Jump to content

Ventusky ile Önceden Dolu Tahmini

Mutlu Tekir
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Galiba bu konuyu paylaşmamışım burada. Bu aralar faydalı olması için paylaşıyorum.

Yeni model araçlarımızın hep kaportasının ne kadar ince olduğu konuşuluyor. Ve olası bir doluda aracın ne hale geleceğini düşünmek dahi istemiyoruz. 10 sene önceki araçların bile kaportaları daha sağlamken, yeni modellerin hali malum maalesef.

Bu nedenle size bir uygulamadan bahsetmek istiyorum. Ventusky. Hani 2-3 sene önceki Akdeniz'deki ciddi siklonda hortum oluştu mu oluşacak mı, rüzgar hızı ne olacak diye takip ederken öğrendiğimiz uygulama. Tabi çoğu sonradan unuttu bile, ihtiyaç kalmadığı için. :D

Ama lokal dolu yağışlarında da kullanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Yapacağınız işlem çok basit. Meteoroloji Genel Müdürlüğü zaten dolu beklendiği durumlarda uyarılar yayınlıyor. Bölgenizde/İlinizde dolu uyarısı aldığınız zaman yapacağınız iş aşağıda verdiğim linke tıklayarak bulunduğunuz bölgeye çok yaklaşmanız ve 50 dbz ve üstü bir radar ölçüsünün (yani kırmızı, koyu kırmızı ve açık beyazımsı gri renk) üstünüzden geçip geçmeyeceğini dikkatle takip etmek. Hava radarı tahmini sadece 40 dakika sonrasına kadar var. Bu nedenle havanın da gidişatından şüphelendiğinizde kontrol etmekte fayda var.

Eğer üstünüzden geçiyorsa battaniye, pike, paspaslar elinize ne geçiyorsa araca örtün. :D

Teknik kısmından biraz bahsedeceksek, dolu yağışları dikey yönlü hava akışlarının çok olduğu hava olaylarında özellikle kumulonimbüs bulutlarında görülür. Bulutun yüksekliği fazla olduğundan damlacık aşağı yukarı yönlü hareket ettikçe donuyor, büyüyor, ta ki yukarı yönlü akış bu parçayı kaldıramayasıya kadar devam ediyor. Düştüğünde de dolu oluşuyor. Uydulardan elde edilen kızılötesi radar görüntüleriyle de bulutun kalınlığı bu şekilde anlaşılabiliyor. Her kalın bulut illaki doluya neden olur diye birşey söylenemez tabiki, ama dolu riskinin fazla olduğu anlamına gelmektedir.

Umarım faydalı olur arkadaşlar.

https://www.ventusky.com/?p=39.25%3B35.16%3B6&l=radar&fbclid=IwAR2bml1S3bkj69jOhXzthIa1kJcVNBKxn8sG7YK6cMT_Jz9wvngun0lNWeU

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

1 saat önce, Mehmet Özdemir :

önceden bir konunun içinde paylaşmışsın mutlu.

Ben de paylaşmıştım burada paylaşmamazlık yapmam diyorum. Bulamayınca yapıştırdım. :D Hazır yine uyarı varken güncelleme olmuş oldu o zaman.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...