Jump to content

3. Nesil Mazda 3 Aşırı Yakıt Tüketimi

bayfeynmann
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Geçenlerde lastik değiştirdim petlasın 245x40x18(yanlış olmasın) kış lastiğini aldım. Ancak bir kaç gün sonra lastik basınç arızası verdi. (Ankara) Eskişehir yolunda bulunan bp ye gidip hava basacaktım. Ancak hava pompasına yaklaşırken aracın altını sürtmeye benzer ya da ön tampona bir şey sürter gibi "gacırt" diye bir ses geldi. İndim baktım ancak bir şey yoktu. Hiç bir yere sürtmemişim, aracın altında da bir şey yoktu. Hava basıp yola devam ettim (32psi idi 34 yaptım ikaz lambası sönmedi 36 yaptım yine sönmedi neyse dedim 36 ile devam ettim.) ancak aşırı bir şekilde yakıt tüketimi yapıyordu. Yani şöyle; vitesi sürekli yüksek tutup deviri düşük tutarak az yaktırıyordum arabaya. Bu şekilde düz yolda hiç yakmazken hatta gösterge 100km den 101km olurdu bazen ama bu şekilde 98-97 oldu. O gün sorunsuz bir şekilde gitseydim ortalama 30km yakacakken 65-70km yaktım (göstergeye göre, göstergede bir sorun yok). bende sorunu lastiğe bağladım. akşam dönerken basıncı tekrar 32 yaptım ancak aynı tüketim devam etti. Sanırım motorda bir şey oldu. Böyle bir şey yaşayan var mı? Ya da sorunun ne olduğunu ne yapabileceğimi bilen biri var mı? Muhtemelen salı ya da çarşamba servise götüreceğim aracı. Bugünde çalıştırırken aküden elektrik çekemedi sanırım çalışması 20sn yi buldu. Düğmeye bastım çalışırken zorlandı baya sanırım soğuktan dolayı ancak bugün çalıştırdığımda hava 10derece idi, daha soğuk günlerde böyle olmadı. Yakıt birinci öncelik olmak üzere sorunun ne olduğunu ya da yardımcı olabilecek biri var mı acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba, yazdığınız ölçü için yanlış olmasın demişsiniz de umarım yanlış yazmışsınızdır. Yuvarlanma dairesinde sorun yok da 245 taban 150nm tork üreten atmosferik otomatik arabaya feci halde kalın bir ölçü, zaten yeni kış lastiği olduğu için sürtünme artıyor, üstüne 245 taban ve artan lastik ağırlığını düşünürsek ortalama tüketimin 1lt'den dahi fazla artması çok normal. 

Ben BMW 218i ile lastik değiştirip 225'ten 245 ön 255 arkaya geçip uzun yol yapmıştım, 6.5lt yakan araba uzun yolda direk 8'e çıkmıştı.

.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 dakika önce, Zealot :

1. seçenek yakıt..    yakıta dikkat edin depo da az akaryakıt varsa, bi fulleyip çalışmasını deneyin

200lük yakıt vardı hocam, 10 varken bile çalıştırdım yazın hiç böyle olmadı bi gidip konuşacağım bakalım ne durum

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, bayfeynmann :

32psi idi 34 yaptım ikaz lambası sönmedi 36 yaptım yine sönmedi neyse dedim 36 ile devam ettim

Sönmesini beklemeyin. Siz lastiklerin basıncını doğru olarak ayarladıktan sonra, lastik basınç butonuna basılı tuttuğunuzda mevcut basıncı "varsayılan" olarak belirliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

kış aylarında hem hava koşullarından ötürü hem de lastikten ötürü şehir içi kısa mesafe kullanımlarda yakıt artar. benimki de 7-7-5 bandından 9 lara geldi hatta 9.5.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Kış aylarında normaldir hocam bu artış. Ben de kışlıkları taktırdıktan sonra 9.5 10 lara geldi 7 lerden.(sürekli şehir içi kısa mesafe) Taktırdıktan 2-3 hafta sonra basınç lambası bende de yandı 34 ten 32 ye düşmüş tekrar bastırdım direksiyonun solunda yanan ışık ile aynı simgeye sahip düğme var ona basılı tutarsanız lamba söner.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 3 hafta sonra ...

Arkadaşlar servise gittim. O fren ve ses olayı şehir içi fren sisteminden dolayı (30km/h altı hızlarda) olduğunu söylediler ancak mesafeye göre süratli değildim. Abi sen ister yavaş ister hızlı ol sistem algıladıysa yapar freni dedi. Lastik basınç muhabbetinde de, hava bastıktan sonra düzelir sanıyordum düğmeye basmak gerekiyormuş. O karmaşada araçta öyle bir düğme olduğunu unutmuşum resmen :D  Yakıt olayıda kıştan dolayıymış aracım power/at şentepede oturduğumdan dolayı ortalama 10.4lt/100km sorun gözükmüyor. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...
Geçenlerde lastik değiştirdim petlasın 245x40x18(yanlış olmasın) kış lastiğini aldım. Ancak bir kaç gün sonra lastik basınç arızası verdi. (Ankara) Eskişehir yolunda bulunan bp ye gidip hava basacaktım. Ancak hava pompasına yaklaşırken aracın altını sürtmeye benzer ya da ön tampona bir şey sürter gibi "gacırt" diye bir ses geldi. İndim baktım ancak bir şey yoktu. Hiç bir yere sürtmemişim, aracın altında da bir şey yoktu. Hava basıp yola devam ettim (32psi idi 34 yaptım ikaz lambası sönmedi 36 yaptım yine sönmedi neyse dedim 36 ile devam ettim.) ancak aşırı bir şekilde yakıt tüketimi yapıyordu. Yani şöyle; vitesi sürekli yüksek tutup deviri düşük tutarak az yaktırıyordum arabaya. Bu şekilde düz yolda hiç yakmazken hatta gösterge 100km den 101km olurdu bazen ama bu şekilde 98-97 oldu. O gün sorunsuz bir şekilde gitseydim ortalama 30km yakacakken 65-70km yaktım (göstergeye göre, göstergede bir sorun yok). bende sorunu lastiğe bağladım. akşam dönerken basıncı tekrar 32 yaptım ancak aynı tüketim devam etti. Sanırım motorda bir şey oldu. Böyle bir şey yaşayan var mı? Ya da sorunun ne olduğunu ne yapabileceğimi bilen biri var mı? Muhtemelen salı ya da çarşamba servise götüreceğim aracı. Bugünde çalıştırırken aküden elektrik çekemedi sanırım çalışması 20sn yi buldu. Düğmeye bastım çalışırken zorlandı baya sanırım soğuktan dolayı ancak bugün çalıştırdığımda hava 10derece idi, daha soğuk günlerde böyle olmadı. Yakıt birinci öncelik olmak üzere sorunun ne olduğunu ya da yardımcı olabilecek biri var mı acaba?

Yakıt fazlalığı nedeni 245/40-18 lastikler birde havaların ankarada ciddi (ayaz) soğuk olması
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Orijinale göre her bir tekerlek 3 cm büyümüş oluyor. Totalde 12 cm lik sürtünmeyi artırdınız. Yakıtın yüksek olması normal. 

12 cm küçük gibi duruyor fakat aracın ağırlığı ve sürati gibi etkenlerle birleştirip bir sürtünme katsayısı ortaya çıkartıp sürtünme kuvvetini hesaplayacak olursak 12 cm' in 1.5-2 lt fazla yaktırması doğal karşılanabilir. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün İstanbul-Yalova-İstanbul yaptım. Son yağan kar olayından beri pek çıkarmıyordum arabayı. Lastikleri gözüme bir inik geldi. Mehmetçik tesislerinde bir kontrol edeyim dedim lastikleri. O da ne. Önler 22-23 arkalar 17-19 olmuş. İşin garip yanı lastik basınç uyarı ışığı yanmadı. Osman gazi köprüsünü kullanarak gidip feribotla geri döndüm. 80 km lik gidişte ortalama 80-90 km/s hızla 4.7 l/100 yaktı. Geliş feribotlaydı. Pendik feribottan inip Ataşehire kadar iş çıkışı dur-kalk trafikte 7.4 l/100 yaktı. 6 ay/10.000 bakımı yaptıralı 500 km falan oldu. Bana gayet makul geldi. Lastik basınçlarınızı özellikle böyle değişken havalarda mutlaka sık sık kontrol edin bence. Özellikle yeni Mazda'ların lastiklerinde aktif bir lastik basınç sensörü olmaması yanıltabiliyor. 18" ince yanak lastikler de öyle kolayca indiğini belli etmiyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Lastiklere hava yerine nitrojen doldurtursaniz hava isi degisimlerinden cok daha az etkileniyor.ayrica nitrojen normal hava gibi lastik icinde terleme yapmamasida ayri bir arti. Lastik basinci onemli bir mevzu. Aracin frenleme mesafesini , yol tususu , lastik omru ve yakit gibi bircok faktoru etkiliyor. Kullandigimiz araclar hangi marka olursa olsun tabiri cayiz ise biz dort teker uzerinde gidiyoruz. Duzenli araliklarla kontrol etmekte fayda var. Herkese kazasiz belasiz iyi surusler...

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bende jantları 19 inç ve lastikleri 225 yaptım 10 l. aşşağı düşmüyorum. :) 

onun canı sağolsun :))

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 1 yıl sonra ...

Merhaba Mazda severler, Mazda 3 power 2016 model benzinli otomatik aracımı yeni aldım şu an 3200 km de ancak yakıt tüketimim hala 10 lt üzerinde bunun için ne yapmalıyım ??

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

8 saat önce, SemihinMazdası :

Merhaba Mazda severler, Mazda 3 power 2016 model benzinli otomatik aracımı yeni aldım şu an 3200 km de ancak yakıt tüketimim hala 10 lt üzerinde bunun için ne yapmalıyım ??

Konuyu forumda mevcut ortak konu başlığı altında birleştirdim.

Aracınızın lastik / jant ebatları orijinal boyutlarda mı?

Lastik basınçlarınızın durumu?

Ağırlıklı Kullanım güzergahınız ve kullanım mesafeniz.

Yolcu ve yük ağırlığınız.

Klima kullanımı

Ama asıl önemli konu, kullanım tarzı..

Skyactiv Mazda3 yakıt verileri konumuza da bir göz atabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...