Jump to content
  • 2016 Mazda 3 1.5 Dizel Otomatik - Power Sense

    2016 Mazda 3 1.5 Dizel Otomatik - Power Sense

       (4 değerlendirme)

    MazdaClubTR

    2016 Mazda 3 1.5 Dizel Otomatik - Power Sense

    2016 Mazda 3 Mazda 3 2016 92000 107000
    MazdaClubTR

    2016_Mazda3_Dizel_Otomatik_1.jpgMazda'nın uzun süredir eleştirildiği konulardan birisi C segmentinde Türkiye piyasasının taleplerine uygun bir dizel motor ve buna eşlik eden otomatik vites seçeneğinin olmaması idi. 2016 Haziran ayında yapılan lansman ile Mazda, Türkiye pazarına Mazda 3'ü kendi geliştirdiği SKYACTIV-D 1.5L dizel motoru ve SKAYACTIV-Drive şanzımanla birlikte sunarak bu açığı kapatmış oldu. 

    Motor dışında benzinli modelinden çok farklı olmayan araçta ek olarak beyaz deri opsiyonu ve elektrikli sürücü koltuğu seçenekleri sunulmaya başlanmış. 

     

     

     

     

    2016_Mazda3_Dizel_Otomatik_3.jpgTeknik Özellikleri

    Test ettiğimiz 2016 model Dizel Mazda 3 Power Sense, Mazda'nın bu modelde sunduğu en donanımlı paketiydi.

    14:1’lik sıkıştırma oranına sahip, 1.5 Skyactıv-D 105 Hp turbo dizel bir motora, otomatik SKYACTIV-Drive tork konvertörlü şanzıman eşlik ediyor. 1.5 cc hacmindeki motor 4000 devirde 105 PS güç üretirken. 270 Nm torka sahip. Test ettiğimiz modelin 6 kademeli hem otomatik, hem de manuel şanzıman seçeneği mevcut. Manuel versiyonda 0-100 km/s hızlanması 11 saniyede, otomatik versiyonda ise 11.6 saniyede.

    Motor , Sürüş ve Konfor

    Mazda 3'te kullanılan SKYACTIV-D 1.5 Dizel motor, bire bir CX-3'te kullanılan dizel motorla aynı. Bilindiği gibi bir önceki 2.Nesil Mazda 3'te, PSA grubunun dizel motoru kullanılıyordu. Kendi dizel motorunda en dikkat çeken unsur ise, çok sessiz ve titreşimsiz oluşu. 180-190 Km hızlara ulaştığımız test aracında motor sesi kesinlikle rahatsız edici değil ve hatta sürüş esnasında bu aracın bir dizel motora sahip olduğunu anlamak çok güç.

    Ama Mazda 3'ün motorundaki sessizliğine rağmen, maalesef uzun yol testimizde içeriye biraz rüzgar sesini aldığını söyleyebiliriz.  Aracın yol sesi normal seviyelerde olup, bunda aracın üzerindeki  215 / 45 / 18 Michelin Pilot Sport 3 lastiklerin katkısı da olsa gerek. Test boyunca her türlü kullanım koşullarında, bizi hiç üzmedi diyebiliriz bu lastikler.

    Performans

    Test aracımız olan 2016 Mazda 3 1.5 SKYACTIV-D Dizel Otomatik Power Sense, Mazda Türkiye internet sitesinde 75.-Kg sürücü dahil 1370.-Kg ağırlığında gözüküyor. Dizel Mazda 3'ün manuel vesiyonu ise, yine sürücü dahil 1340.-Kg ağırlığında.

    İlk hızlı kalkışlarda, otomatik vitesten dolayı olsa gerek anlık bir gecikme yaşıyor araç. Aracın kalkışından sonraki ara hızlanmalar ise yeterli seviyede diyebiliriz. Test sürüşümüz esnasında maksimum 194.Km hızı  görebildik aracımızda. Araçta 3 kişi ve bagaj yüküyle bu hıza ulaştı araç.

    Araçta gözlemlediğimiz en iyi şeylerin başında, yine her zamanki gibi aracın çok iyi yol tutuşu. 170 – 190 km ile giderken bile aracın hızını hissetmiyorsunuz. Daha düşük hızlarda gidiyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz.

    Yüksek süratlerde denemiş olduğumuz ani sert frenlemelerde, aracın frenlerini oldukça başarılı ve güvenli bulduk diyebiliriz .

    Tasarım


    İç tasarım konusunda mevcut benzinli Mazda 3’e ilave olarak iki değişiklik gelmiş. Elektrikli sürücü koltuğu ve deri koltuk seçeneği. Deri koltuk seçeneğine ilave bir ücretle çift (Beyaz) renkle sahip olabiliyorsunuz. Test ettiğimiz aracın koltukları  siyah/beyaz kombinasyonundan oluşuyor. Beyaz renk aracın içini hem aydınlık hemde geniş ferah gösteriyordu.

     

    Artıları

    • BOSE müzik sistemi
    • Güvenlik donanımları ( Başta MRCC )
    • Sürüş keyfi
    • Eşsiz tasarım
    • Çok sessiz ve titreşimsiz dizel motor
    • Dizel motorla uyumlu, konforlu şanzıman
    • Üst düzey yol tutuş
    • Sunduğu konfor. Rakiplerinden kesinlikle ileride
    • Yüksek hızlarda verdiği güven harika
    • Başarılı direksiyon
    • Fren performansı
    • Hem yazılım olarak, hem duygusal olarak  çok kullanışlı vites kulakçıkları
    • Dijital klima kullanışlılığı
    • Güzel oturma ve pedal konumu

     

    Eksileri

    • Kabine giren rüzgar sesi
    • Torpidonun küçük ve kullanışsız olması
    • Tek dokunuşla açılan kapanan camların hâlâ donanım olarak sunulmaması
    • Camların kumandadan açılılıp kapanmaması
    • Arkada havalandırma kanallarının eksikliği
    • Arkada bağımsız okuma lambası mevcut değil. Ön tavan lambasına bağlı, birlikte açılabiliyor.
    • Kapı ceplerinin çok küçük ve yetersiz olması
    • Çağ dışı el freni kolu
    • AFS sisteminin hıza duyarlı bir yapıda olmaması
    • Aydınlatma mesafesinin yetersiziği
    • Orta-yüksek yakıt tüketimi
    • Viteste spor mod eksikliği

     

    2016_Mazda3_Dizel_Otomatik_2.jpg2016_Mazda3_Dizel_Otomatik_4.jpg

     

    Yakıt Tüketimi

    3 kişi ve 1/3 bagaj yükü ile İstanbul - Konya - İstanbul arası 1400 Km arası yol yaptık bu test süresince. Giderken de, gelirken de değişimli olarak direksiyonun başına üç farklı kişi geçtik. Değişmeyen tek şey güzergah boyunca, ağırlıklı olarak  tüm hız limitleri kurallarına uyularak sürüş sağlandı.

    Bu sürüş ve güzergah neticesinde ortalama 5.2.-Litre yakıt ortalamasını sağladık.  Test sürüş esnasında en düşük alt değer 4.4 Litre. En üst değer olarak da 6.5.-Litre değerleri gördük.

     

    Fiyatlar

    Motion AT HB - Sedan         :  92.000 ₺

    Reflex Manuel HB - Sedan  :  92.000 ₺

    Reflex AT HB - Sedan            :  96.000 ₺

    Power AT HB - Sedan           : 102.000 ₺

    Powe Sense AT HB - Sedan : 107.000 ₺

     

     


      Bu içeriği raporla



    Kullanıcı Yorumları


    Burak

    • 5
       7 üye bu değerlendirmeyi faydalı buldu 7 / 7 üyeler

    2. Nesil Otomatik vites benzinli Mazda3 sahibi biri olarak bu araç hakkındaki değerlendirmelerim şu şekilde ;

    • Özellikle kalkışta alt devirlerde ( turbo dolana kadar ) bir bekleme süresi var. Benzinli araçtan sonra alışana kadar biraz bocalıyorsunuz.
    • Kendi aracımda yeni taktırdığım Goodyear Efficient Grip lastiklerle yol sesi ciddi azalmıştı. Bu aracın yol sesinin benim aracımdan daha fazla olduğunu gözlemledim. Makyajlı kasayı merakla bekliyorum.
    • Yakıt tüketimi fabrika verilerinin biraz üzerinde. Sakin kullanımda 4.5 - 5.0 aralığında, biraz performanslı kullanımda 5.0 - 5.5 aralığında.
    • Yüksek hızlarda çok stabil. 170-180 de bile direksiyonu bırakabilecek kadar rahat hissettiriyor. 
    • Uzun yolda araç geçişlerinde ani hız ihtiyacınızı araç ayak pedalı ile vites düşürmeye çalıştığınızda karşılamakta gecikiyor. Direksiyon arkasındaki pedallarla sağlayabiliyorsunuz.
    • Müzik sistemi çok iyi. Bluetooth + Spotify + yüksek kalite kombinasyonunda müzik dinlemek ayrı bir keyif.
    • Motorun dizel olduğunu hissettiğiniz tek an ilk çalıştırma ve ilk bir kaç yüz metre. Akabinde motoru duymuyorsunuz bile.

    Ama yine de benzer bir donanımda dizele verilecek 10.000 ₺ lik bir fark yerine benzinlide bir üst donanımı kişisel olarak tercih ederim. ( Dizel Power - 102.000 ₺ - Benzinli Power Sense 96.150 ₺ ) 

    Bu değerlendirmeyi paylaş


    Link to review
    Fotifoti

    • 5
       1 üye bu değerlendirmeyi faydalı buldu 1 / 1 üye

    Ellerinize sağlık, şahsen sessizliği, benim için yeterli performansı, karizması tercih etmem için yeter. Deri döşeme çok şık olmuş. Fiyat konusunda emsallere bakmak lazım. Maalesef bence hepsi pahalı. Olmuşken mazda olsun derim, kırmızı power sense+ beyaz deri ateş ede ede gider :) 

     

    Far konusunda cx-3'le aynı far sistemiyse yetersiz bulmanız da ilginç. Yaşlanmış olmayasınız :P 

    Bu değerlendirmeyi paylaş


    Link to review
    İlhan

    • 5
       9 üye bu değerlendirmeyi faydalı buldu 9 / 10 üyeler

    En keyifli, en eğlenceli ve en çok güldüğümüz bir test macerasıydı diyebilirim. Malum test sürecini İstanbul-Konya-İstanbul arasında gerçekleştirdik. Düzenlenen etkinlik sonrası Konya'da yeni sıkı dostlar edindik. Bir sonraki Mazda 6 testinde güzergah artık neresi olur bilmem. :)

    Test aracı Mazda 3'e gelirsek. 2.Nesil Dizel Mazda 3 kullanıcısı olarak en çok beğendiğim durum. Aracın dizel motorunun sessiz ve titreşimsiz oluşu. Yüksek devirlerde-hızlarda bile içeri motor sesi gelmiyor.

    Yine 2.Nesil bir Dizel Mazda 3 kullanıcısı olarak, yeni nesil Mazda 3 almak istesem dizeli tercih eder miyim ?

    Etmem...

    Sebebi ise 11-12 Bin lira fiyat farkının değmeyeceğini düşünmem. Benzinli Skyactiv Mazda 3'ler yakıt sarfiyatı yönünden oldukça ekonomik araçlar. Özellikle uzun yolda litre sarfiyatı açısından, arada maksimum 1-1,5 litre farkla. Eş değer yakıt sarfiyatları, rahatlıkla yakalanabileceğini düşünüyorum. Ülkemizde dizel-benzin litre  birim fiyatlarınında birbirine çok yaklaştığını düşünürsek. Üzerine birde benzinli Mazda 3 120 Hp olduğunu baz alırsak, dizel Mazda 3 çok km yapmayanlar için gereksiz olduğunu düşünüyorum.

    Bu değerlendirmeyi paylaş


    Link to review
    ZanGi

    • 5
       1 üye bu değerlendirmeyi faydalı buldu 1 / 2 üyeler

    Merak ettiğim bir konu var. Ben şu an 2015 Mazda 3 SkyActiv-G kullanıcısıyım, benzinli motorda turbo yokken dizel motorda neden turbo var ? Bunu sormamdaki amaç benzinlide de turbo olsaydı keşke anlamında değil, turboyu sevmeyen biri olarak özellikle turbo olmadığı için satın aldım aracımı. Ve biliyorum ki Mazda da pek fazla turbo kullanmayı seven bir üretici değil.

    SkyActiv teknolojisinin asıl amacının benzinli motorda sıkıştırma oranını yükseltip piyasadaki bütün firmalardan farklı bir motor yapısı ile motorun üreteceği gücü turbosuz şekilde sağlamak olduğunu sanıyorum. Aynı şekilde dizel motorda da piyasadaki diğer üreticilere göre sıkıştırma oranını düşürmeyi başarmışken turbo ile neden besledi ?

    Bu değerlendirmeyi paylaş


    Link to review

×
×
  • Yeni Oluştur...