Jump to content
  • MazdaClubTR
    MazdaClubTR

    Tesla Dünyanın ilk Elektrikli Kamyonunu Tanıttı

    Bir süredir gördüğümüz teaserları ve Tesla'nın TIR dünyasını kasıp kavuracağına dair söylentileri düşünürsek, büyük bir şeyler olmasını bekliyorduk. Elon Musk Los Angeles'ta Semi'nin performansını anlatırken biraz etkilenmiştik. Fakat bize aracın sıfırdan 100 kilometreye 5 saniyede çıktığını söyleyince gerçekten de aklımız şaştı. Semi bunu arkasında yükü yokken yapıyor. Fakat diğer kamyonları bir kenara koyun, bu bir Alfa Romeo Giulia'dan bile daha hızlı.

    Tesla Semi

    Bu epey iyi, fakat çekicinin sırtında yükle yüz kilometreye çıkması ne kadar sürüyor? Tesla'nın söylediğine göre TIR arkasında 36 ton yükle yüz kilometreye yaklaşık 20 saniyede çıkabiliyor, böyle bir kütle için bu inanılmaz bir rakam. Daha önemlisi ise, Semi %5 eğimde (dik bir yokuş) 105 kilometre sabit hızla tırmanabiliyor. Dolambaçlı yollarda bir TIR'ın arkasına takılan her insan bu özelliğe saygı duyacaktır.

    Dahası da var. Açıklanan rakamlara öre Semi otoyol hızında 800 kilometre menzile sahip. Bu rakam dizel motora sahip bir çekicinin bir depoyla gidebileceğinden çok daha fazla. Çekicinin verimli aerodinamik tasarımının da bu menzile katkısı var. Aracın tabanı düz, ve verimliliği arttırmak için yan taraflarında plakalar var. Bütün bu detaylar bir araya geldiğinde Tesla'nın sürtünme katsayısı bir Bugatti Chiron'dan daha küçük.

    Tabi ki en büyük sorun bataryaların tekrar şarj edilme süresi. Fakat Tesla, DC megaşarj istasyonlarında 30 dakikada aracın 650 kilometre menzile yetecek kadar şarj olduğunu söylüyor. TIR parklarına kurulacak şarj istasyonları ağı ile bir anda uzun menzilli bir çekiciye epey yaklaşmış oluyoruz.

    Şoför mahalinde ise Tesla Semi merkezi bir sürüş pozisyonuna sahip. Direksiyonun iki tarafında iki büyük ekran mevcut. Aracın her tarafında bulunan kameralar kör noktaları izlemeyi mümkün kılıyor. Aynı zamanda araç büyük ölçüde sürücü güvenlik yardımcılarıyla geliyor. Tesla Semi'lerden oluşturulmuş bir konvoyda ise araç otopilota alınarak en öndeki Semi'yi takip edebiliyor.

    Fiyata gelirsek, Tesla masraflardan çok bahsetmiyor fakat 1.6 milyon kilometre sonunda 200,000 dolara varan yakıt masrafından kurtularak kar edilebileceğini söylüyor. Bu mesafe araçlarını günlük olarak süren bizler için çok fazla gelebilir, fakat taşımacılık dünyasında hiç de büyük bir rakamdan bahsetmiyoruz.

    Tesla, Semi'nin 2019'da üretimine başlanacağını söylüyor. Marka çoktan 5000 dolar karşılığında ön sipariş alımına başladı. Eğer bu makine gerçekten tanıtıldığı gibiyse, otomobil ve taşımacılık dünyalarının değişiminin eşiğindeyiz diyebiliriz.

    Kaynak: Motor1.Com

    Burak tarafından düzenlendi

    • Beğen 4



    Kullanıcı Yorumları

    Tavsiye Edilen Yorumlar

               Süper bir araç,  en güzel tarafı da şarj süresinin kısalığı , anlaşılan bir yemek molasında araç tam şarj olabiliyor ayrıca günümüz kamyonlarının depoları da anca bu kadar sürede doluyor zaten hele ki bir de kaçak deposu varsa süre başa baş nerdeyse  . :D:D

             Elektrikli araçlarda önemli olan batarya ömrü bence ve gözlemlediğim kadarıyla bu konuya hiç kimse odaklanmıyor, demem oki bir kamyonu aldığınızda batarya kullanım ömrü ne onu bilmek gerekir,  sonuçta bataryalar bir süre sonra şarj tutma özelliklerini yitirirler ve ne kadar pahalı bir teknoloji olduğunu söylemeye gerek olduğunu bile sanmıyorum 1.600.000 km de 200 bin dolar ekonomi sağlıyor lakin batarya ömrü bu km yi yaptıktan sonra ne alemde ??? çok önemli bir nokta bu , 200 bin kar   edip 250 bin dolara yeni batarya alırsanız hiç bir avantajı kalmaz bu çekicinin, sonuçta 1.600.000 km yi belki bir tır 5-6 yılda anca yapar,  ne olur;  belki sıfır emisyondan dolayı vergilerden de avantaj sağlar.

             Araştırmam sonucunda tesslanın 8 yıl pil ömrü garantisi verdiği bilgisine ulaştım bu yıla kadarda pilin yaptığı km de % 2,5 oranında kayıp olduğu öngölüyormuş ama bana pek gerçekçi gelmedi açıkçası bataryanın fiyatı çok belirleyici bir nokta sonuç olarar bataya sarj tutma kalitesini kaybettiği anda araç hiç olur.

    http://teslaturk.com/tesla-model-s-pil-kapasitesi-verileri/

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Rçmork üzerine solar panel.. M.kare 2kw. Ciddi fayda sağlar uzun yolda

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    M2 2 kW?

    :blink:

    Çok iyiymiş. 

    FAKAT. Gündüz fayda sağlayan panel ağırlığıyla gece dezavantaja dönüşecek :egy:

     

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    40mkare panel ağırlığı olsun 1 ton. Kazanım daha fazla. Yeni nesil paneller fena verimli :)

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Fv paneller gelişiyor. Artık esnek film şeklinde de üretiliyor. 

     

    Teslanın pilinin ise 500bin km. Ye geldiğinde kapasitesinin %90 civarında olacağı söyleniyor. 

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    Mercedesten pek ses seda cikmiyor. Ağır yuk tasimaciligi icin bir konsepti vardi. Almanlar bu yarista cok geride kaldi. Rekabet iyidir. 

    Bu pilin garanti suresi doldugunda değişmesi icin ne kadar para istiyorlar acaba? Bilen var mi?

     

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş

    5 yıl önceki üretim mevcut tesla pillerin kapasitesi ortalama kullanımla 5 yılda %85 civarına düşüyormuş.  Seri üretime kadar iyilestirme yapabilirlerse -ki muhtemelen yapmışlardır- 10 yıl rahat götürür piller. 

    Bu yorumu paylaş


    Yorum bağlantısı
    Diğer Sitelerde Paylaş


×
×
  • Yeni Oluştur...