Jump to content

Mazda 3 "Icy Road Conditions" İkazı

aysf
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

aynen 4 derecede yanıyor ikaz :) çekişle felan ilgisi yok bence.. olay sıcaklığın düşmesiyle, gizli buz tehlikesini sürücüye bildirmekten ibaret.

zaten tekerlekte çekiş kaybını buzlanmaya yoracak olsa çakıllı, kumlu asfaltı nasıl ayırt edecek ? mazda da benim gibi , bi işi ya tam yapar ya hiç yapmaz :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

evet

aynen 4 derecede yanıyor ikaz :) çekişle felan ilgisi yok bence.. olay sıcaklığın düşmesiyle, gizli buz tehlikesini sürücüye bildirmekten ibaret.

zaten tekerlekte çekiş kaybını buzlanmaya yoracak olsa çakıllı, kumlu asfaltı nasıl ayırt edecek ? mazda da benim gibi , bi işi ya tam yapar ya hiç yapmaz :)

bi kez ikaz verdiği zaman motor durdurana kadar sıcaklık daha aşağı değerlere düşse dahi herhangibir ikazdan sonra (kapı açık gibi) tekrar veriyor,

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

merhaba arkadaslar,

Bu uyariyi araç, dış ısı seviyesi 5 dereceden 4 dereceye düştüğünde verir. bunun dışındaki sıcaklıkta vermez. Bunun sebebi, yer yüzünde deniz seviyesinin farklı olduğu noktalarda, suyun en çok 4 derece donabilmesidir. sıcaklık 4 dereceye düştüğünde olası donma olmuştur. bu uyarıyı ekranda görürüz. uyarı hava sıcaklığı -10 dereceye bile inse bir daha tekrarlanmaz, çünkü araç donma konusunda sürücüyü uyarmıştır. Fakat sıcaklık 3 derecen 5 dereceye çıkar sonra tekrar 4 dereceye inerse ikazi tekrar görürsünüz.

Yani DSC yada buna benzer kayma gibi bir durumu tespit edipte hareket eden akıllı bir sistem değildir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

teşekkürler bilgiler için

tüm araçlarda 4 derece değil herhalde değil mi ?

iş yerinde konuşulurken pejo marka araçta farklı değerde verdiği söyleniyordu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 7 ay sonra ...

ayni tecrübeyi ben de bir kac kez yasadim.

aracin hizi 60-70km/s lerdeyken bu uyariyi aldim, birinde hava sicak olmasina ragmen yagmurluydu, digerinde gercekten sulu kar vardi. ve her ikisinde de ön tekerlegin cok hafif patinaj yapmis olabilecegini hissetmistim. ve aninda da bu uyariyi almistim.

olayin isi derecesi ile ilgili oldugunu hic zannetmiyorum. bu cok basit, kullanissiz ve dogrulugu tartisilir olurdu. nedenine gelince, buzlanmanin tek sebebi kesinlikle isi degildir.

dogu anadolu 'da -10 derecede gidersiniz ancak hava cok kurudur, veya rüzgar cok fazladir, veya kullandiginiz yol cok islek bir yoldur ve dolayisi ile yolun buzlanmaya firsati olmuyordur. diger yandan, +4 derecede gidersiniz fakat nem ve yolun yogunluk sartlari direkt buzlanmaya sebebiyet verir.

bence arac yüksek hizlarda (50km/s üzeri gibi) patinaj yaparsa, bunun nedeninin buzlanma olacagina karar verdikleri icin cikiyordur bu uyarı. neticede spor bir arac olmadigindan, o hizla giderken gaza sonuna kadar yüklensek de patinaj yaptirma olasiligimiz yok. cakil ve toprak yolda bile yapacagini pek sanmiyorum hatta. bu kasada bir arac icin 200+ beygir gerekir onun icin :)

yani demek istedigim, eger arac kalkarken (yani örnegin aracin hizi 50km/s 'den düsükse) patinaj yaparsa baska bir uyari, daha yüksek hizda ise ICY ROAD CONDITIONS uyarisi aliyoruz.

bunlar benim düsüncelerim. ama aslinda dediginiz gibi sormak lazim da, kime soracagiz? :) eminim servisi veya bayiyi arasam sacma sapan zirvalarlar...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Maalesef tecrübeleriniz sizi sistemin böyle çalıştığını düşündürecek şekilde olaylar yaşamanız sonucu oluşmuş ama kesin ve net bilgiyi size vereyim. Her ne kadar basit ve kullanışsız olduğunu düşünseniz de sistem; dış hava sıcaklığı 4 derece ve altına düştüğünde bu ikazı veriyor. Çünkü buzlanma ihtimali en iyi şartlarda (buzlanma için iyi şartlar) bu sıcaklıktan itibaren gerçekleşebiliyor.

Şöyle bir bilgi sanırım faydalı olacaktır;

Donma noktası farklıdır

Suyun basit fakat çevre açısından son derece önemli bir özelliği de suyun sıvı hali üzerinde batmadan yüzebilen, suyun katı hali olan buzdur. Bu katı faz, (sadece düşük sıcaklıklarda oluşabilen) hidrojen bağları arasındaki geometriden dolayı, sıvı haldeki su kadar yoğun değildir. Hemen hemen tüm diğer maddeler için, katı form sıvı formdan daha yoğundur. Standart atmosferik basınçtaki taze su, en yoğun halini 3.98 °C'de alır ve aşağı hareket eder, daha fazla soğuması halinde yoğunluğu azalır ve yukarı doğru yükselir. Bu dönüşüm, derindeki suyun, derinde olmayan sudan daha sıcak kalmasına sebep olur, bu yüzden suyun büyük miktardaki alt bölümü 4 °C civarında sabit kalırken, buz öncelikle yüzeyde oluşmaya başlar ve daha sonra aşağı yayılır. Bu etkiden dolayı, göllerin yüzeyi buz ile kaplanır. Hemen hemen tüm diğer kimyasal maddelerin katı halleri, sıvı haline göre yoğun olduğundan dipten yukarı donmaya başlarlar.

Suyun hacmi, bilinen tüm sıvıların aksine, belirli bir sıcaklığa (+4 °C'ye) düşene kadar azalır, daha sonra tekrar artmaya başlar. Donduğunda ise hacmi sıvı hale göre daha fazladır. Bu nedenle suyun katı hali, sıvı halinden daha hafiftir. Bu yüzden buz, suyun dibine batmayıp su üstünde yüzer. Suyun bu özelliği yaşamın kış aylarında ya da her zaman soğuk olan bölgelerde sudaki yaşamın devam etmesine olanak tanır. Deniz, nehir ve göllerin üst kısmı donar, buz üst kısımda kaldığı için su içindeki canlılar yaşamlarını sürdürmeye devam edebilirler.

Wikipedia'dan alıntıdır.

:hi:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

Geçtiğimiz Hafta aynı ikazı benim aracımda da verdi. Kapalı garajdan aracımı çıkardım garajdayken ısı derecesi 6 dereceyi gösteriyordu. Çıktıktan çok kısa bir süre sonra yol bilgisayarında Icy Road Conditions ikazı çıktı. Bu ikaz gittikten sonra dış ortam sıcaklığı 4 dereceyi gösteriyordu. Sonrasında 2 dereceye kadar düştü bir dahada uyarıyı vermedi. Öncesinde bende buzlu ve karlı zemin den kaynaklı uyarımı diye şüphelendim. Tuzlanmış yoldan giderken verdi bu ikazı yolun kenarları karlı ama ortası tertemizdi. Buzlu ve karlı zeminde, patinaj ve kızaklamaya istinadenmi bu uyarıyı veriyor diye, özellikle aracı karlı zemine tekerlekleri düşürdüm 4-5 defa. Ama bir daha bu uyarıyı vermedi. Karlı Zeminde patinajada , kızaklamayada düşürdüm aracı. Icy Road Conditions ikazı hava sıcaklığı ile ilgili sürücüyü buzlu zemine karşı uyaran bir ikaz bencede. Başıma gelen ve tecrübe olan olayı paylaşmak istedim. İyi günler dilerim herkese.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 yıl sonra ...

Arkadaşlar benim aracımda dış ısı +4 derecenin üstünde ise yolda giderken +4 dereceye geldiğinde göstergede sesli olarak ingilizce bir yazı (fransızca eğitim aldığım için tercüme edemedim) ve altında büyükçe kar kristali resmi olan bir sesli uyarı geliyor, yaklaşık 10-15 saniye görüntüde kalıp sonra normal ekrana geçiyor.  Daha sonra hava -2, -5 lerede düşsse uyarı vermiyor, yani sadece +4 dereceye düşünce o ısıda uyarı veriyor. Normalde ısı sıfır veya eksilere düşünce sık sık uyarı tekrarı yapması gerekmezmi. Sizin araçlarda durum nasıl, paylaşırsanız sevinirim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Isının derecesi olmaz SICAKLIĞIN derecesi olur. 

4 derece sıcaklığın altında yolda buzlanma koşulları olabilir uyarısı verir.  "Icy road condiitons" yazar.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İşin kompedanı değilim ama buzlanma illâ 0 derece ve altında olacak diye bir kural yok. Atmosfer basıncına göre bu bir miktar değişebilir. Havacılıkta uçaklar falan 5 dereceyi gördü mü anti-icing sistemlerini daima açık tutarlar.

Bu arada bizim Renault Clio, 3 derecede uyarıyordu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...