Jump to content

Elektronik Devre Konusunda Akıl Fikir

godless commie
 Paylaş

Tavsiye Edilen Mesajlar

Bana kurmak istediği bir sistem için elektronik konusunda akıl fikir verecek birileri vardır elbet.

En basit anlatımı ile, 4 ayrı nozüldeki akış konusunda bir sorun olup olmadığını anında görebileceğim bir sistem bu.

Çalışma basıncı yaklaşık 60 psi (4 Bar) ile 150 psi (10 bar) arasında değişecek.

Akış debisi azami 320 ml/dak (5,2 gph gibi) olacak.

Bu düzenekte, nozüllerden bir ya da birden fazlası tıkanırsa, ya da hat ya da hatlardan birinde bir patlama/kaçak olursa, basınç ve debi normal parametrelerin çok dışına çıkacak.

Tam burada, yani bu koşullardan biri ya da birkaçı gerçekleşirse sadece 1 (BİR) adet uyarı ışığı istiyorum.

Sistemde (en basite indirgenmiş hali ile) bir rezervuar, sonrasında çıkış basıncı değişebilen bir pompa, ardından bir check valve (tek yönlü zımbırtı, sızma olmasın diye) ve gelen hattı dörde bölen bir manifold, bu hatların ucunda da birer nozül var. 

Ayrıca pompayı ayarlayan bir kontrol devresi de var, ama şu anda konumuz dışında.

Şimdii,

Akışmetre mi, yoksa basınç transdüserleri mi kullanmalı?

En sondaki dört hattın üzerinde mi olsunlar, yoksa manifolddan hemen önce, toplam akış ya da basınç mı izlensin?

Böyle bir izleme/uyarı sistemi için hazır bileşenler bulabilir miyim, yoksa oturup devre mi tasarlamak gerekecek?

Çok para harcamak istemiyorum, burası önemli.

Ne dersiniz?

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

hocam transduser olarak debi tipi mi kullanirsiniz yada basinc tipimi kullanirsiniz onu bilemem..

cunku transduser fiyatlarini bilmiyorum..

ama bu isi bence pic ile gerceklestirebilirsiniz..

analog girise sahip bir pic isinizi gorur..

ben okulda gordugum kadariyla sadece analog girisi olan pic 16f628 i taniyorum..

iki adet 16f628 bu isi gorur..

transduserden gelen voltaj degerini pic e gore ayarlayip pic icerisindeki analog girirslere yazilimsal bir referans deger atanir ve bu degere gore transduserden gelen voltaj bilgisi karsilastirilip cikis alinabilir..

iki adet diyorum cunku 16f628 e 2 analog deger girebilirsiniz..bosta kalan diger analog ucu gerek pic icinden yazilimsal olarak gereksede disardan ayriyeten bir referans deger girmek icin kullanacaksiniz..

pic disinda aklima gelen baska bir yontem ise OPAMP lar vasitasi ile kurulabilir bu devre..

sonucta yine opamplada karsilastirma isi yapacaksiniz..

lm741 olabilir mesela..

bildiklerim ve aklima gelenler bunlar..

umarim faydasi olur size..

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Guest mustafa_g

"En sondaki dört hattın üzerinde mi olsunlar, yoksa manifolddan hemen önce, toplam akış ya da basınç mı izlensin?"

Manifolttan hemen önceye takarsan doğru sonuç alamazsın.

4 hattan biri tıkansa bile, ana hattaki basınç değişmeden çalışır durumdaki diğer 3 hat üzerinden dağıtımın devam etme ihtimali yüksek.

Her hat için ayrı kullanman daha doğru olur sanırım. Malzemeler hakkında hiç fikrim yok.

Yorum bağlantısı
Diğer Sitelerde Paylaş

Paylaş

• Yeni Oluştur...