Jump to content

Mazda RX8 Hybrit


babatolia
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Mazda’nın hibrit RX8’i otoyola çıktı

Mazda, sporcu kimliğiyle tanınan RX-8 modelinin hibrit versiyonunu Norveç’te otoyola çıkardı.

Mazda RX-8 Norveç yollarında

http://www.mazda.com/mazdaspirit/env/hybrid/rx8_hre.html

rx8_hre_top_img.jpg

İSTANBUL - Mazda, hidrojen ve petrol ile çalışan hibrit (melez) motora sahip konsept arabası RX-8’i ilk defa Japonya sınırları dışında bir otoyolda deneme sürüşüne çıkardı.

Haberin devamı

Aynı zamanda hem hidrojen, hem de benzin kullanabilen motora sahip hibrit RX-8, birincil yakıtı olan benzin bittiğinde otomatik olarak hidrojen kullanımına geçiyor. Sürücü dilerse yakıt seçeneğini kendisi belirleyebiliyor.

Hibrit otomobiller içinde en sportif modellerden biri olan Mazda RX-8’in hibrit motoru, hidrojen ile çalışırken 109hp güç üretirken, benzin ile çalışırken 220hp güç üretiyor.

Mazda'nın hibrit motoru

RX-8’in motoru silindir yerine kenarları yuvarlatılmış üçgen bir çark kullanıyor. Üçgen çarkın yuvarlatılmış uçlarınında bulunan contalar ve çeper contalarının birbirine dokunması, yakıt içeri girdikten sonra dönüşün geri kalan süresince sıkışmasına neden oluyor. Sıkışan yakıtın ateşleme noktasından geçişinde yanmasıyla yaratılan itici güç sayesinde çarkın dönüş hareketi devam ettiriliyor. Çark bir sonraki adımda yanmış gazı dışarı atıyor ve döngü devam ettiriliyor.

2000 yılından beri Japonya’da geliştirilen RX-8, 2004 yılından beri Japon yollarında deneniyordu. Norveç’in hidrojen-benzin melezi RX-8’e olan ilgisi ise ülkeyi tamamen kaplayacak HyNor adı verilen hidrojen otoyolundan ileri geliyor. Otoyolda test edilmek üzere sipariş edilen 30 RX-8, Oslo, Stravanger ve Bergen kentleri arasında uzanacak 580km’lik yol boyunca test ediliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

mazdanın hibrit araç üretmesi sevindirici bir durum inşallah Türkiye'de satılır bu araç gerçi halen dizel araç getirmiyen mazda bunu hiç getirmez  :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

birisi şu rx-8e lpg takmayı becersin arkadaşlar :D bagajı 290 litre yani simit depoyada müsait :D

Ar-ge'si çok tutuyor, sermayesi kurtarmıyor be hocam :D Yoksa dükkan senin ;D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...