Jump to content

Sıfır Km Mazda Araç Alırken Yaşanılan Zorluklar Nasıl Aşılır?

Alper ŞENLİER
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Youtube test videoları ve forumdan öğrendiğim bilgiler doğrultusunda sonunda kararımı vererek Mazda 3 Sedan 1.5G SkyActiv Power donanım Deri koltuklu  araç satın almaya karar verdim,ve Bursa'da bulunan satış bayiisine ulaşarak test sürüşümü gerçekleştirdim.Hemen akabinde pazarlık aşamasına geçerek satış şartlarını öğrenmek istedim fakat istemiş olduğum donanıma sahip araç stoklarında olmadığı için fiyat belirtilemeyeceklerini ve istemiş olduğum aracın bir sonraki ay tahsislerinde bulunduğu belirtilerek beklemem gerektiği belirtildi.Bu durum geçen ay Kasım ayında ÖTV artışlarından hemen önce yaşandı.

Bu ay bayii ile yaptığım görüşmede belirtilen aracın sadece Dizel donanımlı modellerinin stoklarına gireceğini benzinli araç bulamayacaklarını öğrendim.Anlayacağınız bu durum sonrası hem zaman hem de ÖTV zamları nedeniyle zarar yaşamış oldum doğal olarak.

Bu konu ile alakalı yardımcı olabilecekleri düşüncesi ile Mazda genel merkezine mail attım 2 kez fakat dönüş sağlanmadı tarafıma.

Hem satış bayiisi hem genel müdürlük konu ile ilgili sanki aracı satın almamam gerektiği konusunda işbirliği yapmış gibi araç satmak için hiçbir girişimde bulunmadılar.Benim şu ana kadar iş hayatına dair tüm tecrübelerim; karşında eğer ciddi bir alıcı var ise satışı tamamlamak için şartlar sonuna kadar zorlanır sonrasında eldeki imkanlar doğrultusunda alternatifler sunulur ve müşteri kaçırmamak için herşey yapılır yönündedir.Hele ki genel müdürlüğe yansıyan bir durum var ise bayiide çözülemeyen, ortalık ayağa kalkar.Fakat Mazda ile bu noktada yaşadığım satış deneyimi beni hayal kırıklığına uğrattı.

Bu noktada Mazda almak konusunda ısrarcı davranıp davranmama konusunda açıkcası ikilemde kaldım ve Mazda'nın araçlarından sonra belkide en güzel parçası olan bu foruma üye olarak görüş almaya karar verdim.

Çok fazla kilometre yapmayan bir sürücü olarak dizel arabaya ekstra ücret ödemek ve forumda yayınlanan test videosunda da belirtildiği üzere benzinli ve dizel arasında tüketim açısından çok ciddi fark yokken,kararım net bir şekilde Benzinli araçtan yana.Bu noktada önümüzdeki sene itibariyle yenilenmiş araçlarında satışa sunulacağı netleşmişken izlemem gereken doğru yol konusunda görüşleriniz benim için yol gösterici olacaktır.

Dolardaki hareketlilik,ÖTV zamları vb. durumlar gerçekten kafamı karıştırmış durumda.Yeni araç için beklersem şu an dizel için ödeyeceğim rakamları benzinli bir araç içinmi ödemiş olurum, zaman aleyhime işlemeye devam mı eder bilemiyorum.

Araç bulmak için tüm bayiiler ile iletişime geçerek mevcut modelin istemiş olduğum donanımınamı ulaşmaya çalışmak daha doğru olur,görüşlerinizi ve satış deneyimlerinizi paylaşmanızı rica ederim.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yakin illerde bulunan diger bayiler hatta yakin olmasa dahi en iyi cozumu ureten bayiye ulasmaniz akilci olur bence. Mugla bayiisi bircok konuda yardimci oluyor, gorusmeniz faydali olur diye dusunuyorum.
Fazla km yapmiyor iseniz dizel her anlamda gereksiz ama bekledikce de fiyatlarda dusus olacak gibi durmuyor. Bu asamada sifir almaya kararli iseniz yeni kasayi/modeli bekleyin derim ya da bunun yerine sifira yakin kmde (10-15 hatta 20 bin civari) 2. el arac alirsaniz da hem sifir ayarinda arac kullanmis olur hem de fiyattan avantaj elde etmis olursunuz.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yapmış olduğunuz geri dönüşler için öncelikle çok teşekkürler.İlk dakikadan itibaren desteğinizi hissettirdiniz.

1 hour ago, Holydao said:

Yakin illerde bulunan diger bayiler hatta yakin olmasa dahi en iyi cozumu ureten bayiye ulasmaniz akilci olur bence. Mugla bayiisi bircok konuda yardimci oluyor, gorusmeniz faydali olur diye dusunuyorum.
Fazla km yapmiyor iseniz dizel her anlamda gereksiz ama bekledikce de fiyatlarda dusus olacak gibi durmuyor. Bu asamada sifir almaya kararli iseniz yeni kasayi/modeli bekleyin derim ya da bunun yerine sifira yakin kmde (10-15 hatta 20 bin civari) 2. el arac alirsaniz da hem sifir ayarinda arac kullanmis olur hem de fiyattan avantaj elde etmis olursunuz.

@Holydao görüşleriniz benim için çok değerli teşekkürler ayrıca Muğla bayiisi ile ilgili olarak yönlendirmenizin ne kadar doğru olduğunu @okkko bey iletisiyle göstermiş oldu.

51 minutes ago, okkko said:

Bana pazartesi ulaşın bir çözüm üretelim. (Muğla Gören Bayi)

Okan. 0542.266 96 61

0252.225 55 55 》211

@okkko Pazartesi günü arıyor olacağım mutlaka ilginiz için teşekkürler.

1 hour ago, Zealot said:

izlenmiş ve dikkate alınmış olmasına çok sevindim =)

@Zealot çok başarılı bir test emeği geçenlerin eline sağlık.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yaklaşık 1,5 sene evvel sıfır mazda 3 motion paket almak için kolları sıvadım. Zaten bol donanım seven birisi olmadığım için bu paket işimi görecekti ama o dönem giç bir bayide motion paker hb mazda 3 bulamadım. En sonunda istanbuldan kalkıp izmit bayisine (yanılmıyorsam adı haldız olacak) gittim. Fiyatta anlaştık kaporamı verdim araç da bir ay sonra gelecek ama geldiği zamanki kurdan etkilenir bilginiz olsun dediler.

Bende o bir ay içinde fazla bir artış oşmaz diyerekten kafam rahat bir şekilde istanbula geri döndüm.

Terör olayları, artan kur, gerilen siyaset, genel otomobil zamları derken maalesef mazda 3 alamadım. Araç fiyatları bu bir ay içinde öyle bir arttıki o fiyatı. 3-4 bin altına gidip yaris aldım. Şansızlığımı artık siz düşünün.

Yılbaşından sonra yeni zamlar muhakkak olacaktır. Siz bekledikçe fiyatlar artıyor. Butik bir markaya gönül vermenin dezavantajı da bu olsa gerek. Gerçi butik olayı bana inandırıcı gelmiyor, fazla satamayınca butik imajı verilmiş gibi ama neyse.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Merhaba,
Aynı şekilde ben de neredeyse zorla ellerinden aldım arabamı. Bursa'dan aldım ki araç Diyarbakır'dan geldi. 30 aralık 2014 de aldım. 2 gün sonra alsam 2015 model olacaktı ama takmadım. İlk fotoğraflarını gördükten 18 ay sonra alabilmistim.
Istemeyerek te olsa satıyorum. Ha pişman mıyım... Bazen belki diyorum. Bazen de değilim diyorum. Ben aracı satmak düşüncesine hiç bulaşmadığım için, sadece duygusal bağlandığım için bu aracı aldım. Butik marka olmasına da inanmıyorum. Kendimi bir Mazda severi ve aşağı olarak şanssız ve biraz da bahtsız nitelendiriyorum.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

12 saat önce, robosapiens17 :

2 gün sonra alsam 2015 model olacaktı ama takmadım.

Artık satılan yıl değil, aracın üretildiği yıl model yılı oluyor.

Yanlış hatırlamıyorsam 2014 yılında çıkan bir kanun değişikliği ile bu durum düzeltildi.

2009 yılında üretilen aracı 2013 diye satıyorlardı.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Artık satılan yıl değil, aracın üretildiği yıl model yılı oluyor.
Yanlış hatırlamıyorsam 2014 yılında çıkan bir kanun değişikliği ile bu durum düzeltildi.
2009 yılında üretilen aracı 2013 diye satıyorlardı.

Aracın trafiğe çıkış yılı baz alınıyor diye biliyorum. Eskiden yılsonu trafiğe çıkan araçlar yeni model olarak satılıyordu. Bu şekilde kasım Aralık ayında araç alıp vergiden kuruluyordu firmalar. yılbaşından sonra da yeni model diye satıp az zarar ediyorlardı. Bunun önüne geçildi. Kasım Aralık çıkışlı da olsa trafiğe çıktığı yıla bakılıyor artık.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 minutes ago, ypbr said:

Aracın trafiğe çıkış yılı baz alınıyor diye biliyorum. Eskiden yılsonu trafiğe çıkan araçlar yeni model olarak satılıyordu. Bu şekilde kasım Aralık ayında araç alıp vergiden kuruluyordu firmalar. yılbaşından sonra da yeni model diye satıp az zarar ediyorlardı. Bunun önüne geçildi. Kasım Aralık çıkışlı da olsa trafiğe çıktığı yıla bakılıyor artık.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aksine bana göre bu saçma bir hareket oldu. Araçlar için önemli olan Model yılı ve bunun alt kümesi üretim tarihidir. 

Örneğin Ford 2017 Escape (Kuga)'yı ABD'de 2016 Nisan ayında satmaya başladı. Makyajlı CX-5 dediğimiz model Mazda tarafından 2016 CX-5 olarak isimlendiriliyor.

Esas tüketicinin korunması ise amaç, araçların ruhsatta model yılı/imalat tarihi belirtilmeliydi.

Örneğin eski aracımda bir sürü trim sesi sorunu vardı. Ama üretici firma 2014/02 ile şu sorular, 2014/05 ile şu sorunlar gibi nelerin ne zaman düzeltildiğini raporluyordu. Ama tüketicinin buna göre araç alması imkansız çünkü neyin ne zaman üretildiği, üretim dönemi belli değil.

Tek belli olan ülkeye ne zaman girdiği. Ülkeye ne zaman girdiği çok kullanılabilir bir bilgi değil.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mazdanın satış politikasını bende sevmiyorum . Daha doğrusu bir politikaları olduğunu bile düşünmüyorum. Fakat ben  ötv  indiriml araç almak için uğraşırken  sağolsun Konya bayisinde çalışan betül hanım o kadar yardımcı olduki hiç bir araç bayisinin yapmadığı şeyleri yaptı. Okadar yardımcı olmasaydı ben ötv li araç almayacaktım. Birazda iş satış danışmanlarında bitiyor diye düşünüyorum. 

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün anlamış oldum ki; değerli forum üyelerinin de belirttiği şekilde, bayiiler sorumluluk alırsa çalışanlarını bu yönde yönlendirir işinin başında olursa olmayacak diye bir durum yok.Okan bey ile bugün yapmış olduğumuz kısa görüşme bile(vakit darlığından) benim için umut verici oldu.İlk kez Mazda adına karşımda ciddi bir muhatap bularak; müşterisini Mazda kullanıcısı yapmak için çaba gösteren, alternatif sunan bir kurum ile görüştüğümü hissettim. 

Bursa gibi potansiyeli ve nüfusu yüksek bir şehirde vizyon sahibi olmayan bir bakış açısı ve müşterisini heyecanlandırmayan,aksine satış hevesini kursağında bırakan bir zihniyet Mazda'nın gelişimi için ne kadar faydalı olabilir bilemiyorum.Aynı anda birkaç otomobil markasına sahip olmanın getirdiği rahatlık ile hareket etmenin getirdiği bir tembellik durumu söz konusu sanırım.Mazda'nın tok satıcılara değil tam tersine işini severek yapan başarıya aç satış noktalarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.Markanın değerini arttırması,satış grafiğini yükseltmesi,yedek parçaya ulaşım hızını arttırabilmesi için ciddi satış rakamlarına ihtiyacı vardır.Bizi bilen bilir, alan alır, almayan da kendi bilir yaklaşımı var olduğu sürece piyasadaki kötü imaj asla değişmeyecektir.Mazda almak istediğimi belirttiğim tüm çevrem evet araçlar gerçekten çok iyi bizde bir dönem inceledik araştırdık fakat yedek parça sıkıntısı,ikinci eldeki satış hızı, bizleri markadan uzaklaştırdı diye belirtmekte.

Ben kendimi bu forum sayesinde şanslı hissediyorum hem gerçek kullanıcılarının yorumlarına ulaşarak marka hakkındaki önyargıların yersiz olduğuna, hem de satış anlamında destek alabileceğim kişilere ulaşmayı başardım.Ama internette ciddi araştırma yapmayan kulaktan dolma bilgiler ile hareket eden kaç kişi olduğunu düşünün daha satın almadan vazgeçen.Ve tabii kararını verip satın almak isteyen ama bayii çalışanlarının isteksiz tavırları ile vazgeçen.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Eylül aylarının sonlarına doğru bir mazda bayiine gittim, amaç deneme sürüşü yapmak ve kampanya hakkında bilgi almak idi. Bana 90 km uzakta olan bu bayi de deneme sürüşlerini yaptım. Hem dizel, hem benzinli mazda3 ayrıca cx3. 2013 çıkışlı 2012 dizel impresive 61.000km de ki aracımı takasta ne sayarsınız? diye sordum. Komik bir rakam söyledi, dedim ki neden? Bu araba 100.000 km yi geçince enjektörleri bitiriyor dedi. Bu adam mazda satıcısı. Dediği bilgi doğru olabilir, herhangi bir fikrim yok. Ancak sen aracı takasa satmak için alıyorsun ve daha 100.000 km ye 40.000 km var. ve araç bakımlar için sadece sana gelmiş. hem de 90 km den. O zaman 2016 kasa dizel de de vardır bu sıkıntı. Daha fazla konuşmaya gerek yok dedim ve yürüdüm.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Weya :

Eylül aylarının sonlarına doğru bir mazda bayiine gittim, amaç deneme sürüşü yapmak ve kampanya hakkında bilgi almak idi. Bana 90 km uzakta olan bu bayi de deneme sürüşlerini yaptım. Hem dizel, hem benzinli mazda3 ayrıca cx3. 2013 çıkışlı 2012 dizel impresive 61.000km de ki aracımı takasta ne sayarsınız? diye sordum. Komik bir rakam söyledi, dedim ki neden? Bu araba 100.000 km yi geçince enjektörleri bitiriyor dedi. Bu adam mazda satıcısı. Dediği bilgi doğru olabilir, herhangi bir fikrim yok. Ancak sen aracı takasa satmak için alıyorsun ve daha 100.000 km ye 40.000 km var. ve araç bakımlar için sadece sana gelmiş. hem de 90 km den. O zaman 2016 kasa dizel de de vardır bu sıkıntı. Daha fazla konuşmaya gerek yok dedim ve yürüdüm.

Sayın weya bu satıcı kelimenin tam anlamıyla malın önde gideniymiş.rakip firmadan içeri casus soksalar  ancak bu kadar aracı kötülermiş.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...