Yaklaşık 1 yıl önce A.B.D'de VW'e karşı bir dava açılmıştı. Bu dava VW'in bu ülkede sattığı dizel araçların gerekli emisyon değerlerini karşılamadığı ve bunun da hileli bir yazılım ile gizlendiği konusundaydı. VW hileli yazılım kullandığını kabul etti ve bu ülkede araçları geri alma opsiyonunu bile çözüm olarak sundu. Öyle ki bu durum bizim de dikkatimizi fazlasıyla çekmişti ve VW'in son derece yanlış bir hareketinin A.B.D tarafından fırsata çevrildiğini vurgulamıştık.
Ancak bu dalga VW'in anavatanı Almanya'ya bile yayıldı ve marka dünyanın birçok ülkesinde benzer suçlamalara maruz kaldı. Kullandığı motorlar sadece VW modellerinde olmadığı için Audi ve Porsche gibi markalar bile bu durumdan etkilendi. Öyle ki Türkiye'de de Caddy ve Jetta modellerinde bulunan 1.6TDi motorun kullanılmasına ara verildi. Tüm bu olanların sonucu olarak VW'in dünya çapında 100 milyar doların üstünde bir kayba uğrayabileceği belirtiliyor. Bu miktar, şu anda dünyanın en büyük 2. araç üreticisi olan VW için bile o kadar büyük ki bünyesindeki bazı markaların satışı bile düşünülüyor.
Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde FCA yani Fiat-Chrysler, Almanya'da 3 modelde emisyon hilesi yapmak ile suçlandı. Fiat 500X, Jeep Renegade ve Fiat Doblo modellerinde tespit edilen emisyon hilesini İtalyan firmaya bildiren Alman yetkililer "Hile yok" cevabını aldıktan sonra bu sefer Avrupa Birliği'ne gerekli başvuruları yaptı ve İtalyan Ulaştırma Bakanlığı da birlik kuralları gereği bu testleri tekrar gerçekleştirdi ve bazı şüpheli sonuçlar elde ettiğini bildirdi. Kısacası FCA'nın 3 modeli için VW'in başına gelene benzer bir durum söz konusu gibi görünüyor.
Ancak bize göre bu durum bir nevi hesaplaşma. Ancak ne VW'in ne de Fiat'ın suçsuz olduğunu düşünmüyoruz. Bize göre bütün otomobil markaları bu hileyi bir şekilde yapıyor ancak kim kime dokunursa kıyamet orada kopuyor olabilir. Aslında daha önce de belirttiğimiz gibi emisyon skandalı VW'in hazırlıksız yakalandığı ve kendine fazla güven ile hareket ettiği bir olaydan ibaret. Yani A.B.D'nin kendilerine hiçbir zaman dokunmayacağını düşünmüş olabilirler. Ancak savaşlarda bile tam da bu nedenlerle başlıyor. Hiç beklenmedik anlarda yaşanan bazı hareketler savaşın fitilini ateşleyebiliyor.
Ancak Alman ve Amerikan otomotiv sektörü birbirine adeta karışmış durumda. Ford aslında bir Amerikan markası ancak birçok kişi Alman bile olduğunu düşünebilir. Ayrıca Opel de bir Alman markası olsa da aslında GM Grubu'na ait. 2. Dünya Savaşı sırasında bile grubun Amerikan markası Chevrolet Amerikan Ordusu ve müttefiklerine kamyon üretirken Opel de Alman Nazi Ordusu'na kamyon üretiyordu. Düşünün ki dünya tarihinde yaşanmış en büyük savaşta ticaret de GM Grubu için durmuyor ve bu duruma kimse de itiraz etmiyor.
Ford ve Opel'in sıkı-fıkı Alman-Amerikan ilişkisi göz önüne alınırsa geriye Almanya'dan bağımsız Amerikan ortaklı tek bir grup kalıyor. Geçmiş dönemlerde Alman Mercedes tarafından satın alınmış olsa da büyük zarar sonrası 2007 yılında elden çıkarılan Chrysler, 2014 yılında İtalyan Fiat ile birleşmişti ve FCA grubu ortaya çıkmıştı. Kısacası Alman bağı kalmayan tek üretici şu anda Chrysler olmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum bize göre Almanların saldırması için mükemmel bir Amerikan hedefi olmasıyla öne çıkıyor.
İşte tam da bu noktada Almanlar savaşı başlatan Amerikalılara karşı açık bir noktayı yakalamış gibi görünüyor. Eminiz ki bunu daha da ileriye götürecekler. VW'in Toyota'nın yerini alarak dünyanın 1 numaralı üreticisi olmasına ufak bir fark kalmışken Amerikan müdahalesi ile yerinde sayması hatta belki 3. sıraya düşmesi ise sürpriz olmayacaktır. Ancak öyle görünüyor ki bu savaş oldukça şiddetli geçecek ve saflar sıklaştıkça da etki alanı genişleyecek. Şu anda savaşın Japon tarafı ise mikro boyutta. Sadece Suzuki'yi kapsayan bu durum, markanın emisyon hilesini kabul edip özür dilemesiyle farklı bir boyut aldı. Ancak bu olayın sonu Amerika ile sıkı ilişkileri bulunan Toyota'ta da bir süre sonra sıçrayabilir diye düşünüyoruz.
Sonuç olarak bulunduğumuz yüzyılda direkt gerçekleşen savaşların tarzı asimetriğe dönse de esas nedeni olan ticarette yer kapma amacı değişmemiş gibi görünüyor. Bize göre dünyanın en önemli 2 ticari gücü A.B.D ve Almanya kıyasıya savaştıkları ve baş aktör oldukları 2.Dünya Savaşı üzerinden 72 yıl geçtikten sonra bu sefer de bu şekilde karşı karşıya geldiler. Kısacası iş artık sıcak ve kanlı bir savaştan soğuk ve otomobiller üzerinden gerçekleşen bir savaşa dönüştü. Sadece VW tarafında şimdilik gerçekleşen 100 milyar dolar maliyet düşünülürse bunun can kayıpları bir kenara konulursa savaştan bile beter olabileceği tahmin edilebilir. Ayrıca Almanların girdikleri ve kaybettikleri her savaştan daha güçlü çıktığını da hesaba katmak gerekir.
Almanya'nın suçladığı FCA üretimi araçlar.
Fiat 500X |
Fiat Doblo |
Jeep Renegade |
Tavsiye Edilen Yorumlar