Jump to content

Kontak Termiği / Termiti Tamiri Resimli

ceylin34
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Merhaba,

Araç kontağı anahtarı sağa sola esnettiğimde çalışıyordu.Tamirciler kontak bozuk dediler.Burdaki forumdan kontak termiğinin bozulduğunu öğrendim.Çıkma bulamadım.Yansanayi de bulamadım.Yetkili servis 345 TL - 380 TL istedi.Bende bismillah deyip söktüm.Yaptıklarımı sizle paylaşmak isterim.

ÖNEMLİ NOT.TERMİTİN İÇİNDE 5 ADET AÇILINCA DÜŞECEK MİNİK YAY VE MİLİ SABİT TUTAN ALT KISMINDA 2 BİLYA MEVCUTTUR.SÖKERKEN DİKKATLİ OLUNUZ.PARÇALARI DÜŞÜRMEYİNİZ.

1.Direksiyon alt kısmındaki 3 vida sökülür.

2.Direksiyon ayar kolu açılır.Direksiyon aşağı indirilir.

3.Düz tornavida yardımı ile resimdeki gibi yavaşça kapaklar ayrılır.

4.Termiğe takılı iki soket mandallarını basarak çıkartılır.(Öndeki üstte,arkadaki el yordamı ile arkaya bakan tarafta

5.Kısa yıldız veya resimdeki gibi bir alet ile termiti tutan tek vida sökülür.Eğer çıkmıyorsa altını tutan tırnak hafif ittirilerek çıkarılır.

6.Termiti temiz bir masa üstünde sökünüz.

7.Termiti bir taraf 2 diğer tarafı tek tırnak tutar.2 tırnağı başparmak yardımı ile fıstık ayırır gibi esnetirseniz termit açılır.Yavaş olunuz yayları düşürmeyiniz.

8.İçindeki bakırlar sadece tek yönde takılacak şekilde dizayn edilmiş.Tırnak ve şekiller ona göre.Gönlünüz rahat olsun.

9.Termitin içindeki iki bakır siyah parçanın üzerindeki bakır çıkıntılara sürtmektedir.Bende oksid ve arka bağlı aşınma oluşmuş.

10.Aşınmalar lehim ile doldurulup zımpara ile kaygan ve orjinal haline getirildi.Sizde siyah kısımdaki bakır topuzlar da aşınmış olabilir.

11.Parçalar yerlerine takıldıktan sonra termitin öce tek tırnak tarafı sonra çift tırnak tarafı takılarak kapatılır.

12.Söktüğünüz sıra ile parçalar eski yerine takılır.

Şu an sorunsuz çalışıyor.Ancak karşılaşabileceğim problemler tekrar aşınma ve ilk akıma mukavemet gösteremeyecek lehim teli olabilir,dilerim olmaz :) .Siz yapamasanız dahi tamircinize tarif edebilirsiniz.

Hayırlı kazasız günler...

post-8632-141695293226_thumb.jpg

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest sistempro

benimde bozulmuştu ve 400 tl fiyat verdi servis.

gimatta bir mazda ustasına gitmiştim, o bir elektrikçi usta tavsiye etti. mazda minibüsünden çıkan termiği taktı. ve oldu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ellerinize sağlık. aynı problem bende de var. ama usta plastik kelepçeyle sıkıştırdı onu ve bayadır kullanıyorum ama bu aralar takılmalar yapmaya başladı. bu parçayı izmirde bi japon parçacısı 70-80 tl dedi bana ama o zaman alamadım tabi.(2 ay önce)

kartvizitini paylaşacağım burda. şimdi dışarı çıkıyorum hanım bağırıyo :D

yaptığınız işlemi ben de yapacağım :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İzmirdeki mazda parçacı. ben burdan triger seti ve baskı balata seti aldım 15 tatilde. Vahit bey parça konusunda yardımcı olacaktır.

post-8274-141695293376_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Aynı problemi bende yaşıyorum, 3 ay oldu bir fırsatını bulup yaptıramadım.tam yaptırmaya gideceğim zaman kontak sanki anlıyor düzgün çalışmaya başlıyor bu aralar gene uğraştırmaya başladı anahtarı ittirip,sağa sola oynatınca alıyor ama en kısa zamanda ceylin34 arkadaşımızın yaptığı işlemi uygulayacağım.baktık beceremedik ustanın yollarını aşındıracağız. :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest sistempro

İzmirdeki mazda parçacı. ben burdan triger seti ve baskı balata seti aldım 15 tatilde. Vahit bey parça konusunda yardımcı olacaktır.

teşekkürler bilgi için. not aldım hemen.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest sistempro

umarım faydalı olur.

Bir de ben bir link vermiştim onu güncelleyim. bosch car servislerinden de ucuz, kaliteli ve sıfır yan sanayi parçalar mevcut. güncelleyeceğim sayfayı birazdan sol tarafta görürsünüz.

Mazdacılar olarak birbirimize faydalı olmakda fayda var  ;)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bir de ben bir link vermiştim onu güncelleyim. bosch car servislerinden de ucuz, kaliteli ve sıfır yan sanayi parçalar mevcut. güncelleyeceğim sayfayı birazdan sol tarafta görürsünüz.

Mazdacılar olarak birbirimize faydalı olmakda fayda var  ;)

evet, parça konusunda birbirimize yardımcı olursak daha iyi olur sanırım. bu bosch car servisleri nedir, nerelerde vardır, kimlere hitap ederler bilmiyorum açıkcası. bize hangi parçalarda yardımcı olabilirler acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Termiti Tamir ettim :)

Ceylin34 arkadaşımızın paylaşımı sayesinde cumartesi günü direksiyonu indirip termiti çıkardım,(en zoru da termiti tutan vidayı sökmek oldu).termiti açtığımda siyah plastik parçanın içindeki dişlerin etrafı sanki sabunla kaplanış gibiydi,bu dişlerin etrafını temizleyip dişlerin tepelerini zımparaladım.termitteki bakır parçalar pas ve yağ içindeydi.parçaları güzelce silip temizledim.bakır parçalardaki aşınmayı lehim ile dolduracaktım ama bir türlü leim tutmadı bende aşınan bölgedeki pası güzelce kazıyıp temizledim.sonra arkadaşımızın paylaştığı resimlerdeki gibi parçaları teker teker yerlerine takıp aracı çalıştırdım.10-15 defa çalıştırıp kapattım kontak tıkır tıkır alıyor.arkadaşlar aman aman parça arızalı diyip kestirip atan ustalara kanmayın,mazdalar kolay kolar arıza verecek araç değildir bunu sakın unutmayın.Beni usta ve parça masrafından kurtardığı için de CEYLİN34  arkadaşımıza da tekrardan teşekkür ediyorum...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Termiti Tamir ettim :)

Ceylin34 arkadaşımızın paylaşımı sayesinde cumartesi günü direksiyonu indirip termiti çıkardım,(en zoru da termiti tutan vidayı sökmek oldu).termiti açtığımda siyah plastik parçanın içindeki dişlerin etrafı sanki sabunla kaplanış gibiydi,bu dişlerin etrafını temizleyip dişlerin tepelerini zımparaladım.termitteki bakır parçalar pas ve yağ içindeydi.parçaları güzelce silip temizledim.bakır parçalardaki aşınmayı lehim ile dolduracaktım ama bir türlü leim tutmadı bende aşınan bölgedeki pası güzelce kazıyıp temizledim.sonra arkadaşımızın paylaştığı resimlerdeki gibi parçaları teker teker yerlerine takıp aracı çalıştırdım.10-15 defa çalıştırıp kapattım kontak tıkır tıkır alıyor.arkadaşlar aman aman parça arızalı diyip kestirip atan ustalara kanmayın,mazdalar kolay kolar arıza verecek araç değildir bunu sakın unutmayın.Beni usta ve parça masrafından kurtardığı için de CEYLİN34  arkadaşımıza da tekrardan teşekkür ediyorum...

Tebrikler. ben de bi ara kendim temizleyeyim bakalım. yalnız kafama takılan bişey var.termiğin içi yağlı falan dediniz. bu yağ normal olmasın? yani ordaki hareketi rahat sağlamak üzere olmasın, sürtünmyei azaltmak için? iletken kaygan özel bir sıvı olabilir orda zannımca?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Haklı olabilirsiniz,ama temizleyip kuruladığım peçetede pek yağ lekesine rastlamadım genelde pas v.s vardı. termitin içindeki 2 bakır parça pek sürtünmeyle aşınacak gibi görünmüyordu.birde siz söküp bir bakın bakalım, belki benim gözümden kaçan yağ vs olmuş olabilir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

arkadaşlar ben de kontak termiğini tamir ettim. tamir demiyelimde, aslında bakım yaptım. diğer arkadaşların da baktığı gibi termiğin içinde zamanla pislikler oluşuyor. çamur gibi diyelim. ve sanırım bunlar da zamanla iletkenliği engelliyor. yaptığım şey sadece bu pisliği silmek oldu. parlattım bakır parçaları :) yalnız benim daha öncede cam kaldırma düğmesinde karşılaştığım beyaz renkli merhem kıvamında bir madde vardı. termiği temizlerken elimden geldiğince bu maddeyi silmemeye çalıştım. çünkü sürtünmeyi bu madde engelliyor bence. sizde temizlerken dikkat edin. keşke bunun ne olduğumu (adını) bilsem ve biraz alıp sürsem tamir ettiğim gereken yerlere :)

evet termiği sıkıntılı olan arkadaşlar önce kendiniz temizleyin derim. yani parça 99 dan beri taş gibi duruyo. sadece bakıma ihtiyacı var. japon bu unutmayın :) buyrun resimler...

post-8274-14169529357_thumb.jpg

post-8274-141695293574_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

devamı.. bir de bi iki küçük parça çıktı. nerden çıktı nedir ne işe yarar bilmiyorum :D ama kontak sorunsuz çalışıyor şükür..

post-8274-141695293586_thumb.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güzel iş bir ara bende yapacağım :)

yani parça  sağlam oğuzhan. sadece biraz temizlenmeye ihtiyacı var. sen halledersin zaten. yalnız şu krem kıvamındaki maddenin ne olduğunu biliyor musun?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...