende araca kendim navigasyon yükledim. gayet güzel çalıştı da. Ancak bu işlem esnasında sistemde değiştirilen "jci-linux_imx6_volans-release" isimli dosyanın orijinal halini geri yüklemeden sistemi güncellerseniz yeni sistemde navigasyon hackleme işini tekrar yapamıyorsunuz. bende bu hatayı yaptım. Üstelik bununla da kalmayıp sistemi downgrade yaparak eski versiyona dönüp orijinal dosyayı atabileceğimi düşündüm. Fakat bunu yaparken sistem hata verdi ve ekran tekrar açılmamak üzere kapandı. kutup başı sökme takma, sigorta değişimi vs. hiçbirşey işe yaramadı. ekranda hiçbir hareket yoktu ve sadece radyoda son seçili kanal çalıyordu. Kanal değiştirilemiyor sadece ses kısıp açabiliyordum.
      Aracı yetkili Mazda servisine götürdüm. Onarılamayacağını ve değişmesi gerektiğini söylediler ve kdv dahil 4.500 tl istediler. Tabi değiştirmedim. Uzun uğraşlar sonucu sorunun failsafe dosyası yüklenemediği için sistemin kendini başlatamadığı olduğunu tespit ettim. downgrade esnasında silinen eski failsafe yerine yenisi yüklenememişti ve failsafe olmadan reinstall yüklenemediğinden sistem kilit olmuştu. Çözüm ya 4.500 tl ye değiştirmek yada CMU'ya müdahale ederek failsafe dasyasının saklandığı SPI-NOR içeriğini manuel olarak düzeltmekti. Bunun için https://yms.livejournal.com/3007282.html adresinde paylaşılan konudan faydalandım.
      Öncelikle ekranı ve arkasında bulunan CMU'yu söktüm. Üzerinde bulunan SPI-NOR içeriğine erişmek için CH341A kartı ile bir adet 16 bacaklı mandal kullanarak bilgisayara bağladım. Yukarıdaki linkte bilgilerini bulabilirsiniz.
      https://imgyukle.com/i/SjJmY (Resim-1: CMU içindeki kart ve SPI-NOR)

      https://imgyukle.com/i/SjRAP (Resim-2: CH341A)

      https://imgyukle.com/i/SjSl6  (Resim-3: 16 Bacaklı mandal ile SPI bağlantısı)

      https://imgyukle.com/i/SjE2N (Resim-4: Bilgisayara tam bağlantı)
        
      İnternetten elde ettiğim failsafe dosyasını bir hexaeditör  programı ile açtım.( dosyalar şifreli olduğu için açmak epey zor oldu. Neyse ki şifresini internete bulduğum bir hayırseverden aldım:)) Önümde birçok dosya ve CMU içeriğinde Hexadecimal kodlu büyük bir dosya vardı. http://www.2x4logic.com/jci-failsafe.html adresinde de SPI-NOR içeriğinde hangi adreste hangi bilginin yazılı olduğu aşağıdaki tablo ile belirtilmiş. 
      The memory is segmented as follows:
      official partition name offset prior to v31 offset after v31 bootstrap 0x000000 0x000000 boot-select 0x010000 0x010000 ibc1 0x020000 0x020000 ibc2 0x040000 0x040000 nv-config 0x060000 0x060000 config 0x070000 0x070000 jci-boot-diag n/a 0x0D0000 fail-safe 0x0E0000 0x0E0000 update 0x7E0000 0x7E0000 Görüldüğü üzere sadece Fail-safe dosyasının yazılı olduğu adres aralığını düzeltmem gerekiyordu. ancak ben tüm adres gruplarını kontrol ettim. ilgili bölümlerin tamamı içini açacağınız failsafe dosyası içerisinden çıkacak.
      Sonuç olarak yorucu ve günler süren mesai sonucu sistemimi geri getirmeyi başardım. tabi bu sadece sistemi açmamı sağladı.
      https://imgyukle.com/i/SjCix  (Resim-5: sistemin tecrübe anı)

      Hala Failsafe dosyası yüklü değildi. Eğer yüklemeden kapatsaydım tekrar açılmayacaktı ve en başa dönecektim. usb ile güncelleme esnasında yaptığımız failsafe yükleme kısmını uygulayarak olayı noktalamış oldum.
      https://imgyukle.com/i/SjxRp (Resim-6: Ve SONUÇ)

      Sonuç 4500 tl cebimde kaldı ve sistemim eskisinden farksızdı. Konuyu biraz yüzeysel anlatmış olabilirim. Detaylara ileride daha geniş bir zamanımda değineceğim.  En doğrusu en başında çalışan sisteme hiç dokunmamak:) cok kolay bozulabiliyor:)  

×
×
  • Yeni Oluştur...