Jump to content

Otomobil Maliyeti - Benzinli & Dizel Karsilastirmali

Guest Orbitus
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Sayin Forum Uyeleri,

Alacagim otomobil bana kac TL`ye mal olacak ? Benzinli mi Dizel mi almaliyim ? Seceneklerim arasindaki maliyet ve odeme farklari nelerdir ? diye sorup kim nereye itiyorsa ve siz oraya gidiyorsaniz artik gitmeyin. Cunku kokten cozum ekteki programdadir.

Kendim icin yaptigim bu excel programini forum kullanimina sunuyorum.

Bu vesile ile beni ve kuzumu unutmayiniz lutfen.  :hi:

Burak kardesim, bunun icin sabit bir konu yaparsan daha faydali olur.

Kullanim sekli:

1) Sadece SARI ile isaretli kisimlari doldurabilirsiniz.

2) Arac modelini, yakit tipini, yakit lt fiyatini, katalog tuketim degerlerini ve buna gore gercek tuketim tolerans % degerlerini giriniz. ( Su anda excelde yazan toleranslar gercege yakindir, fakat farkli otomobiller icin bu toleranslar degisebilir. )

3) Sehir ici ve sehir disi kullanim km`lerinizi giriniz.

4) Aracinizi kullanmayi ongordugunuz vadeyi giriniz.

5) Daha asagida yillik periyodik bakim sayisini ve herbir bakim icin maliyeti giriniz.

6) Daha asagida pesin satinalma maliyeti ve vereceginiz pesinati giriniz.

7) Kredi alinacak miktar hesaplanmissa alacaginiz kredinin oranini, vadesini ve varsa dosya masrafini giriniz.

8 ) Daha asagida yillik ortalama ariza/bakim maliyetini giriniz.

VE, toplam maliyet hesaplanacak.

VE, nakit akisi kisminda 10 yila kadar ay ay ve yillik bazda maliyetlerinizi goreceksiniz.

Toplam 4 araca kadar ayni anda karsilastirma yapabilirsiniz.

Ben ornek olarak Mazda 3 Touring Dizel ile Mitsubishi Lancer Benzinli icin karsilastirma yapmistim. Iki arac donanim olarak birbirlerine cok cok yakin. Dolayisiyla benzinli mi dizel mi sorusuna iyi bir ornek olacaktir.

Boylece sagdan soldan duyuklariniza degil, matematige inanacaksiniz.

Kullanim Kosullari:

Dosyayi indiren pesinen asagidaki kosullari kabullemistir.

1) BU EXCEL CALISMASI TICARI BIR AMAC ICIN HAZIRLANMAMISTIR. KISILER, KURUMLAR VE SIRKETLER TARAFINDAN BU HALIYLE VEYA GELISTIRILEREK TICARI BIR AMACLA KULLANILAMAZ.

2) BU EXCEL CALISMASINI KISILER, KURUMLAR VE SIRKETLER BU HALIYLE VEYA GELISTIREREK PARA VEYA MENFAAT KARSILIGI FIKIR SATMAK AMACIYLA KULLANAMAZ.

Programda bazı iyileştirmeler yaptım.

1) Yıllık periyodik bakım sayısı 2'den başka bir sayıya değiştirildiğinde nakit akışı ve toplamında hatalar oluyordu. Şu anda 1,2 veya 3 olarak girilebiliyor.

2) Araç satınalma maliyetleri girilirken kredi alınmayan durumlarda nakit akışı hata veriyordu. Kredisiz satınalmalardaki bu hata düzeltildi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• Yanıt 54
  • Oluşturuldu
  • Son yanıt

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

• Burak

7

• Gökhan

5

• İlhan

7

Bu Konuda En Çok Yanıt Verenler

Fatih Abi, yanlış görmüyorsam ancak 7. yılda dizel araba diğerine oranla kâra geçiriyor doğru değil mi ?

Göremedim ama bir de büyük bakımlar var her araçta. Dizellerde bir trigger kayış değişimi olması lazım benzinli Mazda3 lerde olmayan ( Mitsubishi de durum nedir bilemiyorum ), tabi bunun karşılığında benzinli Mazda3 te 100.000 km civarı bir V kayış değişimi mevcut. Bunlar da belki hesaba katılmalı toplam sahip olma maliyetini hesaplarken.

Bu arada konuyu sabitledim ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest Orbitus

Fatih Abi, yanlış görmüyorsam ancak 7. yılda dizel araba diğerine oranla kâra geçiriyor doğru değil mi ?

Göremedim ama bir de büyük bakımlar var her araçta. Dizellerde bir trigger kayış değişimi olması lazım benzinli Mazda3 lerde olmayan ( Mitsubishi de durum nedir bilemiyorum ), tabi bunun karşılığında benzinli Mazda3 te 100.000 km civarı bir V kayış değişimi mevcut. Bunlar da belki hesaba katılmalı toplam sahip olma maliyetini hesaplarken.

Bu arada konuyu sabitledim ;)

Evet yanlis gormuyorsun. Tabii 7 yil, soz konusu aracin maliyeti, kredi oranlari ve en onemlisi de yapilan yillik km`ye gore ortaya cikiyor.

Trigger vb buyuk bakim ve arizalar icin yillik ortalalama bir deger yazabilmek icin son bolumdeki ariza/bakim kismini olusturmustum. Son bolume, arabayi elden cikartmadan yapacaginiz km`ye gore ve tabii aracin niteligine gore ( triggerli, zincirli vb...) ortalama bir toplamin yillik yansimasini yazabilecegiz.

Programi biraz daha karistirabilirim ama b.k`u cikabilir, zira bu haliyle bile tam %100 olmasa da yeterli bir fikrimiz olacaktir. Nihayetinde, ornekteki gibi 7. yilin sonunda her iki arac icin de arti veya eksi 1000-1500 TL sapma olabilir. Fakat her iki arac icin de ihtimal benzer oldugudan sonucta 85.000`e 87.000 degil de 86.500`e 88.500 olabilir. Yani sonuc ayni...

Ornekte Mitsubishi zincirli oldugundan trigger maliyeti yok. Mazda Dizel zincirli mi degil mi bilmiyorum ama kitapcikta trigger degisim km`sini 200.000 olarak belirtmisler, dolayisiyla soz konusu yillik km`lerde her ikisi icin de maliyet gorunmuyor. Gorunse bile ornegin Mazda trigerli ise ve ornegin 80.000 degismesi gerekiyorsa 7. yilin sonunda ornegin yaklasik 750 TL ekstra maliyet gorunecektir ve bunu yillik bazda 105 TL olarak son bolume yazabiliyoruz.

Rakamlar cok buyuk olmadigi surece, boyle 750-1000-1500 TL`ler sonucu ve ana fikri etkilemiyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

109 luklarda yok denmişti ama 115 liklerden emin değilim.

abi 2side kayışlı.arkadaşın d2 volvonun değişti ordan biliyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Sen de bir seneyi doldurdun değil mi Gökhan, kaç km oldu ?

Tam 13 aylık ve 14100Km.'lik oldu amcası. :D

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tam 13 aylık ve 14100Km.'lik oldu amcası. :D

Aylık ortalama 1084,61 km.  fena değil

24000/27ay =  888,888888888888888888888888889  benimki. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aylık ortalama 1084,61 km.  fena değil

24000/27ay =  888,888888888888888888888888889  benimki. :)

abi sen zaten dizel niyetine benzinli kullanıyosun isterse 1500 olsun :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Programda bazı iyileştirmeler yaptım.

1) Yıllık periyodik bakım sayısı 2'den başka bir sayıya değiştirildiğinde nakit akışı ve toplamında hatalar oluyordu. Şu anda 1,2 veya 3 olarak girilebiliyor.

2) Araç satınalma maliyetleri girilirken kredi alınmayan durumlarda nakit akışı hata veriyordu. Kredisiz satınalmalardaki bu hata düzeltildi.

40922_f47df08d5eebbd8a7c8176e63727d0776399cef9.zip

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 ay sonra ...
 Paylaş

• Yeni Oluştur...