Jump to content

Bagaj Kapağını İçeriden Açmak için Hat Çekip Buton Ekleme

Mutlu Tekir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Mazda 3 aracımda eksikliğini hissettiğim içeriden bagaj açma projesini, okullar açılmadan son dönemeçteyken hazır boşken halledeyim dedim.

Başlamadan evvel orjinal buton yuvasına benim yaptığım gibi buton yerleştiremeyecekler için basit bir anahtar bile iş görecektir. Bunun için dikkat etmeniz gereken on-off anahtarının basılı kalan tipte değil de, bastıktan sonra tuşun yukarı çıkacağı yani anlık basılan tipten olması gerekmektedir. Bunun için direk hat çekme kısmına geçebilirsiniz.
Bagaj kapağı butonuna gelen 2 kablo anlık kısa devre yapılarak bagaj kapağı açma motoru çalıştırılıyor. Yapacağımız İşlem çok basit aslında. Bagaj kapağı üstündeki tuşa  paralel olarak 2. bir buton eklemek. Bunun için de bagaj kapağına gelen 2 kablodan ek alıp ön konsola kadar getirip uygun bir yere buton koyup getirdiğimiz 2 kabloyu bu butona bağlamaktan ibaret.

BUTON EKLEME

-Öncelikle konsolun solundaki DSC butonunun bulunduğu trimi olduğu gibi çekerek aralayın. Araladıktan sonra sadece butonların bulunduğu siyah bölmenin çıkabileceğini keşfedeceksiniz. Bunun için o bölmenin sağ ve solundaki tırnakları bastırmak ve bölümü dışarı doğru ittirme suretiyle çıkartabilirsiniz.

1.jpg

-Bu bölmeye gelen konektörü de yine tırnağına bastırarak çıkartıp ardından bölmenin yanlarındaki tırnaklara basarak bölmeyi çıkardıktan sonra o bölmeye buton eklemek kalıyor geriye.

-Bu bölmeyi açabilmek için 2 yandaki tırnakları kaldırıp çekmek gerekiyor. Üst kısım çıkınca elinize tuşlar vs düşüyor zaten.

-Bende bir fazladan kontrol kartı vardı üstünde butonları bulunan, bunu kullanmak istedim ve bölmedeki 1 tuş haznesine sığacak şekilde kestim. Daha doğrusu kıra kıra küçülttüm.

2.jpg 3.jpg 4.jpg

-Tuşa bastığımda daha iyi komut alabilmesi için 2 buton kullanmak istedim. Bunun da sığması için tuşun yuvasını genişletmem gerekti. Bunun için de havyayı kullandım. Tuşun girintili 2 yanını düzledim ve böylece rahatça butonlar tuşa oturdu ve basınca butonlar çalıştı. Tabi bu arada tuşun ayaklarını kestim öteki türlü butonların üstüne oturmayacaktı.

5.jpg 6.jpg 7.jpg

-Sonradan yükselti sıkıntısı olduğunu keşfettim. Bunun için de tuşun oturduğu yuvadaki ayakları havyayla eritmek suretiyle yüksekliğini azalttım. Deneme yanılma yöntemiyle tuş rahatça oynadığı sürece devam ettim ve buldum optimum noktayı.

8.jpg 9.jpg 10.jpg

11.jpg

-Bundan sonraki süreç 2 butonun paralel şekilde kablolanması. Pil ve hoparlör yardımıyla da hangi butonun ayaklarının olması gerektiğini buldum ve lehimleyip kablolamayı yaptım.

12.jpg

-Bu kablonun da bölmeden dışarı çıkartılabilmesi için havyayla bir köşeden delik açtım.  

13.jpg 14.jpg 15.jpg

-DSC butonunun bulunduğu bölmenin son hali. Bagaj tuşu azıcık basık gözüküyor, oynama miktarı ise DSC tuşu ile aynı. Her noktadan nasıl basarsam basayım 2 buton kullanmam sayesinde bir sıkıntı olmuyor.

16.jpg 17.jpg 

HAT ÇEKME

-Kablo çekmekle uğraşmamak için park sensörünün bozulan mesafeyi gösteren ekranının kablosunu kullandım. Ön sol konsoldan ta arkaya kadar gidiyordu. Ön tarafta kabloların birleşimini yapıp elektrik bandıyla sardım.

18.jpg

-Arka bagaj sol trimini sökünce karşıma direk park sensörü çıktı. Park sensöründeki display kablosunu çekip ucunu keserek kabloyu bagaj kapağına çıkarmanın yollarını aradım.

19.jpg 20.jpg 21.jpg

-Bagaj kapağı trimini sökünce böyle bir görüntüyle karşılaştım. Kırmızı plastiğin en sağındaki kablolar butondan gelen kablolar, bu kabloların izolasyonunu sıyırıp iletkeni açığa çıkardım ve önden gelen kabloları bu 2 kabloya paralel şekilde ek yaptım.

22.jpg 23.jpg 24.jpg

25.jpg

-Ve son hali...

26.jpg 27.jpg 28.jpg
  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@Mutlu Tekir ellerine emeklerine sağlık, paylaşım için teşekkürler. 

Yalnız bir şey soracağım, hafızam beni yanıltıyor mu bilmiyorum. Sen bu uygulamayı çok zaman önce yapmamış mıydın ? Yani bir başka arkadaşın aracına mı yapmıştın ? Yoksa bu süreçte otomobil değiştirdin de, şimdi ikinci kez aynı uygulamayı mevcut aracına yapıyorsun..

Kafamda kalmış çünkü böyle bir şey. Yada yukarıda saydıklarımın hepsini geçtim, bir başka arkadaşımızla karıştırıyorum.. :fiuw::D 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, İlhan :

@Mutlu Tekir ellerine emeklerine sağlık, paylaşım için teşekkürler. 

Yalnız bir şey soracağım, hafızam beni yanıltıyor mu bilmiyorum. Sen bu uygulamayı çok zaman önce yapmamış mıydın ? Yani bir başka arkadaşın aracına mı yapmıştın ? Yoksa bu süreçte otomobil değiştirdin de, şimdi ikinci kez aynı uygulamayı mevcut aracına yapıyorsun..

Kafamda kalmış çünkü böyle bir şey. Yada yukarıda saydıklarımın hepsini geçtim, bir başka arkadaşımızla karıştırıyorum.. :fiuw::D 

Sağol abi, çok uzun zaman önce yapmıştım. Ama paylaşmamışım. Soranlar olduğunu görünce de forumda kenarda dursun dedim. 

Valla araç değiştirecek olsam atmosferik 1.6 ve altı hacimli araç hayatta almam. Büyük konuşmayım da. :D 

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

15 saat önce, Mutlu Tekir :

Sağol abi, çok uzun zaman önce yapmıştım. Ama paylaşmamışım. Soranlar olduğunu görünce de forumda kenarda dursun dedim. 

Yok doğru hatırlıyormuşum ben. :DO0

15 saat önce, Mutlu Tekir :

Valla araç değiştirecek olsam atmosferik 1.6 ve altı hacimli araç hayatta almam. Büyük konuşmayım daa

Vallahi büyük konuşmayalım bence gelecek neyi gösterir belli olmaz. Maddi durumlar-şartlar, kelepir bir fırsat vs..belli olmuyor inan. Ama hemfikirim seninle benimde gönlümden geçen D segmenti / Suv güçlü bir araç...

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, İlhan :

Yok doğru hatırlıyormuşum ben. :DO0

Vallahi büyük konuşmayalım bence gelecek neyi gösterir belli olmaz. Maddi durumlar-şartlar, kelepir bir fırsat vs..belli olmuyor inan. Ama hemfikirim seninle benimde gönlümden geçen D segmenti / Suv güçlü bir araç...

Aaa. Yazmışım zaten. Silebilirsin abi istersen. Ya da ayrı konu olarak durdun dersen oradakini silebilirsin. Ben hiç paylaşmadım diye aklımda kalınca... 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 dakika önce, Mutlu Tekir :

Aaa. Yazmışım zaten. Silebilirsin abi istersen. Ya da ayrı konu olarak durdun dersen oradakini silebilirsin. Ben hiç paylaşmadım diye aklımda kalınca... 

Yok ne silmesi !

Bilgi bilgidir..

O konu eskilerde kalmış..

Güncel hortlamış konu iyidir. O0:tey:

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mutlu önceden de konuşulmuştu diye hatırlıyorum; sigorta için falan bagaj kilidinin kablosu ön tarafa geliyor mu? kablo çekmek istemeyen benim gibiler için süper olurdu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 ay sonra ...

@ibrasoftİbrahim abi 4 tane boy boy bagaj kapağı simgesi fazladan çıkartmış. Ben de isteyince sağolsun gönderdi. En küçük boy oldu benim tuşa. Tek denemede yapıştırdım. Büyükler fazla büyük geldi. İbrahim abi sayesinde 2 sene sonra bu proje tam olarak tamamlandı. :D
Diğer simgeleri isteyen olursa gönderirim.

P_20171024_125842_vHDR_On.jpg

P_20171024_125848_vHDR_On.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

4 saat önce, Mutlu Tekir :

@ibrasoftİbrahim abi 4 tane boy boy bagaj kapağı simgesi fazladan çıkartmış. Ben de isteyince sağolsun gönderdi. En küçük boy oldu benim tuşa. Tek denemede yapıştırdım. Büyükler fazla büyük geldi. İbrahim abi sayesinde 2 sene sonra bu proje tam olarak tamamlandı. :D
Diğer simgeleri isteyen olursa gönderirim.

Güle güle kullan Mutlu...
Fazladan duruyordu elimde, işine yaramasına sevindim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...