Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Jant - Lastik Uygulaması

Firatkeskin
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Selamlar,

Yaklaşık 10 yıldır 16 jantlarla kullandığımız aracımıza artık küçük bir dokunuş yapmamızın zamanı gelmişti. Bu vesileyle tekrar forumda aktif olmak güzel.

Uzun süren jant araştırmasından sonra model olarak replika sparco asetto gara'ya karar verildi. Her ne kadar replika jantlar içime sinmese de uygun fiyatlı ve orjinal bir jant bulamamıştım. Israrla 8j aramama rağmen jantı aldığım yerin "abi 5x114.3 te 8j üretimi yok" demesiyle biraz da el mecbur 8.5j jantları aldım. 

En 8.5j ye çıkınca 225ten daha aşağı takmam imkansızlaştı ve orjinal ebatı bir miktar büyütmek zorunda kaldım. Normalde 205/55/16 kullanıyordum ve bazı otopark girişlerinde veya kaldırım inişlerinde aracın ya ön tamponu ya da altı yere sürtüyordu. Hem bunun önüne geçtiğimden emin olmak, hem replika olan jantları korumak, hem de çamurluğu biraz daha doldurmak amacıyla 225/45/18 goodyear assymetric 5'e geçildi. 

Sonuç olarak istemediğim bir miktar lastik esnemesiyle beraber 1 cm kadar istediğim görüntüden dışarı taşıldı fakat daha kaslı bir duruş elde edildi.

Gelelim geçişten sonra farkedilen artı ve eksiler.

+ Görünüm

+ Küçük bir miktar iyileşmiş direksiyon tepkisi

+ Yol tutuş (henüz herhangi bir limit zorlanmadı, sadece hissiyat. Gerçi ağırlık merkezi yukarı çıktı...)

- Yol sesi... ama gerçekten fark edilir şekilde çok yol sesi. Önceden 80de aldığım sesi şu an 50 ile giderken alıyorum. Ayrıca çamurluklara sıçrayan her kum tanesini duyuyorum, 16 inç ile hiç böyle bir problem yoktu.

- Direksiyon, yerle temasın artması sebebiyle bariz sertleşti. Rot ayarı ile bir miktar yumuşama oldu. Bu sertlik hissi park manevraları hariç güzel.

- Konfor tabii ki düştü, yoldaki küçük bozulmalar daha çok kabine giriyor ama bunun yarısı da ses olarak giriyor.

- Jant değişiminden sonra 0-5kmh arası frenlerde önden kalın bir gıcırtı sesi geliyor. Bu bazen geliyor bazen gelmiyor. Balatalar geçen sene değiştiği için ona ihtimal vermiyorum ama mayısta bakıma götürdüğümde bir soracağım.

Benim deneyimlerim ve görseller bu şekilde. Herkese iyi forumlar dilerim.

20260402_095825.jpg

20260402_095858.jpg

20260402_103658.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güzel bir paylaşım, teşekkürler.  Jant/lastik çapı değiştiği için hız göstergesi de değişir.  Hız göstergesini kalibre eden yerler vardır, bu tür bir yerde kalibrasyon yaptırmakta yarar var.  Hassas bir kalibrasyon ile aracın gerçek hızını okuyabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

çap farkı 4,4% çıkıyor, yüksek oran. inşallah bir sorun yaşamazsınız.  çap farkı en fazla %3 ü geçmemeli.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, Renegade :

çap farkı 4,4% çıkıyor, yüksek oran. inşallah bir sorun yaşamazsınız.  çap farkı en fazla %3 ü geçmemeli.

Araç fabrikadan 205/60/16 ile gelmişti fakat biz daha kolay bulunduğu için 55 yanak kullanmıştık uzun süre, o yüzden o şekilde yazmıştım. Diğer fabrika ölçüleri olan 215/45/18 ile de karşılaştırınca da benzer %1.2 gibi bir değer çıkıyor. Yine de 8j veya altında ene sahip jantı olan arkadaşlara kesinlikle orjinal ebatları öneririm.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...