Jump to content

2.Nesil Mazda 3 (BL) Kapı İzolasyonu

Mutlu Tekir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Öncelikle sadece yolcu tarafını yaptığım için şimdilik kesin bir şey söylemek hatalı olur ama 90 da başlayan rüzgar sesinin 100-110 larda başladığı farkettim sürücü tarafı için.

İlk olarak bu iş hoparlör değişimimden kaynaklı oldu. Hazır açmışken tam açayım tam yapayım diye düşündüm. 
Kapı iç panelini sökmekle başladım işe. Kapı döşemesinin nasıl söküldüğünü bir çok yerde yazdım. Videoları çok fazla. İç paneli sökmek için de cam motorunun somunlarını söküp çıkartıyoruz, ardından da tüm gözüken somunları çıkarıyoruz. Tüm somunları çıkardıktan sonra iç panel yapışmış olacak. Bunu hafif hafif yavaşça kanırtarak çıkartacağız. Karşımıza böyle bir manzara çıkacak.

P_20170527_125144_vHDR_On.thumb.jpg.f67dd64b8cd54742a6cd8b70566f8208.jpg

Bizi çok büyük bir pislik bekliyor. Ben ıslak mendille defalarca silerek temizlemeyi seçtim. İsteyenleriniz evden hortum çekip yıkayabilir de. Defalarca silip temizliğinden emin olduktan sonra bitüselfleme aşamasına geçtim.

P_20170527_125147_vHDR_On.thumb.jpg.72fd80e6c0f34d083800dd6fc5bf13f6.jpgP_20170527_125153_vHDR_On.thumb.jpg.bf9a5cfc50b17876a7d362a2dccdb50c.jpg

Sağ altta 2 ray arasında köpük bir malzeme. Titreşimi emme amaçlı sanırsam. Nerede olduğunu sonraki resimlerde görebilirsiniz.

P_20170527_144731_vHDR_On.thumb.jpg.6710f22e6a7996c4174e4fb61e1df74d.jpg

Bitüself yapıştırırken hava bırakmamaya dikkat etmek lazım. Kazıya kazıya yapıştırmak gerek. Bunun için de trim sökme parçalarından düz olan bir parçayı kullandım. Metaller çok keskin, el kol her yer çizik için kalıyor. Dikkatli olmak gerekli. Dış sacın tamamına yakınına, iç taraftaki sacın da öteki tarafına belirli yerlere yapıştırdım.

P_20170527_144909_vHDR_On.thumb.jpg.f36aded60313a6c853e968b05fc920ad.jpg

Dış sac tarafıyla işimizi bitirdikten sonra iç paneli geri monteledim. Bunun için önce cam motorunu küçük tırnakları vasıtasıyla iç panele döndürerek yuvasına oturtuyoruz. Ardından camı tutan profilin üstündeki 2 vidayı iç paneldeki deliklerinden çıkarıp bir yandan da somunlarını takmaya çalışıyoruz. Bu kısım biraz uğraştırıcı. Ardından iç tarafta gözüken metal ve iç panel plastiğinin üzerinde belirli yerlere bitüself yapıştırım. Camın üst kısımları, küçük parçalar halinde plastik parçaların üstü... Bundan sonraki aşamada ise Adetaş Yapı'dan aldığım Oto Ses Yalıtım 8 ürününü kapıya yerleştirmeye başlamak oldu.

Alttaki resimde gördüğünüz sol üstteki parçayı sonradan aldım. Enlemesine ikiye bölüp kapı döşemesinin cama basan fitil kısmının altına yapıştırdım. Böylece döşemenin fitili cama daha iyi basmasını sağladım. Ters J şeklindeki döşemenin üst kısmının J sinin uç kısmı cam ile aşağıda resimde gördüğünüz üst sacın arasına giriyor. Ben de döşemenin üst kısmının uç tarafına bu yalıtım malzemesini boylamasına yapıştırdım. Birazcık da pay bıraktım ki döşemeyi oturturken önce yalıtım malzemesi girsin ve ardından döşeme otursun. Böylece cama tam oturdu fitiller ve rüzgar sesinde azalmaya neden oldu. 

P_20170605_141907_vHDR_On.thumb.jpg.d7f83e2009862dcfe842dc22140ff4ce.jpg

Kapı döşemesi için de yalıtım malzememizi yerleştirdik. Orjinal beyaz süngerleri de tuttum her ihtimale karşı diye. Malzeme zaten yapışkanlı, bir de döşeme üstünde de sanki bunu tutması için özellikle küçük çubuklar yapılmış. Falçata ile çentik atıp bastırınca bu çubuklara oturdu. Tamamına yakınını malzeme ile kapladım. Vida yerlerini ve klips yerlerini boşta bıraktım.

P_20170605_141901_vHDR_On.thumb.jpg.9aa96630ac3bf01863881fc7b5c46998.jpg

Ardından hoparlörü çapraz vida atarak yerleştirdim. Hiç kasnak masnak uğraşmaya sinirlerinizi yükseltmeye gerek yok. Murat abinin dediği gibi cam en alta indiğinde bir tık sesi duyuluyor sadece. Hoparlörün altına oto ses yalıtımı 8 ürünnünden koydum, ortasını delip hoparlörü yerleştirdim.

P_20170607_123325_vHDR_On.thumb.jpg.3658152fbfa4ec1d07b104201b92d618.jpgP_20170607_123329_vHDR_On.thumb.jpg.a3c52d0d7730a211b023f11a740aa95e.jpgP_20170607_123332_vHDR_On.thumb.jpg.a6f12c5e83aa36e3eb3aa6d4631ed3c9.jpg

Hazır döşeme takılmamışken, dikiz aynaya da el attım. Aynayı söküp oturduğu için bitüself yapıştırdım, ardından da çok az bir miktar sünger yerleştirdim. Yerine geri taktıktan sonra ayna hizasındaki plastik kapak için de ses yalıtım süngerlerinden koydum.

Ve haftalar süren mücadelenin ardından sonuç. :)

P_20170607_125142_vHDR_On.thumb.jpg.10585976387cf271637362c312eff837.jpgP_20170607_125144_vHDR_On.thumb.jpg.98f37b3def1ff49da5afcee6110d2561.jpg

Bitüself öncesi

Bitüself sonrası

Bu son resimler hoparlörün kasnağı yüzünden kapanmayan döşemeleri gösteriyor. Kasnak kullanmayıp hoparlörü direk vidaladığım için böyle sıkıntı olmadı.

P_20170527_163111_vHDR_On.jpg

P_20170527_163112_vHDR_On.jpg

• Beğen 9
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bugün 130 a çıktım. Eskiden 80 90 arasında başlardı rüzgar sesi rahatsız etmeye. Şimdi rüzgar sesi 110 dan sonra gelmeye başladı. 120 de dahi rahatsız etmeyecek seviyede. Eskisine oranla çok çok iyi. 
Bugün sürücü kapısı tarafına uğraştım bitüself kalmamıştı çok. 3 şerit çekebildim. Ona rağmen bu sonuç. Bence çok iyi geldi. Daha da iyileşmesi için su çekmeyen ses yalıtım süngeri kullanmayı düşünüyorum açıkçası dış sac ile iç panel arasında bitüself ek olarak. 

Cam haricinde sızan gürültü çok azaldı. Dışarıda diğer araçların rölanti gürültüsü fazla gelirken kapıyı kapatınca tamamen sessizleşiyor ortam. Sadece cam hizasında yüksekte olan ses kaynakları sızıyor. Onun için de yapacak birşey yok. Rüzgar sesi için 2. Fitil geçilebilir. Rüzgar sesi konusunda kapı fitillerinde bir sıkıntı görmüyorum. Olsa rüzgar sızıntısı duyulurdu. Ama denenebilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Mutlu kardeş, sakin kafa ile konuyu okuyamadım. 

Hoparlörleri nereden temin ettin? Özellikleri felan nelerdir?

Eline sağlık . 10 numara iş cikarmissin yine.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 saat önce, quiteguide :

Mutlu kardeş, sakin kafa ile konuyu okuyamadım. 

Hoparlörleri nereden temin ettin? Özellikleri felan nelerdir?

Eline sağlık . 10 numara iş cikarmissin yine.

Sağolasın abi. Hoparlörler sony xs-fb6930. Takas ile aldım. Elimde kalan bir ürün vardı, elde çıkaramıyordum uzun süredir. Takas teklifi gelince fiyatının altında da olsa takas ettim, boş boş duracağına değerlendireyim diye. 91 db hassasiyet 6x9 hoparlör, 3 yollu, 60 W rms, 450 W max. Arkalara da düşünüyorum aynısından.

http://www.hepsiburada.com/sony-xs-fb6930-6-x-9-3-yollu-450w-oto-hoparloru-pm-otblcxsfb6930

Kasnak vs uğraşınca döşeme kapanmıyor, altına yalıtım malzemesi koyup 5x7 yuvanın iç boşluğuna göre malzemeyi kesip, üstüne hoparlörü yerleştirip direk yuvaya çapraz vidaladım. Döşeme oturdu böylece.

Yalıtımdan önce orjinal hoparlörlerle aynı ses seviyesini duyabilmek için teypten daha fazla volume u açmak gerekiyordu. Basslar azıcık azalmış gibiydi fakat ses çok berraklaşmıştı. Yalıtımdan sonra orjinallerdeki haline göre daha az ses açsam da çok net ve fazla ses gelir oldu. Basslar ise eskiden sanki boşa gidiyormuş gibiyken şimdi dolu dolu. Orjinal teypten beklemeyeceğim performans veriyor diyebiliirim. Fazlasıyla tatmin etti beni.

Yalnız sağ hoparlör kontak açmaya başladığım andan itibaren sabit bir hışırtı sesi veriyor. O kafama takılıyor.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

25 dakika önce, Zealot :

Kapinin içinde

fabrika çıkışı, strafor, taşyünü gibi, veya başka bir malzemeden ısı ve ses yalıtımı  varmı 

Kapı dış sacı ile iç panel arasında bir tek bitüselfli halde paylaştığım fotoğraftaki strafor gibi birşey vardı.

İç panelle döşeme arasında da sadece fotolarda gözüken beyaz yün gibi malzeme var. Başka hiçbir şey yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Skyactiv 3 de de yalıtım konusu çok zayıf,  

Skyactiv 6 yi detaylı incelemedim. 

Eski 626'm da kapı içi olduğu gibi bomboştu,  hiç ama hiçbir şey yoktu. İç panelde bile en ufak yalıtım yoktu.  

Bu 6'mın kapısını söktüm,  komple keçe yalıtım var. İç panele kalıp şeklinde kapıya geçecek şekilde strafor koymuşlar. Kalan alanları da yün keçe ile doldurmuşlar.  Motor kaputun da da kuleler falan hep hali kaplı. 

Skyactiv 6 da azaltmışlar sanırım.. 

Benim arabanin Fitillerde serum lastiği olmasına rağmen 180 den sonra bariz kapılardan üflüyor.  210 da falan tövbe estağfurullah cam Aralık sanarsın =) Mazdanin En zayıf noktası bu. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

180 de olsun A6 bile 180 sonrası uçak kalkıyor gibi hissettiriyor. :D 

Ben 130 a razıyım. 110 u başardım. 120 de rahatsız etmiyor. Ama su geçirmeyen sünger ekleyip çıtayı yükseltmeyi planlıyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Mutlu Tekir :

180 de olsun A6 bile 180 sonrası uçak kalkıyor gibi hissettiriyor. :D 

Ben 130 a razıyım. 110 u başardım. 120 de rahatsız etmiyor. Ama su geçirmeyen sünger ekleyip çıtayı yükseltmeyi planlıyorum.

Mutlu hocam eline sağlık.  Kullandığın bitüself ölçüleri nedir acaba ? Fiyatı ne kadar ? Bende bagaja uygulayacaktım vazgeçtim . Ama ciddi ciddi senin yaptığın gibi kapı içlerine hatta davlumbazlara uygulamayı düşünüyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 dakika önce, NeW3 :

Mutlu hocam eline sağlık.  Kullandığın bitüself ölçüleri nedir acaba ? Fiyatı ne kadar ? Bende bagaja uygulayacaktım vazgeçtim . Ama ciddi ciddi senin yaptığın gibi kapı içlerine hatta davlumbazlara uygulamayı düşünüyorum.

Abi 10 cm lik kullandım 45 tl mi neydi. adetasyapı.com dan fiyatları görebilirsin. oto ses yalıtımı altında bitüsefl ve bir sürü ses yalıtım malzemeleri var.

10 cm lik kullanmamın sebebi fiyat avantajı olmasa da, uygulama kolaylığının olması. 20 cm lik daha fiyat avantajlı. Tabanda, kaputta, bagajda 20 cm lik kullanacağım.

Tavana oto ses yalıtımı 8, bagaja, tabana ve kabiniçi motor duvarına doğru firex kullanmayı düşünüyorum. Ek olarak taban bitüself sonrası ağır ses yalıtım bariyeri 2.5 mm kullanmayı planlıyorum üstüne firex düşünüyorum. Kapılarda da saclara bitüself döşemeye de oto ses yalıtımı 8 ürünü kullandım sonuç da etkili oldu. ama bir miktar daha iyileştirmek için dış saca bitüself üstüne bir de su tutmayan sünger düşünüyorum, o da ses yalıtım 10. Kaput altına da bitüself üstü bu 10 ürününden düşünüyorum. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

14 dakika önce, Mutlu Tekir :

Abi 10 cm lik kullandım 45 tl mi neydi. adetasyapı.com dan fiyatları görebilirsin. oto ses yalıtımı altında bitüsefl ve bir sürü ses yalıtım malzemeleri var.

10 cm lik kullanmamın sebebi fiyat avantajı olmasa da, uygulama kolaylığının olması. 20 cm lik daha fiyat avantajlı. Tabanda, kaputta, bagajda 20 cm lik kullanacağım.

Tavana oto ses yalıtımı 8, bagaja, tabana ve kabiniçi motor duvarına doğru firex kullanmayı düşünüyorum. Ek olarak taban bitüself sonrası ağır ses yalıtım bariyeri 2.5 mm kullanmayı planlıyorum üstüne firex düşünüyorum. Kapılarda da saclara bitüself döşemeye de oto ses yalıtımı 8 ürünü kullandım sonuç da etkili oldu. ama bir miktar daha iyileştirmek için dış saca bitüself üstüne bir de su tutmayan sünger düşünüyorum, o da ses yalıtım 10. Kaput altına da bitüself üstü bu 10 ürününden düşünüyorum. 

Maşallah sen guzuyu bu gidişle merso  s600 den sessiz yapacaksın. Ben senin kadar ileri gidemem boş vakitlerde kapıları , bagajı ve davlumbazları yalıtsam yeterli.   

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

35 dakika önce, NeW3 :

Maşallah sen guzuyu bu gidişle merso  s600 den sessiz yapacaksın. Ben senin kadar ileri gidemem boş vakitlerde kapıları , bagajı ve davlumbazları yalıtsam yeterli.   

O kadar olmaz da bir üst segment kadar sessiz olacak sanırım. Ön 2 kapıya yaptığım yalıtım çok umutlandırdı çünkü.

Kapılara bitüself yapmasan bile oto ses yaltımı 8 gibi bir ürünü kullanmanı çok öneririm abi. Dışarıdan gelen sesleri çok engelliyor.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

57 dakika önce, Mutlu Tekir :

O kadar olmaz da bir üst segment kadar sessiz olacak sanırım. Ön 2 kapıya yaptığım yalıtım çok umutlandırdı çünkü.

Kapılara bitüself yapmasan bile oto ses yaltımı 8 gibi bir ürünü kullanmanı çok öneririm abi. Dışarıdan gelen sesleri çok engelliyor.

Bir üst segmentte olsa yeter. Senin dediğin siteye baktım fiyatlarda çok uçuk değil ses yalıtım 8 ile 10 cm 15 mt bitüself ile epey iş görürüm galiba. Hazır kapı döşemelerini açmışken ip neon da yapsam mı diye düşünüyorum ne dersin ? 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

2 saat önce, NeW3 :

Bir üst segmentte olsa yeter. Senin dediğin siteye baktım fiyatlarda çok uçuk değil ses yalıtım 8 ile 10 cm 15 mt bitüself ile epey iş görürüm galiba. Hazır kapı döşemelerini açmışken ip neon da yapsam mı diye düşünüyorum ne dersin ? 

İp neon sonra da takılabilir. 12v voltaj regülatörü kullanılmalı. yoksa direk bağlanırsa sönme yapabiliyor yüksek voltajdan. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

6 saat önce, Zealot :

İhtiyacı olana Piyasa fiyatının altında bikaç top bituself satabilirim. =) 

Çok zorlayana taşyünü de temin edilir =) 

Ne kadar ? Fiş almasak ne olur ? :tey:

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

• 2 hafta sonra ...

Bu kadar sökme takma işi olmasa ben de yapmayı ya da yaptırmayı düşünürdüm ama henüz rüzgar sesi bunu yaptıracak seviyede değil, hatta bu aralar aracımın yol gürültüsü de dahil abarttığım/abartılan kadar gürültülü olmadığını düşünmeye başladım. Bunda iş yerinin veya iş arkadaşlarımın araçlarıyla yaptığım seyahatler de etkili oldu. Zaten dizel araçtan benzinli araca geçiş yaptıysanız duyduğunuz ses sinek vızıltısı gibi geliyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

11 dakika önce, serkan306 :

Bu kadar sökme takma işi olmasa ben de yapmayı ya da yaptırmayı düşünürdüm ama henüz rüzgar sesi bunu yaptıracak seviyede değil, hatta bu aralar aracımın yol gürültüsü de dahil abarttığım/abartılan kadar gürültülü olmadığını düşünmeye başladım. Bunda iş yerinin veya iş arkadaşlarımın araçlarıyla yaptığım seyahatler de etkili oldu. Zaten dizel araçtan benzinli araca geçiş yaptıysanız duyduğunuz ses sinek vızıltısı gibi geliyor.

Sökme takmada bir sıkıntı yok. Klipsler kırılıyor onu da yeniliyoruz oluyor bitiyor. 

Yol ve rüzgar sesi konusunda Araçlarımız kötü olmasa da bana yetersiz geliyor. Aracı daha da kullanacağım için geliştirmeye çalışıyorum. Kabin içi trim sesi yalıtımı başlıklı konuya bakarsanız kalpten gidersiniz o zaman direk. :D

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

20 dakika önce, Mutlu Tekir :

Sökme takmada bir sıkıntı yok. Klipsler kırılıyor onu da yeniliyoruz oluyor bitiyor. 

Yol ve rüzgar sesi konusunda Araçlarımız kötü olmasa da bana yetersiz geliyor. Aracı daha da kullanacağım için geliştirmeye çalışıyorum. Kabin içi trim sesi yalıtımı başlıklı konuya bakarsanız kalpten gidersiniz o zaman direk. :D

O başlığa baktım içim cız etti, ben aracın dış görünüşüyle oynamayı seviyorum, siz de içini kurcalamayı seviyorsunuz demekki :D ancak şu vites kolunun oraya bir ışıklandırma şart gibi. Vites işaretlerinde ışık yok, orjinali mi böyledir yoksa benim aracın aydınlatmasında mı sıkıntı var bilmiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...