Jump to content

Araç Muayenesinde Yeni Ücretler Belli Oldu

Efebey
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Araç muayene ücretleri, 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artacak. Buna göre muayene ücretleri 97,94 lira ile 258,42 lira arasında değişecek.

tutznjve.jpg

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2016'da yeniden belirlenecek. Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2015 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artışa gidilecek.

Buna göre, yılbaşından itibaren muayene ücretleri, otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerde 245,44 liradan 258,42 liraya, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 181,72 liradan 191,16 liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 93,22 liradan 97,94 liraya yükselecek.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Hayır işi hakkıyla yapsalar gam yemeyeceğim. Ama sen, ben, bizler araçlarımızın bakımlarını vs dikkatli ve zamanında yaparken. Elin adamı Allah'a emanet otomobil demeye bin şahit isteyen. Tekerlekli motor kara taşıtı ile, ortalarda serseri mayın gibi dolaşıyor. Gaza bassan gitmez, frene bassan durmaz, egzozundan çıkan dumandan önünü göremezsin. Ama bu adam geçer muayeneyi. Ama biz gidelim, aynı @Mehmet Özdemirde olduğu gibi çeki demiri ruhsatta gözükmüyor diye muayeneden çakar kalırız.

Hay ben böyle adaletin ve sistemin içine tüküreyim.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

@İlhanBey, bence örnek verdiğiniz araçlar muayeneye gitmiyorlar bile. Ben de bu noktada polis tarafından adam gibi yapılmayan kontrollere kızıyorum. Daha geçen hafta bir arkadaşım anlattı; Konya girişinde standart kontrol için polis durdurmuş. Her şeyi tam mı diye düşünürken 2-3 aydır muayeneye gitmediğini hatırlamış. Eyvah falan derken polis bir iki telsiz sorgusu ardından arkadaşa devam et demiş, göndermiş.

Biz bunu konuşurken yanımızdaki biri, polisin ona ceza yazmadığını, gecikme sebebiyle TüvTürk'ün zaten ceza aldığını söyledi - öyle duymuş. Net bilgi değil, ama merak ediyorum açıkçası. Polis, muayenesi bir ay geçmiş araçlara alkollü kullanma muamelesi yapmalı. Dediğiniz gibi farı ayarsız, uzun, egsozdan ne çıktığı belli olmayan tonla araç var trafikte...

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

11 dakika önce, Canuck :

Bu muayene isi yeni arac icin ne zaman basliyor? Yeni araclarda ilk 3 sene muaf miydi?

3 sene muafiyet var 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, Oziyal :

Yemin ederim yaşadığım ülkeden yönetiminden nefret eder oldum

TÜV Türk'teki TÜV zaten Alman firması. Ve nitekim her muayeneye gittiğimde Türkler muayene sistemi kuramaz, biz Almanlar kurar yaparız, şeklinde düşünceler aklıma geliyor hep. Ödediğim para en son 170TL gibi birşeydi, parası koymuyor, Alman firmasına kontrol yaptırmak koyuyor diyebilirim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

10 saat önce, revivo73 :

TÜV Türk'teki TÜV zaten Alman firması. Ve nitekim her muayeneye gittiğimde Türkler muayene sistemi kuramaz, biz Almanlar kurar yaparız, şeklinde düşünceler aklıma geliyor hep. Ödediğim para en son 170TL gibi birşeydi, parası koymuyor, Alman firmasına kontrol yaptırmak koyuyor diyebilirim.

Bu işin Almanla alakası yok ona bakarsan araçlar yabancı petrol arap(hiç sevmem) ama para tamamen vergi olarak devlete kalıyor ve o para vatandaş için kullanılmıyor

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tam olarak aynı olay değil. Arabalar yabancı fakat üretimi için milyarlarca dolar yatırım ve onbinlerce işçi binlerce mühendis gerektiren, AR-GE'nin çok önemli olduğu bir alan. Petrol ise şans işi, Arabın toprağında var şanslarıyla para kazanıyorlar. Vergi ise dünyanın kanunu ve çok az ülkede hakkıyla alınıyor değerlendiriliyor.

Ancak "araç muayene" gibi bir iş, ülkede çok saygın ve iyi TSE gibi kuruluşumuz var. Yığınla ünv, insan gücü ve imkan var. Yine de gidip Alman'ın sistemini markasını ithal etmek. O muayeneye gittiğimizde bir sıra bekleme faslı oluyor bilirsiniz o esnada orada calışan teknisyenlerin üniformaları, araçların kabul edildiği kısımlardaki cihazların yerleşimi, tasarımı falan her birşeyi Alman ayarlamış yapmış gibi düşünceler geçmeye onları dahi neden biz  yapamayız ki diye düşünmeye başlıyorum.  Alman olayı y.dışında iyidir, u.arası ilişkilerde önemlidir ancak aynı Alman ülke içinde şeylere karışacak, kural koyacak şekildeyse durum farklı.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Çünkü Türk'e bırakırsan adam senden 100 TL alır gider 50 TL'sini muayene istasyonundaki adama verir, aracın muayene olmadan onayını alır çıkar.  Burada Alman gelip işletmiyor ki, sadece sistemi koymuş işleten ve uygulayanlar Türk. O açıdan bakarsan kanunların çoğu ithal. Medeni Kanun - İsviçre, Türk Ticaret Kanunu - Almanya v.s. Liste uzayıp gider. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu TüvTürk olayında çok büyük rant var bence. Bakkaldan ekmeği bile nerdeyse kredi kartıyla almak isteyen vatandaşımız, muayeneye gidince okadar parayı paşa paşa nakit veriyor. Bu ülkede nerdeyse herşeyi kredi kartına taksitle alabiliyorsunuz ama TüvTürk araç muayenesi nakit.(Sıcak para) Olayın en ilginç yanı da Alman diye güvendiğimiz sistemin en son WV emisyon krizinde düştüğü gülünç durumdur. Ha birde işin TüvTürk'ün Türk(!) ortağının Doğuş Grubu olması konusu varki, zaten o konuda hiç bişey demiyorum bile..

Zorunlu araç muayenesi-->TüvTürk-->Sıcak nakit para akışı-->Büyük Rant-->Doğuş Grubu--> WV Grubu Türkiye Dist.--> ??? (Siz anladınız onu:)

Not: Bu ülkede millet kapalı alanda sigara içmeme konusuna bile uyum sağladı nerdeyse. Önemli olan uygulanabilir mevzuat ve sıkı denetim bence. Almana vs gerek kalmaz zaten.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

Araç muayene ücretleri, 1 Ocak  2016'dan geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artacak. Buna göre  muayene ücretleri 97,94 lira ile 258,42 lira arasında değişecek.

Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Trafik Kanunu ile bu kapsamdaki  yönetmeliklerde düzenlenen belge, ceza ve muayene ücretleri 2016'da yeniden  belirlenecek. Söz konusu ücretlerde, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2015  yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artışa gidilecek.

Buna göre, yılbaşından itibaren muayene ücretleri, otobüs, kamyon,  çekici ve tankerlerde 245,44 liradan 258,42 liraya, otomobil, minibüs, kamyonet,  özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklarda 181,72 liradan 191,16  liraya, traktör, motosiklet ve motorlu bisikletlerde 93,22 liradan 97,94 liraya  yükselecek.

Öte yandan, yılbaşından itibaren araç muayene yetki belgesi ücretleri  de artacak. Araç muayene işletme yetki belgesi ile geçici işletme yetki belgesi  116'şar lira, yola elverişlilik muayenesi yetki belgesi de 23 bin 706 olarak  yeniden belirlendi.

Araç grubuna göre 2016'da uygulanacak araç muayene ücretleri şöyle:

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler

Eski ücret 245,44

Yeni ücret 258,42

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork   

Eski ücret 181,72

Yeni ücret 191,16

Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet

Eski ücret 93,22

Yeni ücret 97,94

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yabancıya devredilen kurumların vazgeçilmez kuralıdır, ücret artışları. Türk Telekom örneğin, 2005'te yabancıya devredilditen sonra 9,5TLolan telefon 25TL, 26TL olan ADSL Internet ise 60-80TL arasına yükseldi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 ay sonra ...

ACİL YARDIM! aracımı 2014 yılında 0 aldım..trafiğe çıkış tarihi 20.04.2014 fakat ruhsatta yazan ilk muayene tarihi 20.02.2016 .. sıfır alınan araçlar 2 yıl(24ay) sonra ilk muayenesine girmesi gerekmiyor mu? hatta tüvün kendi sitesinde ilk 3 yaştan sonra her 2 yılda bir muayene olacak yazıyor.. benimkine niye 22 ay sonra muayene istiyorlar??

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

ACİL YARDIM! aracımı 2014 yılında 0 aldım..trafiğe çıkış tarihi 20.04.2014 fakat ruhsatta yazan ilk muayene tarihi 20.02.2016 .. sıfır alınan araçlar 2 yıl(24ay) sonra ilk muayenesine girmesi gerekmiyor mu? benimkine niye 22 ay sonra muayene istiyorlar??

4 yerine 2 şeklinde yanlış yazdıkları için olabilir mi?

Trafik ruhsat tescil zamanında fark etmiş olsaydınız, bir dünya prosedür ile halledebilirdiniz belki. Harcanan zamana uğraşa emeğe değermiydi? Bence değmezdi 2 ay için.

Daha çok zaman geçirmeden randevu alıp bir an önce aracınızı muayeneye götürün. Şu an aracınız bağlanabilir bile. Ülkemiz kanunlarında haklı olduğunuz halde bu durumu anlatamazsınız kimseye.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bikaç yerde araştırdım artık arabanın üretim tarihini baz alarak belirleniyormuşmuş.. aracımın üretim yılı 2013 trafiğe çıkışı 2014..devletin ne denli aç gözlü olduğunu düşünürsek bana gayet inandırıcı geliyor..

33 dakika önce, İlhan :

4 yerine 2 şeklinde yanlış yazdıkları için olabilir mi?

Trafik ruhsat tescil zamanında fark etmiş olsaydınız, bir dünya prosedür ile halledebilirdiniz belki. Harcanan zamana uğraşa emeğe değermiydi? Bence değmezdi 2 ay için.

Daha çok zaman geçirmeden randevu alıp bir an önce aracınızı muayeneye götürün. Şu an aracınız bağlanabilir bile. Ülkemiz kanunlarında haklı olduğunuz halde bu durumu anlatamazsınız kimseye.

4 yerine 2 şeklinde yanlış yazdıkları için olabilir mi? :) eğer gerçekten böyle bişey olsa bile resmi evrakta yanlışlık yapılmasının çok ciddi sonuçlar doğuracağını bilmek lazım..bu işi bukadar basite indirgeyip söylemek doğru değil.. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

O olay benim de başıma geldi, şu an kullandığım 2012 model araç Kasım 2013 trafiğe çıkışlıydı, ancak 31 Ocak 2015'te ilk muayene süresi dolmuş. Ha bunun bana ufaktan faydası oldu. Şöyle ki 4 Şubat 2015'te ikinci el aldım aracı, noterdeyken farkettik olayı, daha doğrusu farkettirdiler. Muayene olmadan satış yapılamıyormuş, eski sahibi götürdü muayene yaptırdı öyle aldık aracı. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...