Jump to content

Anahtarsiz Araçlarin Ölümcül Etkisi

AKayhan
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

https://www.msn.com/en-us/news/us/deadly-convenience-keyless-cars-and-their-carbon-monoxide-toll/ar-AAxbV7P?ocid=spartandhp

Normal olarak link vermekten kaçiniyordum ama konu güvenlik olunca bu linki vermeyi tercih ediyorum.  Bu Ingilizce bir makale.

Anahtarsiz ve bir dügmeye basarak çalistirilabilen araçlar dijital dünyada oldukça yaygin bir rahatlik sunuyor.  Fakat, bu rahatlik ölümcül bir etki de yaratabiliyor.

Geçen sene bir yaz sabahi Fred Schaub, Florida'daki evine geldi ve Toyota RAV4 aracini garajina park edip anahtarla birlikte eve girdi.  Yirmidokuz saat sonra, Mr. Schaub evde karbon monoksit etkisiyle ölü olarak bulundu.

Mr. Schaub'un oglu Doug "75 senelik sürüs deneyimiyle babam anahtari alip eve girdiginde aracin stop edecegini düsündü" dedi.

Mr. Schaub 2006'dan bu yana anahtarsiz çalisan araçlarin istemeyerek garajda çalisir durumda birakilmasi sonucu karbon monoksit ile ölen iki düzineden fazla insandan biridir.  Bazilari beyin hasari olmak üzere düzinelerce insan da bu nedenle yaralanmistir.

Edmunds'a göre anahtarsiz çalistirma sistemleri bugün ABD'de senelik satilan 17 milyon aracin yarisindan fazlasinda standarttir.

Türkiye'de bu konuda rapor edilmis bir ölüm veya yaralanma var midir, bilmiyorum.  Garaj aliskanligi bizde pek olmadigi için bu risk de olmayabilir.

Yine de anahtari cebinizde tutup araçtan uzaklastiginiz zaman aracin çalismaya devam etmesi ilginçtir.  Ben sanki araç stop edebilir gibi geliyordu ama demek ki etmiyormus.

Anahtarsiz çalistirma sistemleri pek asina olmadigimiz sistemler oldugu için bu gibi detaylari iyi ögrenmemiz gerekir, diye düsünüyorum.  Yoksa çalisan aracimizdan metrelerce uzaklasip onun stop etmis olabilecegi yanilgisini tasimak pek olumlu olmayan sonuçlara yol açabilir.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

bu gercekten bir sorun. gecen kayınpederin araba 5-6 saat çalışır durumda kalmış. büyük bir cadde üzerinde olduğundan kimse farketmemiş gürültüden. ortalık sakinleşince bir komşu tesadüfen fark etmiş. olayı anlatınca bakalım bizimki stop ediyor mu diye denedik ama etmedi. sadece çalışır vaziyetteyken anahtarla uzaklaşınca sesle uyarıyor. o zaman farkedilebiliyor durum. bu da iyi bir şey. hiç ses cıkarmayanlar var. 

gerçi zaten bildiğim bir şeydi. şuradan bi ekmek alayım diye çalışır durumda geçici park ettiğimde de aynı sey oluyordu ama bu sefer bi 10 dakka falan  bekledik acaba bir süre sonra stop eder mi diye ama etmedi. oysa atıyorum 5 dakika sonra anahtar uzaktayken herhangi bir işlem yapılmazsa stop etmesi çok zor bir şey değil.

diğer marka ve modellerde durum ne acaba?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Benzer hatayı babam da yaptı, çalışır durumda değil ama araç N'de, el freni çekik, radyo vs açık bırakıp gitmiş. Ben tam gösteremediğim için hata bende aslında ama yine de bir dizayn açığı var bu sistemde. Arabanın aküsü öyle zayıfladı ki 3 gün start-stop devreye girmedi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Bu vale modu diye geçen bir ayar. Anahtarı valeye vermiyorsun, kapatana kadar çalışmaya devam ediyor. Kapattıktan sonra anahtar yakında değilse çalışmıyor.

Öte yandan arabayı sürebilecek yetkinlikte olan bir insanın aracını çalışır şekilde unutup gitmesini anlayamıyorum. Ya bu kullanıcılara satış sırasında anlatılan farklı ya da rahata çok alışıyorlar ve arabanın bir anahtarı olduğunu unutuyorlar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

anahtarsız giriş ve calıştırmada insanlarin sıklıkla başına gelen bir şey çalısır vaziyette bırakmak. 

evet bir süre sonra arabanin aslında bir anahtarı olduğunu unutuyorsunuz. oradan buradan eşyalari alayım, bagajda şu var, öyle böyle derken unutuluyor. büyük sehir gürültüsü de motorun sesini duymayı engelleyince olabiliyor. 3. nesillerde neyse ki sesle uyarı var. ben de bir kaç kez döndüğümü bilirim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Teknolojinin artıları ve eksileri. Kendini fazla kaptırmamak gerekiyor. Her zaman dikkatli olmakta fayda var. Park sensörü var diye gözünü kapatmamak gibi.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Anahtar araçtan uzaklaştığı anda 1 dakika içinde stop edilecek harita yazmak çok kolay üretici için. Çin malı anahtarsız giriş ve çalıştırma var aracımda. Anahtar 5 metre uzaklaşınca timer aktif oluyor. 10 dakika sonra stop ediyor araç. Ve 30 saniyede bir ötüyor alarm 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

3 saat önce, Servet :

Anahtar araçtan uzaklaştığı anda 1 dakika içinde stop edilecek harita yazmak çok kolay üretici için

antalya ya yola çıktın oldu ki anahtar bozuldu arabada yok sanıyor, burdur dan aşağı bölünmemiş yoldan inerken stop etti araba? napacan?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Otomatik araç stop edince de güvenli hıza düşene kadar viteste kalıyor ve motor dönmeye devam ediyor. Depo altında gümleyince öğreniyor insan..opsss bunu kimse bilmiyordu burada

• Haha 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...