Jump to content

Rotary Motorun Geri Dönüşü - Mazda RX-VISION

Burak
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Ar-ge departmanı başkanı Fujiwara ile yeni bir röportaj yapılmış. Açıklayıcı cevaplar vermiş. Mazda MX-5 platformu değil, tamamen özgün bir platform üretilecekmiş. Turbo konusuna da iyimser bakıyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Turbo ve çift kavramalı şanzımana açık kapı bırakmış. Araca ne isim vereceksiniz dendiğinde, "RX-7 ismi 2 kişilik 2 kapılı araç için rezerve edildi, 4 kişilik 4 kapılı araç için de RX-8 kullanıldı, buradan kendi sonucunuzu çıkartın"  demiş. Ne sonuç çıkarttık :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk defa bir markaya ait tanıtılacak yeni bir otomobil adına bu kadar heyecanlandım. Bunun sebebi Mazda sahibi olmam değil, Mazdayı bir marka olarak değerlendirdiğimde geneleklerine bağlı kalmaya çalışarak yeni teknolojiler geliştirmesi, kullanıcıyı her anlamda tatmin etmek adına elinden geleni yapmaya çalışması, herkese değil sadece sevenlere hitap ediyor olması-butik olması sanırım. Son yıllardaki gelişmeler ve yeni çıkardığı otomobiller, Kodo tasarım anlayışı ve Skyactive, yeni Rotary gibi teknolojileriyle kısa sürede hak ettiği değere kavuşacağını düşünüyorum. 

RX-VISION'a gelince kişisel görüşlerimi nacizane bir tasarımcı ve otomobil sevdalısı olarak şöyle sıralayabilirim:
+ Genel tasarım çizgileri, aracın genel formu Ha-ri-ka. Kodo tasarım dili genel anlamda yine çok başarılı uygulanmış ve çok akıcı bir tasarıma sahip. A ve B sütunları gibi yan sütunlar tüm mazdalardaki gibi başarılı. Muhteşem kırmızı renginden bahsetmiyorum bile. Tam anlamıyla yenilikçi bir süper spor otomobil olmuş diyebilirim. Tasarım hazırlanırken çok abartıya kaçmadan estetik, zarif ama aynı zamanda agresif ve güçlü görünen bir otomobil tasarlamaya çalıştıklarını düşünüyorum zira yeni Ford GT, yeni Bugatti Vision GT, Citroen GT..vb modelleri rakibi olarak düşündüğümüzde rakiplerin tasarım çizgilerinin çok abartılı ve/veya yenilikçi-deneysel olduklarını görebiliyoruz.
+ Aynaların ufacık oluşu sanırım daha önceki Mazda Shinari konseptinde de olduğu gibi yenilikçi teknolojilerin kullanılmaya çalışılacağının habercisi. 
+ Ön ızgara, ön alt hava kanalları ve farların konumlandırması, oluşturduğu biçim Mazda'nın ikonik çizgilerine sahip. Pek çok modelde görmeye alıştığımız ve ikonikleşen o muhteşem yüz ifadesi bu güne kadar gördüğümüz tüm Mazda modellerine göre en bariz, net, keskin ve çarpıcı şekilde şekilde RX-Vision'da hayat bulmuş. Far harici kaput içerisine kadar giren led far çizgisi farklı bir yaklaşım ve görsellik katmış.
+ Araç kaputuna ve yan çamurluk kısımlarına eklenen hava kanalı ve görsel eklentiler sportifliği daha da vurgulamış. Kaput üzerindeki hava kanallarının dikey hatlarda oluşu ve kaput izlerini tamamlaması beni etkileyen güzel ve sinsi detaylardan bir tanesi. Diğer bir sinsi tasarım ise aracın Tavanında bulunuyor. Sürücü ve Yolcu kısımlarının baş kısımlarına verilen hafif yükselti görüntünün yanında aerodinamik açıdan da fonksiyonel olacaktır.
+ Araç Jantları devasa görünüyor ve Kırmızı Siyah kombinasyonunu tamalayan, otomobile spor görünüm sağlayan en önemli tasarım öğelerinin başında geliyor. Tüm Mazda modellerinde olduğu gibi bu Jantları da başarılı buldum. "Çok muhteşemm" diyemeyeceğim ama kişisel düşüncem otomotiv markalarının kendi tasarladıkları Jantları kıyasladığımda Mazda'nın ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum.
+ RX-Visionun arka kısmına gelecek olursak sanırım en etkilendiğim kısım stop lambalarının Mazda RX-7'ye doğrudan gönderme yapıyor oluşu. İç bükey ve dış bükeylerle o çok sevdiğimiz RX-7'nin ikonik stop lamba yapısı RX-Vision'da daha modern bir tasarım diliyle hayat bulmuş. Stop lambalarının içerisine kadar sokulan ince spoyler çizgisi farklı bir detay katmış 
+ Arka kısımda bütün olarak difüzöre kadar inen tampon çok akıcı ve prüssüz görünüyor. Bu akıcılığı agresifleştiren kısım ise çift egzoz çıkışlı arka difüzör tasarımı. Difüzör ortasına yerleştirilmiş ve dikey olarak konumlandırılmış ince Led Aydınlatma ise Formula araçlarında görmeye alıştığımız stop aydınlatmasının modernize edilmiş hali gibi görünüyor ve şık bir detay.

- Kişisel olarak sevemediğim/beğenemediğim belkide zaman geçtikçe beğenebileceğim ve beni rahatsız eden tasarımsal kısımların başında kaput içerisine giren ve kaputu keskin çizgilerle kesen far aydınlatma kısımı oldu. Belki çizgilerinin fazla ince oluşu... yada biçimsel olarak daha farklı olabilirdi, biraz zorlama olduğunu düşünüyorum. 
- Alfa Romeo Giulia'da dahi elektronik hıza duyarlı ayarlanabilen ön lip olduğunu görmüştük. RX-Vision'da da bu tip fonksiyonel ve çarpıcı bir teknoloji yada aerodinamik öğe olmasını isterdim. İstiyorum...
- Araç arka tasarımında far içerisine girinti yapan spoyler çizgisi biraz gözümü tırmaladı. Bir önceki maddede bahsetiğim elektronik ve hıza duyarlı bir spoyler olmasını ümit ediyorum.
- Araç iç tasarımı çok daha iyi, sofistike ve kalbur üstü olabilirdi diye düşünüyorum. İç kısımda  RX-7 sadeliği diğer bir deyişle "monotonluğu" mevcut. Özellikle yolcu koltuğunun önüne gelen konsol kısmında kullanıcı gözünü doyuracak, işçiliği vurgulayacak bir takım çalışmalar yapılması gerektiği kanahatindeyim. Dışarıdaki akıcılık, şıklık ve estetik içeride pek yok.
- Araç kapı içleri de aynı şekilde detaylandırılmalı, Gösterge panelleri daha çok heyecan uyandırmalı ve orta gövde konsolu da revize edilmeli bence..

Tabiki buradan eleştirmesi kolay ama zengin bir tüketici olsam bana Mazda'yı seçmem için ikna edici sebepler sunmaları gerekiyor. :D

SpeedMazda tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu jantlar kaçlık tahmin edebilen var mı ? :D

Arabaya jant takmamislar. Janta araba takmislar :) 

Uretim modeli 18 veya 19 inch'i gecmez muhtemelen ama concept araclarda goruntu acisindan guzel gorunuyor.

Canuck tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bence Mazda böyle bir aracı seri üretime geçirirse büyük hata yapar. RX-8'in en büyük özelliklerinden birisi 4 kişilik olması ancak 4 kapılı olmasına rağmen 2 kapılı gibi görünmesiydi ki bu spor araçlarda hiç rastlanmayan bir özellikti. RX-Vision adlı bu araç 2 kişilik yani hemen her spor aracta olduğu gibi. Yine 4 kişilik devam etmesi çok iyi olurdu, özellikle daha verimli ve güçlü motoru düşündüğünüzde. Ve 2 kişilik kabin 50-50 ağırlık dengesini tutturabilmek için iyice arkaya çekilmiş ki bu da görüntüyü garipleştirmiş. 2 kişilik bu araca fiyattan da bindirdiler mi kaç adet satar RX-7 802bin , RX-8 192 bin satmış, RX'te rakamlar düşüş eğiliminde RX-Vision Mazda için fiyasko olabilir cunku görünümü dahi fiyasko. Görünümü biraz daha RX serisine uygun yaparlar ve kabini 4 kişilik yaparlarsa ve fiyat ta uçmazlarsa o zaman OK.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bence Mazda böyle bir aracı seri üretime geçirirse büyük hata yapar. RX-8'in en büyük özelliklerinden birisi 4 kişilik olması ancak 4 kapılı olmasına rağmen 2 kapılı gibi görünmesiydi ki bu spor araçlarda hiç rastlanmayan bir özellikti. RX-Vision adlı bu araç 2 kişilik yani hemen her spor aracta olduğu gibi. Yine 4 kişilik devam etmesi çok iyi olurdu, özellikle daha verimli ve güçlü motoru düşündüğünüzde. Ve 2 kişilik kabin 50-50 ağırlık dengesini tutturabilmek için iyice arkaya çekilmiş ki bu da görüntüyü garipleştirmiş. 2 kişilik bu araca fiyattan da bindirdiler mi kaç adet satar RX-7 802bin , RX-8 192 bin satmış, RX'te rakamlar düşüş eğiliminde RX-Vision Mazda için fiyasko olabilir cunku görünümü dahi fiyasko. Görünümü biraz daha RX serisine uygun yaparlar ve kabini 4 kişilik yaparlarsa ve fiyat ta uçmazlarsa o zaman OK.

450hp araç o güç segmentindeki araçların fiyatına göre gelir. Ama 1.6 olduğu için bizde nispeten ucuz olacak :) gt-r satıyor rx niye satmasın ?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Fiyat ta aslında o kadar önemli değil. 2 kişilik olması biraz kastı en azından RX-8 kullanıcılarını düşündürür bu cunku arabalarımızda 3-4 kişi de bayağı geziyoruz. Kendim bekarım ancak annem ve kardeşlerimle arkadaşlarla 3-4 kişi geziyorum onu geç arka koltuğa bazen elimdeki canta giysi falan da hep atıyorum. 2 kişilik arabalar bana gereksiz ve hatta itici bile gelmeye başladı bu durum tamamen RX-8 den sonra oldu. O yüzden bu RX te ilk intibam 2 kişilik olması oldu. Üstüne bir de abartı tasarımı eklenince negatif düşünceler tavan yaptı. Ancak böyle bir tasarımı Mazda'nın gerçekten üreteceğini sanmam.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

şahsen görüntü göreceli birşey,,bnde cok beğendim hatta en beğendiğim tasarım tipi diyebilirim,,ferrari FF örnek verilebilir bu tasarıma,,bence müthiş,ama herkeze göre değilmiş

araç küçükmüş. m3 kadar. Küçük japon abiler aracı büyük gösteriyor :D muhtemelen 1.6 450HP+ çift turbo . şimdilik veriler bunlar

bu arac rotary olmayacak mı?bn rotary motora turbo olmaz sanıyordum ama

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu arac rotary olmayacak mı?bn rotary motora turbo olmaz sanıyordum ama

Yo oluyor. Mevcut RX'lere uygulayan var. Turbo taktırmayı hiç düşünmediğim için ayrıntısını bilmiyorum ama turbo soğumadan motoru kapatmamak gerekiyor. RX-Vision'da motor bloğu yenilendiği için turboyu daha iyi kaldırır.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

bence turbo bu arabada kullanıcıyı yorar. zaten gaza basınca kısa sürede devir 9000 e geliyor, turboyla 2 sn de bir vites mi değiştiricez :)

bu aracın metalik beyazı veya mavisi de muhteşem görünür.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
09.11.2015 01:58:34, SweepeR :

bence turbo bu arabada kullanıcıyı yorar. zaten gaza basınca kısa sürede devir 9000 e geliyor, turboyla 2 sn de bir vites mi değiştiricez :)

bu aracın metalik beyazı veya mavisi de muhteşem görünür.

Belki otomatik gelir :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

yukarıda bir yerde 450 HP lafı geçti herhalde.

motoring.com.au içeriden aldığı bir söylentiyi haberleştirmiş. rotary motorun, 50. yaş gününde 2017'de döneceğini, motorun 1,6 litre hybrid, turbo rotary olacağından bahsedilmiş haberde. Motorun 450 HP güç üreteceğini, düşük devirler için elektrikli turbo charger, yüksek devirler içinse konvansiyonel turbo charger kullanılabileceğini söylemişler.

söylentiler çok fantastik.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...