Jump to content

Her Silindir Başına 1 Adet Turbo Mu Geliyor?


Mümin
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Her ne kadar elektrikli motora sahip otomobiller konusunda bir yandan önemli gelişmeler oluyorsa da, gelecek görülmeyen içten yanmalı motorlar konusunda yaşanan gelişmelerin de ardı arkası kesilmiyor. Örneğin; İsveçli spor otomobil üreticisi Koenigsegg eksantrik mili olmayan motoru Çinli Qoros markası ile hayata geçirecekken, Infiniti de değişken sıkıştırma oranlı motoru piyasaya sunmuştu. Tabii burada Honda'nın patent başvurusu yaptığı değişken hacimli motor ve Mazda'nın da bir sonraki Mazda 3 modelinde kullanmaya başlayacağı SCCI yani hem bujili hemde bujisiz olarak tutuşma yapabilen benzin motoru da unutulmamalı.

Kısacası otomobil üreticileri bir yandan elektrik motorlu araçları geliştirirken bir yandan da içten yanmalı motorların peşini bırakmıyor diyebiliriz. Aslında bu durumun esas nedeni, elektrik motoruna sahip araçların en az 500-600 km menzile sahip olabilmesi için gerekli pil teknolojisinin henüz yaygınlaşmamış ve ucuzlamamış olması diyebiliriz. Ayrıca elektrik motorlu araçların baskın hale gelebilmesinin de 20 yılı bulabileceği belirtiliyor. 

silindir-ba%25C5%259F%25C4%25B1na-1-turbo.jpg

İşte bu nedenle de ara geçişte daha verimli benzin motorları ve bu motorların ayrıca elektrik motorları ile birlikte kombine edildiği hybrid sistemler büyük önem kazanıyor. Sonuç olarak üreticiler motorları daha da küçülterek yakın vadede bu motorları hem çekişe giren motorlar olarak hem de elektrik motorunu besleyen pilleri şarj etmek için jeneratör olarak yaygınlaştıracaklar. Bu tip araçlar halen mevcut olsa da sayıları 2 elin parmaklarını geçmiyor diyebiliriz. 
 
İşte hacim küçültüp (down-sizing) daha küçük, güçlü ve verimli içten yanmalı motorlar elde edebilmenin önünü açabilecek bir gelişme de Koenigsegg, Infiniti, Mazda ve Honda'dan sonra Ford markasından geldi. Yapılan bir patent başvurusu çiziminde 3 silindirli bir motorun her bir silindirine birer adet turbo monte edildiği görülüyor. Ayrıca bu çizimdeki motorun 3 silindirli olduğu da açık bir şekilde belli oluyor. 
 
Ford-turbo-her-silindire-1-adet-turbo.jpg
Yukarıdaki patent çiziminden de anlaşılacağı gibi kırmızı ile belirtilen yerler turbo beslemenin egzoz tarafı yani türbin pervanesinin bağlı olduğu salyangoz, mavi yerler ise emme tarafı yani kompresör pervanesinin bağlı olduğu salyangoz. Egzoz gazları silindirlerden atıldığı zaman türbin pervanesi dönüyor ve bu pervanenin bağlı olduğu emme pervanesi yani kompresör pervanesi de aynı şekilde hareket ederek silindir içerisine yüksek basınçlı bir şekilde taze havayı emiyor. Tabii görüleceği gibi her bir silindirin yüksek basınçlı taze havası kendi turbosu tarafından temin ediliyor. 
 
 
Halen Ford markasında 2 farklı hacimde 3 silindirli motorlar kullanılıyor. Bir tanesi son 4-5 yıldır birçok ödül almış 1.0lt Ecoboost ve bir tanesi de yeni Ford Fiesta ST modelinde kullanılacak olan 1.5lt hacmindeki 3 silindirli motor. 1.0lt Ecoboost motor tek turbo ile en yüksek 140ps güce sahip şekilde sunuluyorken, 1.5lt 3 silindirli Ecoboost motor 200ps güce sahip olmasıyla öne çıkıyor. Bu arada 1.0lt Ecoboost motorda yer alan tek turbonun yaklaşık 65ps güç artışı sağladığını da belirtmeden geçmeyelim.
 
Diğer taraftan yapılan açıklamaya göre; çizimdeki turbo beslemeler, halen kullanılmakta olan turbolardan daha küçük ölçülere sahip. Yani tek bir turbonun 1.0lt ecoboost motorda olduğu gibi 65ps ekstra güç sağlaması zor. Zaten amaçlanan da tam olarak bu değil. Tahminimizde 30-40ps güç vermesi beklenen her bir turbo, daha hafif ve küçük pervane yapıları sayesinde daha rahat dönebilecek ve bunun sonucunda da turbo boşluğu en aza indirildiği gibi yakıt tüketimi de düşük devirde elde edilen tork sayesinde daha az olacak. Tahminlerimize göre 1.0lt motordan düşük devirlerde elde edilebilecek 250nm civarında tork ve yaklaşık 200ps güç ise gayet makul. Günümüzde fabrika çıkışı 200ps/lt oranına yakın değerlere sahip bazı araçların caddelerde dolaştığı düşünüldüğünde, 200ps/lt  oranı ilerleyen yıllarda hiç de sürpriz olmayacaktır. 
 
Peki bu motor araçta ne yönde kullanılabilir? Üretebileceği güç ve tork dikkate alındığı zaman, tek başına çekişe girecek şekilde B, C ve D segmenti araçlarda kullanılabileceği gibi, elektrik ve içten yanmalı motorları bir araya getiren hybrid sistemlerde de çok rahat bir şekilde kullanılabilir. Ara ara çekişe girdiği gibi sadece elektrikli kullanımlarda Range-Extender yani menzil uzatıcı amacıyla kullanılabilecek bu motor sayesinde, hem oldukça düşük yakıt tüketimi ile fazlasıyla elektrik enerjisi elde edilebilir, hem de motorun araçta kapladığı hacim oldukça sınırlı olur. Tabii tüm bunların yanında genelde düşük bir motor devrinde çalışacağı için düşük hacimli bol turbolu motor çok fazla yıpranmayacaktır. 
 
Görüleceği gibi otomobil firmaları içten yanmalı motorların peşini bırakmıyor ve turbo kullanımı da günden güne yaygınlaşıyor. BMW'nin halen M550d modelinde 6 silindirli dizel motorunda 4 adet turbo kullanması, VW Grubu üyesi Audi SQ7 ve Bentley Bentayga Diesel modellerinde de ortak olarak V8 silindirli 1 adet elektrikli 3 adet turboya sahip motor kullanması turbo beslemelerin daha farklı şekilde ve sayıda karşımıza çıkacağını gösteriyor olabilir. Bu nedenle Ford'un yeni çalışması da dikkate alınırsa ilerleyen zamanlarda her silindire birer adet turboya sahip 3.0lt 6 silindirli fabrika çıkışı 1000ps gücünde içten yanmalı motorlar da görebiliriz diye düşünüyoruz. 
 

Tüm haberi görüntüle

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Toyota ev sistemlerinde hatiri sayilir bir uretici. Toyota-mazda-subaru ortakligindan cok sey bekliyorum. Hondada yeni icten yanmali motorlar ve hibrit araclarla ilgili proje gelistirmekte. Yakin gelecek elektrikli araclarin ancak ulasilabilir fiyatlarda hibrit modelleri daha cok gorecegiz.

Japonlar guclu geliyor almanlarin isi zor. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

     Güzel makaleydi lakin bu gelişmeleri okuyunca elektrikli motorların piyasaya hakim olacağı zamanın hayli gecikeceğini de anlamak zor değil neden derseniz sonuçta petrol endüstrisi herşeyi etkileyen güç konumunda bu yüzden kaynaklar elektrikli ve çevreci motor  AR_GE sine ayrılmamakta malesef.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

 Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...