Jump to content

2.Nesil Mazda 3 Klima Soğutma Performansı

MustafaDemirbaş
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

2012 model 40.000 km de Mazda 3 sahibiyim. Normalde klima sogutmasindan çok memnunum. Bir haftadır klima üflemesi yeterli olmasina rağmen yeteri kadar sogutmadigini farkettim. Usta Klima gazının yeterli seviyede olduğunu söyledi. Klima filtresini 8000 km önce degistimistim. Tozlu bir yerde yaşadığım için yeni filtre siparisi yaptım. 

Merak ettiğim konu şu , kirli filtreden olsa verdiği hava azalmaz mi? Benimkinde yeterli hava veriyor ama havayı yeterince soğuk veremiyor. Klima gazında eksilme yok sebebi ne olabilir?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Filtre kirli de olsa azalan hava debisini siz anlayamazsınız. Soğuk verememesi havaların çok ısınmasından kaynaklı olabilir. Şehiriçinde güç ihtiyacı çok olduğu durumlarda klima devreden çıkar anlık olarak. Ayrıca klima kompresörü en etkili 2000 devir ve üstünde çalışır. 
Şu aralar hava çok ısındığı için soğutma da gecikebiliyor. Bu da yanılsamaya sebep olabilir. 

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yaşadığım şehirde aşırı sıcaklar başlamadı henüz , filtresini değiştirdikten sonra fark olursa yazarım, teşekkür ederim

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

İlk Mazda 3'üm olan 2011 model dizel manuel aracımın bakımlarını hem önceki sahibinin yetkili servise götürmediğinden dolayı, hem de motor ve ön düzen aksamının dizel Ford Focuslarla aynı olmasından dolayı özel servislerde yaptırıyordum. Her gittiğimde de polen filtresini de değiştirmelerini söylüyordum. Bu şekilde iki bakım yaptırdım, üçüncüde farklı bir yere götürdüm. O sıra, klima dediğiniz gibi üflüyor ama soğutmuyordu. Ustaya söyledim, önce filtreye bi bakalım dedi. Çıkardığında sim siyah bir filtre çıktı. Meğer önceki iki bakımda filtreyi değiştirdik diyen yerler değiştirmiyormuş. Yeni polen filtresini de bulamadı o servis, yan sanayisi de yokmuş. Ben de taktırmadım o an için. Eve giderken klimayı açtığımda çok kısa sürede bana kutup soğuklarını yaşattı diyebilirim :D Demem o ki, bence polen filtresini söküp bir süre öyle deneyin, soğutuyorsa sorunun kaynağını bulmuş olursunuz. Hiç soğutmasa klima kompresörünün bobini falan bozulmuştur diyeceğim. Klimayı devreye aldığınızda motor kısmından çat diye bir metal metale vurma sesi duymanız ve hemen ardından araç rölantıdayken biraz devir düşmesi gözlemlemeniz lazım. Bunlar var ise bobin çalışıyor demektir.

• Teşekkürler 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Yeni filtreyi taktım, değişimin üzerinden 8 bin km ve 10 ay gecmisti ancak filtre çok kötü durumdaydı. Yeni filtre sonrası hem klima debisi hem de sogutmasi daha iyi görünüyor.

Ekledigim resimde görülen metal iki boru var araç çalışır vaziyetteyken bu iki borunun sıcak olması normal midir? Filtre değişimi için plastik kapağı soktugumde iki borunun da sıcak olduğunu farkettim.

IMG_20180612_220851.jpg

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Ben normal olarak kisin ve yazin klima sicakligini hep 22 C degerinde tutarim.  Haziran sicaklarinda bu deger yeterli gelmiyor ve 21 C düsürüyorum.  Ancak, özellikle öglen saatlerinde 21 C bile yeterli gelmiyor.  Sanirim bunun nedeni teknik literatürde "sera etkisi" ("greenhouse effect") denen olgudur.  Yani klimanin sogutma gücü disaridaki günesin verdigi sicaklik karsisinda yetersiz kalabiliyor.  Yeterli sogutma olabilmesi için neredeyse minimum 1-2 saat geçmesi gerekiyor.  Örnegin, uzun yola giderseniz yeterli süre geçtikten sonra aracin sogudugunu anlayabilirsiniz.  Ama sehir içinde bu süre geçmedigi için araç yeterinde soguyamiyor.  Bence bu klimanin yetersiz kalmasindan ziyade günesin ögle saatlerinde çok güçlü olmasindan kaynaklaniyor.  Bu baglamda polen filitresini degistirmekten baska yapacak pek de bir sey yok.  Filitreyi de olagan bakimlarda degistirmeleri gerekir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...