Jump to content

Kurdaki Artış Otomobil Fiyatlarını Artıracak

Ali
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

o soru o soruya aslında cevap veril(e)mediği için tekrar sorulmuştu...

ama hala cari açık. ne cari açıkmış arkadaş :)))

neyse efenim bu hususta düşüncelerim bundan bir önceki mesajımdan ibarettir.

şahsen 5 yıl almanya'da yaşamış biri olarak söyleyeyim ki bir almanın misal "bizde neden iki katından fazlaya satılıyor otomobil?" sorusuna "şimdi aga otomobil bizde iki katından fazla çünkü cari açık..." diye cümleye başlasanız cümlenizi bitiremezsiniz yönetici olarak:))

neyse tutamıyorum kendimi ama hakkatten 21 nireee 47 nireee:)

almanya'da bi ara mazda 323'üm vardı hatirlayamadım 8-10 yaşnda falan, o sıralar almanlar bi kanun çıkardı hem euro norm muhabbetini yükseltmek çevre vs için hem de otomotivde krizi òngördüklerinden ki yıllar sonra haklı çıktılar ülkemizde de güzel indirimler oldu o zaman neyse sıfır satışlar arttırmak için eski otolara deli vergi koydular insanlar yeni otomobile yönelsin diye. benim öğrenci iken evrak eksikliği vs kaç ay birikip toplu ödenen burstan cesaret alıp 1000 euroya aldığım mazda 323 oldu sana çöp. çöp derken şaka değil gerçekten çöp ama çöpe aak da par ile.. 100 küsür euro vermemk icin gazeteye ilan verdim 50 euroya. o sıralar bu kanun çıkınca tabi almanlar patır patır sattı arabalarını fiyatlar deli düştü. ama balkanlar o zamanlar avrupa birliğinde değil gızaçık çekler slovaklar vs aldılar bunları tırlarla kendi memleketlerine götürdüler satmaya. onların arasında bizimki gibi duvarlar yok tabi. neyse bi slovak da benim araca talip olmuş ben evde yokum kardeşimle 40 euro olmaz mı diye pazarlıga tutuşmuş :) bizimki de kızmış kovalamış ama adam almış sonradan. orada satış işi bizimki kadar teferruatlı da değil. bi iki kağıt var alıyo götürüyo yapıyor işleri..

yani demem o ki bizi buralarda çok pis yiyorlar abiler..

millet avrupa'da bizimkine kıyasla refahın dibine vuruyor. bize anlatılansa hep hikaye hep hikaye..

bi bakın bakalım avrupada 3-5 yaşındaki bir bmw 520d'ye!?

adamlar 15-17 bin euro civarlarına 2011 520d satıyor

http://m.autoscout24.de/angebote/bmw-520-d-diesel-blau-276208519

burada olsa aynı arabaya evinin tapusunu isterler adamdan,

tam da hesap mesap hikaye. son kullanıcıya bakarsak bu işte bir yanlışlık var kim ne derse desin..

ya da bu işte hiç de açıklaması olmayan bir yalnızlık var:))

ha ama ben kendimi mogadişu ne bileyim kenya ya da somali ile kıyaslarım, bakın yaşıyoruz elhamdülillah derseniz o ayrı :)

abi ben amerikada 1997 toyota corolla aldım otomatik vites 1100dolara..bagajdan ruhsatı cıkardı arkasına imza attı,bnde attım verdim parayı DMV(department of motor vehicle)diye biyerde aracı kendı adıma tescil ettimdir..vergi+tüm işlemler 30$ a cıktım.bidaha araba benim oldu..ve o zaman dolar 1.8$di 2000bin tlye almıs oldum ben bu aracı..CARİ AÇIK BAHANE SARAYLAR İSRAFLAR,KAMUYA AİT ARAÇLAR ŞAHANE

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

hikaye tabi ne ne cari açığı ya son kullanıcının refahına son durumuna bakarım ben bana ne ekonomik hesaplardan zarttan zurttan.

- şimdi efenim orada çok ucuz burada çok pahalı!!

+ şu şöyle olmuş da bu böyle olmuş

- ee bu mu yani? böyle mi oldu işler.. eloğluna 21 bin liralık araba bana neden 47 bin lira

+ evet öyle oldu.. YERSEN!! hatta dahası var, ülkede yabancıysan otomobil onlara yarı fiyattan. yani aynı araç sana 80 bin, alaman vatandaşıysan ve burada yaşıyorsan sana 40 bin (var ya hani yabancıdan yabancıya muhabbeti!?)

- sibip!!! yazık değil mi lan bana bu ülkenin vatandaşı olarak?

+ cari açık cari. hadi kardesım hadi güzelim kapatma tükkanın önünü. diyanet işlerine mercedes verecem daha vergisiz.. yani çok değil bir milyonluk araç 300 bin caaanım!!! ha ama oğa var sağa yoğ!!!

- lann!!???

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yahu araba vergisiden ülkenin bütün sorunlarına milletvekili maşlarına hatta DSP koalisyonun koyduğu deprem vergisine nasıl geldik anlamadım.

Cari açık cumhuriyet tarihi boyunca bu ülkenin başına bela.

Kısa vadede de çözümü de yok. Bunun temel nedeni enerji ithalatı ve bunun kısmayı başaramazsanız araba, cep telefonu vb ithalatı konan yüksek vergilerle önlemek zorunda kalırsınız.

hükümet bu konuda üç önemli adım atıyor.

1. boru hatlarının türkiye üzerinden geçirilmesi karşılığı enerjinin vanasına oturmak. Ve vergi almak. Bu konuda anlaşma sağlandı.

2. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak nükleer santral kurmak 2 tanesinin inşatına başlandı. Bu iki santral yılda 7,2 milyar dolar devlete kazandıracak

3. Yerli araba ve silah üretimi bu iki alanda çok büyük dış açık var. Bu ikisi içinde önemli adımlar atıldı.

Zaten bunun dışında yapılacak hiç bir şey yok....

Tabi birde ihracatınızı artırıcaksınız ki bu zaten başarıldı.

Gerisi hamaset hangi hükümet gelirse gelsin yukardakiler tamamlanmadan ithalattaki yüksek vergiyi indiremez.

Bu basit ekonomik bir yasa "sattığınızdan fazla alırsanız açık oluşur'. Bu açık borçlanarak finanse edilir. Bu borcun faizi olur ve katlanarak artar.

Yunanistanda olan da tam olarak budur.

Bana cari açığı düşürmek için projeniz varsa onla gelin. Tekrar söylüyorum gerisi slogandan öteye gitmez. Devlette sloganla yönetilmiyor dimi canlarım.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cari açık en çok hangi hükümette açıldı ? :) Çiftçiyi kim pasife etti onu geçtim samanı dışarıdan getirdi ? İneği bile getirdik durmak yok görmemeye devam :) 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cari açık en çok hangi hükümette açıldı ? :) Çiftçiyi kim pasife etti onu geçtim samanı dışarıdan getirdi ? İneği bile getirdik durmak yok görmemeye devam :) 

Cari açık en çok DSP koalisyonu döneminde açıldı. Şu an en düşük orana sahip. GSMH %6 sını geçmemesi gerekiyor türkiyede %4 lerde

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cari Açık adlı şiirimle karşınızdayım efendiler!!

(Edip Cansever üstada saygıyla. şiirin orjinali için bkz: masa da masaymıs ha))

Adam yaşama sevinci içinde

Cari açığa anahtarlarını koydu

Bakır kâseye çiçekleri koydu

Sütünü yumurtasını koydu

Pencereden gelen ışığı koydu

Bisiklet sesini çıkrık sesini

Ekmeğin havanın yumuşaklığını koydu

Adam cari açığa

Aklında olup bitenleri koydu

Ne yapmak istiyordu hayatta

İşte onu koydu

Kimi seviyordu kimi sevmiyordu

Adam cari açığa onları da koydu

Üç kere üç dokuz ederdi

Adam koydu cari açığa dokuzu

Pencere yanındaydı gökyüzü yanında

Uzandı cari açığa sonsuzu koydu

Bir bira içmek istiyordu kaç gündür

Cari açığa biranın dökülüşünü koydu

Uykusunu koydu uyanıklığını koydu

Tokluğunu açlığını koydu

Cari açık da cari açıkmış ha

Bana mısın demedi bu kadar yüke

Bir iki sallandı durdu

Adam ha babam koyuyordu.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cari oransal olarak ifade edilir. :)

şöyle anlayım toplam geliriniz 1000 tl ise borcunuz da 1000 tl ise borç oranı %100 dür.

toplam geliriniz 10.000 tl ise borcunuz 2.000 tl ise borç oranı %20 dir.

Bir öncekinin iki katı olması bir şey ifade etmez. Oransal olarak borcunuz 5 te bir azalmış demektir. Ödemesi imkanlı hale gelmiştir.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cari oransal olarak ifade edilir. :)

şöyle anlayım toplam geliriniz 1000 tl ise borcunuz da 1000 tl ise borç oranı %100 dür.

toplam geliriniz 10.000 tl ise borcunuz 2.000 tl ise borç oranı %20 dir.

Bir öncekinin iki katı olması bir şey ifade etmez. Oransal olarak borcunuz 5 te bir azalmış demektir. Ödemesi imkanlı hale gelmiştir.

basit 4 işlem iktisada girişte de işlenir oran nedir orantı nedir

Bunu anladığınızda tekrar yazın :)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

En büyük 4 bankadan biri 40 sube kapattı , bir sürü insanı işten çıkardı. diğer bankalarda arkadan geliyor ufak ufak sube kapatıyorlar. usd birçok ülkede artış gösterdi ama bizde 2-3 katı artış gösterdi. ımf borcu bıttı dıyorlar, zannedıyorlarkı hıc borcumuz yok :) 30 yıl sonrasının EUROBOND ları satıldı bile.. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

cari açık veriyo da niye biz veriyoz lan bu açığı:))

kime veriyoz

nerede veriyoz

nasıl veriyoz

neye veriyoz

neden veriyoz

ne veriyoz

:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ya bu açığı bi tek bizde mi var diyecektim üstte damadın gazetesinde belirtilmiş zaten en çok amerikada varmıs...bu cari açığı olan ülkeler ne yapıo acaba..bindir vergiyi bindir zammı yapmıyo heralde..uzun köpek ülke ülke gezip rabia die ağlaşacağına gidip cari açığı çok olmasına rağmen vergi almadan düzen kuran sistemleri arastırsın

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hay eline saglik hocam. Ekonomiyle birazcik ilgilenen birisi ABD’nin cari acigini bilir aslinda. Ama burasi internet ve iskembe-i kubra’dan atis serbest elbette :)

Su da var, burada salt cari acik rakamina degil toplam milli gelire oranina da bakmak lazim ancak bizim konumuzu degistirmez. Cunku devletin KDV ve OTV gibi altin yumurtlayan tavuktan vazgecmemesinin ana sebebi “butce acigi”dir “cari acik” degil. Bakin ekteki resimde ki rakamlari Maliye’nin kaynaklarindan aldim. Adil bir vergi sisteminin oldugu bir ulkede vergi gelirlerinin buyuk kismini "Gelir ve Kazanclardan Alinan Vergiler” olusturur. Yani bizde ki karsiligi ile Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi. Bundan sonra ki ana kalem "Tuketimden Alinan Vergilerdir”. Yani bizdeki KDV, OTV, MTV…vb. 

Ama bizim memlekette devlet gelir uzerinden yeterli vergi alamadigi icin daha dogrusu bunu yapmanin siyasi faturasi cok yuksek olacagi icin tuketim uzerinden alinan vergilere yuklenir. Yani Maliye tuttugunu degil buldugunu oper tabir-i caizse. Cunku bunu yapmak, vergilendirilmeyen kazanca vergi koymaktan cok daha kolaydir. Gelir uzerinden vergi toplanmiyor derken her ay maasindan takir, takir vergisi kesilen bordrolu calisanlari kastetmiyorum tabi. Onlar zaten vergilerini fazlasiyla oduyor.

Basbakan “Memo, bizim butceye biraz takviye yapalim” deyince Mehmet Simsek’in kurmaylari hemen EXCEL’de hesabi yaparlar. “Ustad OTV’yi dilim basina %5 gidiklarsak islem tamam” deyince Mehmet abi de cikip vergi oranlarinda “duzenleme” yaptik diye demec verir.

Bakin ekte ki tabloda gelir uzerinden alinan vergiler toplam vergi gelirlerinin sadece %31’i oraninda. Geri kalan %70 temel olarak yukarida bahsettigim vergilerden geliyor. 

post-8973-0-78723600-1441226214_thumb.pn

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

tabi beyler şuna da dikkat etmek lazım. malum dünya ekonomisi deli gibi dünyaya etki ederken gelip durup türkiye ekonimisine kin besler garez yapar.

misal abd'de 21 bin liralık aracı türkiye'de 47 binden çakar!! (mazda 6 abd türkiye fiyatları) biz de işimize glemeyince neden acaba diye "merak" eder dururuz:)

ee nasıl olacak peki?

o cari açık yok mu ah o cari açık:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

inanmak istedikleri şey işte hocam bi sebep bulunacak işte cari açık varya o cari  açık ahh o olmasa sen gör bizi uçacazda işte cari acık var nabsın baştakiler elden bişe gelmez..

kel kafalı zayıf bi bakanda programa katılmıs soruları yanıtlıyor dısarıya 1.5liraya benzın satıyoruz neden yurt içine 5tl die bir soru soruyor moderatör ne hikmetse o adam cari açık demiyorda,,TRAFİK ÇOK ÜSTADIM TRAFİK DİYOR,AKARYAKITI PAHALI YAPIYORZ YOKSA TRAFİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR  HERKEZ ARABAYLA GEZİYOR DİYOR..biride o keline şaplak atıp ulan edirnede trafik yok burda niye pahalı,,hatta türkıyede ist.ankara,izmir vb 5-6 sehir haricinde trafik yok ya..81illik memleketi istanbulda trafik var diye soyuyosun he..15milyon yasıyo o sehirde benzın 15lirada olsa o trafik olcak abi,kaçarı yok

sen en dandik sıfır arabayı yap 50bin lira sora,trafik klabalıkmış yok kaza oluyomus vay bakalaım trafik canavarı varmısta  cinayetmişte geç bunları heryıl 1 milyon araç trafiğe katılıyor peki kaç araç trafikten çekiliyor,,araba bu ya çöpe atılır bir raddedn sonra bizde kim arabasını çöpe atmıs 4 tekerı olmasın hurdacıya satarım diye kapıda yatıryor adam..

belli bir yastaki aracları topla max 1.6 hacme kadar ötv alma sade yerli üretim yapan firmalardan aldır..al sana trafikten çekilecek milyon araç,,yeni araclar trafiğe cıkar kalabalık olmaz...

15bin maaş alıp otistik kadar düşünemeyen kabinemiz var..lanet  olsun,amerikadan döndüğüm güne.hayatımın en büyük hatasını yaptım,,yaşadığım hergün birkezdaha pişman oluyorum

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

maarif-i umumiye nazırı emrullah efendi

(nükteden;)

"ah şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim :)))"

maliye nazırı pan bey;

(sahiden;)

"ah şu cari açık olmasa iktisadı ne guzel idare ederdim"

:))

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Cunku devletin KDV ve OTV gibi altin yumurtlayan tavuktan vazgecmemesinin ana sebebi “butce acigi”dir “cari acik” degil.

Canımın içi devlet epeydir bütçe fazlası veriyor yahu :))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...