Jump to content

Trafik Sigortasında Yüksek Fiyata Fren !


Efebey
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyat dönemi bitiyor. Hazine Müsteşarlığı’nın teknik düzeyde devam ettiği çalışmanın yaklaşık 2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.

l5divnsk.jpg

16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyat dönemi bitiyor. Hazine Müsteşarlığı’nın teknik düzeyde devam ettiği çalışma ile trafik sigortasının fiyatlandırmasına kalıcı çözüm bulunuyor. 

Öncelikli olarak Destekten Yoksun Kalma Tazminatı’nın hesaplamasına standart getirilecek. Sigorta şirketlerinin uzun süredir pahalı poliçeye gerekçe gösterdiği standart hesaplama yöntemi Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılacak değişiklik ile kalıcı hale gelecek. Böylece bedeni zararlarda ödenecek rakam belirlendikten sonra yeniden mahkeme kanalıyla değişmeyecek. Böylece sigorta şirketleri yüklü miktarda karşılık ayırmayacak.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e sunulacak çalışmanın 1-2 ay içinde tamamlanması öngörülüyor.Tavan fiyat uygulaması ilk etapta düşünülmüyor. Yüksek fiyat çözülmezse tavan fiyat uygulaması da gündeme gelebilecek.

BİRLEŞME YOK

Çalışmalarda Zorunlu Trafik Sigortası ile kaskonun birleştirilmesi yer almıyor. ABD ve Avrupa’da her iki poliçe birlikte satılabiliyor. Ancak Türkiye’de milyonlarca araç kaskosuz olduğu için Hazine zorunlu birleştirmeye soğuk bakıyor. 

Geçen yıl 200-300 liraya yapılan Otomobil zorunlu trafik sigortası bugün 400-1.000 lira arasına çıkmış durumda. Ticari araçlarda ise bu rakam 2 bin liraya kadar çıkıyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi, son bir yıl içinde meydana gelen artışın sebebini bedeni zararlara ilişkin açılan davalar sonrası ödenen tazminatlardan kaynaklandığını belirtti. Yetkili, “Örneğin bir bedeni kaza için Hazine’nin yetki verdiği kişiler 60 bin lira hesaplarken sigorta şirketi de bu miktarda karşılık ayırıyor. Ancak yıllar sonra mahkemeden gelen bir kararla rakam 160 bine çıkabiliyor” diye konuştu.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

9 saat önce, Serkan55 :

Sigortayi yaptirmam gerekiyor fiyat geçen senenin iki katı ne yapsak beklesekmi yasayi

 

Kesinlikle yaptırın. Allah korusun bir kaza vs durumunda çok fazla canınız yanar. Düzenleme çıkar ise zaten belli bir miktarını geri ödeyeceklerdir diye tahmin ediyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

9 saat önce, Serkan55 :

Sigortayi yaptirmam gerekiyor fiyat geçen senenin iki katı ne yapsak beklesekmi yasayi

Trafik sigortası yaptırmaktan kaçınanlar olsa da bu sigortadan kaçış yolu yok. Her ne kadar bu riski göze alarak trafik sigortası gecikmelerini hiçe sayan sürücüler olsa da, araç sigortası gecikmelerinin tespit edilmesi halinde kişiler, sigortasını yaptırmak zorunda kalacaktır, aksi halde sigortasız araç trafikten men edilecektir. Bu durumda yine sigorta yaptırmaktan kaçan sürücü, er geç trafik sigortası sorgulaması yapmak ve sigortalanmak zorunda kalacak.

Üstelik artık online işlemler ile; denetimlerde trafik sigortasını geciktirmiş kişileri tespit etmek, ceza kesmek çok daha kolay. Trafik sigortasının online sisteme geçilmesi ile işlemler rahatlıkla takip edilebilmekte, takip neticesinde ise trafik sigortası sahibinin ne zaman, nere de, saat kaçta sigorta sahibi olduğu görülebilmektedir.

Trafik sigortası geciktirmelerinin her durumda; trafikten men edilme, aracınızın çekilmesi ya da maddi yaptırımları gibi cezası var ancak cezai yaptırımlar değişebiliyor. Daha açıklayıcı olmak gerekirse; trafik sigortasız geçirdiğiniz her gün ceza oranı ile orantılı. Ne kadar geciktirirseniz o kadar ceza oranınız artar.

Trafik sigortası yaptırmadığınız gerekenin ertesi günü yaptırmanız halinde %5 oranında bir ceza ödemeniz gerekir. Bu nokta da bir önemli nokta var; trafik sigortası yenileme tarihi hafta sonuna denk geliyor ise poliçe yenilemenizi ilk iş gününde yaptırmanız şartıyla gecikme cezası uygulanmamaktadır.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası ile Karşılaşma Durumları

Trafik sigortası gecikme cezasıyla 2 şekilde karşılaşabilir, iki farklı durumda iki farklı yaptırımla karşılaşırsınız.

1. Sigorta yaptırırken karşılaşabilir, gecikmez cezası ile karşı karşıya kalırsınız.

2. Trafik çevirmesi esnasında karşılaşabilirsiniz ancak bu durumdaki cezai yaptırım bütçenizi daha fazla sarsacaktır.

Trafik sigortası poliçenizin zamanında yenilenmesi halinde hasar alması halinde bir kademe, iki hasar alması halinde ise iki kademe aşağı iner. Trafik sigortanızı geciktirmeniz, yenilememeniz halinde ise hem kademe düşer hem de geciktirdiğiniz her otuz gün içerisinde % 5 oranında gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammı %50 ile sınırlanmıştır.

Görüldüğü üzere devlet tarafından zorunlu tutulan trafik sigortası yaptırılmaması bir yana geciktirilmesi hali de oranları farklılıklar içerse de cezalar içeriyor.

Kaynak

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Üstteki arkadaş durumu çok iyi özetlemiş. 

Ben sigorta şirketlerinin fiyatlarda bir indirime gideceğini de düşünmüyorum açıkçası. Sırf geçen yıl 2 milyar tl'nin üzerinde zarar etmişler. Zarar eden özel bir işletmenin yine zararına satış yapmasını bekler misiniz?

Fiyatları değiştirmenin tek bir yolu var, devlet 1 Haziran'da değiştirdiği genel şartları yeniden gözden geçirecek ve ölümlü kazalar sonrasında tazminat tutarını sabitleyecek, bu tutara mahkeme ile itiraz yolunu da kapatacak. Diğer türlü fiyatların düşmesini kimse beklemesin. 

Geçen hafta https://www.sigortam.net/zorunlu-trafik-sigortasi-fiyatlari sitesinden teklif aldım, 8 şirketin teklifini verdiler, en ucuz teklif bile geçen yılın çok üstünde. üstelik kazam vs. hiçbir sıkıntım yok. Bakalım nereye varacak bu iş, ama açıkçası ben karamsarım bu konuda.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ülkede çalışıp para kazanın hakkı verilse yüksek fiyatlara itiraz etmeyeceğim ancak calışanın hakkı verilmiyor. Çalışanın ücreti verilirken hep pazarlık yapılıyor, sonuna kadar düşürülüyor, insanlar iyi para kazanamıyor. Ancak iş sigorta, vergi, kiraya gelince değişiyor rakamlar sonuna kadar yükseltiliyor. Bu düzen 50% oy aldığı için çok fazla yapılacak şey de yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...