Jump to content

3.Nesil Mazda 3 Titreyen Dikiz Aynası

Tarahumara
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bose ses sistemi ses seviyesini yükseltince titretmeye başlıyor aynaları ve ön kapıları. Ön kapıları söküp vidalarını sıkılamıştım. Bazı yerlerde sünger takviyesi yapınca kapı içlerinden gelen titremeler gitmişti. Yan aynalar ve dikiz aynaları titremeye devam ediyordu. Yan aynalara yapabileceğim bir şey olur mu bilmiyorum ama dikiz aynasını söküp gevşemiş vidasını biraz sıktım. Aynanın camla temas ettiği yere biraz sünger bant yapıştırıp iyicene sıktım. Eskisine nazaran daha iyi olsa da hala biraz titreme var. Bu arada titreme basslı şarkılarda ses seviyesi 40-45'i geçince başlıyor. Asağıdaki videoda ses seviyesi en sonda 63. Sökmeden önce video çektim ama söktükten sonra çekemedim. Aynanın nasıl söküldüğünü de fotoğraflarla anlatacağım aşağıda.

Merak edenler ve görmeyenler varsa, kapı içi sökümünü paylaştığım konu:

Önce aynanın arkasındaki plastik korumayı, fotoğraftaki okların yönüne doğru ayırıyoruz. Çok kolay bir şekilde çıkıyorlar zaten.

1gmyBp.jpg

Koruyucu kapağı çıkardığımızda böyle bir manzara bekliyor bizi. Kırmızı yuvarlak içine aldığım yerde ayna ile cam birleşiyor.

Ln7aNG.jpg

Ok ile berlittiğim yerdeki vidayı söküyoruz. Bu aşamada isterseniz sadece vidayı sıkıp işlemi bitirebilirsiniz.

r2BQpN.jpg

Vidayı çıkarıp aynayı yukarı doğru çektiğinizde yerinden çıkıyor. Aynayı yuvasından çıkardıktan sonra, ayna arkasındaki kabloyu da üzerindeki klipse basarak çıkarabilirsiniz.

7NEkdW.jpg

Merak edenler için ayna arkasındaki parçalar bunlar. Ben cama bir şey yapıştırmayı sevmediğimden HGS etiketini de bu hazenin içine koymuştum aracı aldığımda. Gişe geçişlerinde hiçbir okuma problemi olmuyor. 80 km/h hız ile geçip okumuşluğu var.

ZEgVZ3.jpg

Ben, aynanın yuvaya oturduğu yere 2-3 kat bez bant attım ve söktüğüm adımların tersini uygulayarak geri taktım. Eğer siz isterseniz başka yöntemleri de kullanabilirsiniz.

Mv5E2Q.jpg

İşlemden önceki titremenin videosu. Sileceğe bakarak biraz anlayabilirsiniz. Kamera çok iyi çekemediği için işlemden sonraki halini çekmedim.

• Beğen 8
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Tüm bu fotograflara ragmen benim tam emin olamadigim bir nokta var.  Acaba iç dikiz aynasi sadece ön cama mi montajlanmis, yoksa herhangi bir sekilde aracin sacina yani gövdesine de degiyor mu?  Bunu sormamin nedeni, genelde günümüz araçlarinda ayna sadece ön cama temas ediyor, saca herhangi bir sekilde degmiyor.  Böylece olasi titresim problemleri minimize edilmis oluyor.  Eger ayna saca temas ederse sacdan gelebilecek titresime de açik oluyor.  Eski arabalarda genelde ayna saca montajli olabiliyor.

Eger herseye ragmen aynada titresim devam ederse, benim nacizane tavsiyem aracin audiosunun sesini biraz daha düsük ayarlamak olacaktir.  Bir audio sistemde volume dügmesini ne kadar açarsaniz, müzikteki bozulma (bunun teknik adi THD Total Harmonic Distortion'dur) o kadar artar.  Bu hemen her audio sistem için geçerlidir.  Kaliteli sistemlerin Watt gücünün yüksek olmasinin amaci ses volümünü yüksek dinlemek degil, düsük volümlerde çok daha kaliteli (distortion'suz) müzik dinlemektir.  Bir baska deyisle, volume dügmesini ne kadar yükseltirseniz sesteki bozulma (distortion) o kadar artar.  Dedigim gibi bu her zaman geçerlidir.  Düsük Watt'li sistemlerde bu bozulmayi daha kolay algilarsiniz çünkü ses açisindan tatmin olmak için volume dügmesini daha fazla açmaniz (THD'yi çok yükseltmeniz) gerekir.  Yüksek Watt'li bir sistemde distortion'i pek kolay algilayamazsiniz çünkü hiçbir zaman volume dügmesini o kadar yükseltmeniz gerekmez.  Ses siddeti (volume yükseltmeden dahi) sizi tatmin eder.  Biraz karisik oldu ama bilmem anlatabildim mi?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

5 dakika önce, AKayhan :

bilmem anlatabildim mi?

Evet anlatabildiniz :D ama bu dedikleriniz duyma yetisini sağlam insanlar için geçerli sanırım. Benim bir kulağım duymuyor ve haliyle normalden daha fazla yüksek sesle dinlemek durumunda kalıyorum. Bu arada eğer dinlediğiniz şarkı usb üzerinden minimum 320kb ise seste bozulma olmuyor. Oluyorsa da ben anlayamıyorum. Ayna sadece ön cama temas ediyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Güzel bir çalışma elinize sağlık.. İç dikiz aynası malzeme ve işçilik kalitesi bakımından aracımda en sevmediğim noktalardan birisidir.. ayarlarken elimde kalacakmış gibi duruyor ve sallanıyor..Bu sıkma işi yetkili servislerde bakıma gittiğimizde arıza kaydı şeklinde açtırılıp ücretsiz yaptırılamaz mı? Bu kadar gevşek veya boşluk olması normal mi acaba? acayip tirit oluyorum ayar yaparken..:)

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

elinize sağlık ancak çok riskli bir yr. o aynay ısöküp takarken camı çatlatma rski hep mevcuttur. sonraki çalışmlaarda aklınızda bulunsun. cama yapışık metal parça var oada.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bende de ayna yüksek seste ve bozuk zeminde titriyor. bi ara el atayım dediydim de çok absürt bir hata bence. belki de bir sonraki bakımda servise yaptırmak gerek garanti kapsamında bilemedim.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

--

simdi denedim de aynayı cama tutan vida bende oldukça sıkı durumda. bir milim bile sıkamadım. sorun (en azından bende) cama tutturulan yerde degil ayna ile cam arasındaki bağlantı çubuğunda gibi, bilemedim.

kapağı sorunsuz ve sıkı bir sekilde kapattım ama tırnağın birini kırmışım galiba koltukta öylece duruyordu:)) pek karlı bir girişim olmadı benim icin.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 4 hafta sonra ...

bende de aynı şekilde dikiz aynasının titreme problemi vardı. Bakım için servise gittiğimde belirttim ve aradan biraz zaman geçtikten sonra garantiden değişmişti dikiz aynası. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, NihatMert :

bende de aynı şekilde dikiz aynasının titreme problemi vardı. Bakım için servise gittiğimde belirttim ve aradan biraz zaman geçtikten sonra garantiden değişmişti dikiz aynası. 

değişim sonrası sorun çözüldü mü? sorun aynada mı bağlantıda mı?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...