Geçmiş olsun. Ben de birkaç sene önce sol çamurluğu dikkatsizlik nedeniyle çarpıp çok üzülmüştüm. Maalesef araç kullanmak ile dikkatsizlik aynı yerde barınamıyor. Kendime çok kızmıştım, nasıl böyle bir hata yaparım diye. Artık geçti, unuttum bile. Olay yeni iken çok üzülüyorsunuz ama zamanla unutuluyor.
Ben araç bakımlarını hala Mazda yetkili servise yaptırıyorum. Bu konudaki kişisel fikirlerimi aktarabilirim. Ben bildiğiniz gibi uzun seneler ABD'de yaşadım. ABD'de de Türkiye'deki gibi marka yetkili servisleri var. Onlardan başka, zincir ("franchise") araç bakım ve onarım istasyonları var. Bunlar tüm ABD yüzeyine dağılmış (Midas, Firestone, Meineke, NAPA, Goodyear, Jiffy Lube, gibi) servis istasyonları ve tümü ilgili kurumlardan sertifikasyon yani onay almış garantili istasyonlardır. Eğer herhangi birinden bir şikayetiniz olursa ana firmaya yazıp gerekirse ödediğiniz tüm meblağı geri alabilirsiniz çünkü ABD'de bu konuda inanılmaz bir rekabet vardır. Ben hiç böyle bir uygunsuzluk yaşamadım ama yaşasaydım mutlaka gerekli adımları atardım.
Türkiye'de maalesef bu ikinci gruba giren pek servis istasyonu yok. Insanlar çoğunluk büyük bir risk alıp bağımsız (Amerikalıların "mom and pop shop" dedikleri, yani "franchise" olmayan ve herhangi bir sertifikasyon veya garanti taşımayan) küçük ve niteliksiz tamircilere gidiyorlar. Ben hiç böyle tamircilere güvenmiyorum. Hayat bu kadar fazla risk almayacak kadar kısa. Özellikle otomobiline değer veren bizim gibi kişiler için bu tür küçük tamircilere gitmek büyük risk almak anlamına geliyor. Gerçi daha önce Bosch servise gittim ama Erol'un Yeri türündeki bir tamirciye hiç gitmedim ve gitmem. Bizim halkımız bu konularda risk almayı seviyor ama ben sevmiyorum. Nasıl gidiş geliş olan bir yolda önünü görmeden sollama yapan sürücüler varsa bu tamircilere güvenen sürücüler de var. Bu sizin bireysel risk profilinize bağlı bir konu. Ayrıca, herhangi bir sorun yaşarsanız kime şikayet edebilirsiniz, bu konu da bence çok önemli. Bu bilgiler ışığında siz kendi kararınızı verebilirsiniz.